Klik venligst
HANTVERK 2022-11-19 KL. 07:02

Hemstickat årets julklapp – kul tycker man på Kuligt

Av Johan W Jönsson

HUI Research utser varje år årets julklapp. Första gången var 1988 och då blev det bakmaskinen. I år är det hemskickade plagget årets julklapp. ”Kul!”, tycker stickfantasten Ingela N Eriksson på Lekia Kuligt i Laholm.

Hemstickat årets julklapp – kul tycker man på Kuligt
Ingela N Eriksson och Marie Fransdotter Karlsson har redan märkt att ännu fler än vanligt vill köpa garn. Hemstickat är årets julklapp. Foto: Johan W Jönsson

För att en produkt ska bli årets julklapp måste den vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året. Den måste också säljas i stort antal och den ska representera den tid vi lever i.

Ur motiveringen går det att läsa:

”Det hemstickade plagget är därmed ett sätt att visa omtanke, inte bara för att det fysiskt värmer upp den som tar emot det utan också för den tid och arbete som ligger bakom.”

– Att sticka ligger helt rätt i tiden. Men egentligen så har det funnits ett stort intresse ända sedan vi började med garn, säger Ingela.

2009 tog Ingela N Eriksson och Marie Fransdotter Karlsson över garnaffären i Laholm och döpte den till Kuligt. Fem år senare tog de även över leksaksaffären och slog ihop verksamheterna.

Längst inne i Lekias butik finns en stickhörna med mängder av garner och flera fina stickade plagg. Varje tisdag klockan 14 är stickkafét öppet.


Lekia Kuligt har mängder med ull och flera fina stickade plagg att köpa. Foto: Johan W Jönsson


Har ni märkt att intresset ökat redan?

– Det har varit jättemycket folk inne och köpt garner. Jag var inte säker på det. Hur många var det som köpte bakmaskinen när den blev årets julklapp?, säger Ingela.

– Den hade vi faktiskt, och använde den jättemycket. Nybakt bröd varje morgon. Så det var en jättebra grej, skrattar Marie.

Det finns mängder av garn i butiken – bomull, akryl, merinoull, alpacka och silke. Att det är sådär stickigt att ha på sig stickat stämmer inte riktigt.

– Det beror helt på vilken ull man använder. Det finns både stickiga och mindre stickiga varianter. Extra merino är hur mjuk som helst, säger Ingela.

Det som nu mest stickas är sockar, barntröjor och bebiskläder. Det blev ett uppsving under pandemin. Då skulle plötsligt även yngre människor lära sig sticka.

– Folk hade väl inte så mycket annat att göra. Men redan när vi tog över Kuligt var intresset stort och 2010 kom den virkade OS-mössan. Då sa det swisch! Nu hoppas vi sälja ännu mer.

Vad är grejen med att sticka?

– Det är både billigt och roligt att tillverka sina egna plagg. Jag stickar framför TV:n på kvällarna. Har jag inte något i händerna så somnar jag, skrattar Ingela.

Stickkafét har öppet varje tisdag året runt (så länge det inte är en röd dag) och lockar mellan fyra och 14 deltagare per gång.


Stickkafét på Kuligt har öppet varje tisdag från klockan 14 och lockar flera sticksugna. Foto: Ingela N ErikssonFakta:

Motivering årets julklapp 2022

Årets julklapp 2022 är en klapp för att visa omtanke – det hemstickade plagget. Vi lever i en orolig tid med krig i närområdet och en ekonomiskt svår situation för många hushåll. Elpriserna har bidrag till att många sänkt värmen i sina hem, på arbetsplatser och i skolor. Samtidigt har intresset för DIY och hantverk återupptäckts. Det hemstickade plagget är därmed ett sätt att visa omtanke, inte bara för att det fysiskt värmer upp den som tar emot det utan också för den tid och arbete som ligger bakom klappen.