Klik venligst
HANTVERK 2023-10-07 KL. 11:58

En dag för garnhantverk på Teckningsmuséet

Av Johan W Jönsson

Förra årets ”Mössa på 2.0” då stadens statyer kläddes följs i år upp av ett nytt arrangemang i garnets tecken. Den 14 oktober är det dags för ”Kära garn-dagen” på Teckningsmuséet.
– Det blir som ett stort stickkafé för alla människor som tycker om att arbeta med garn, säger kultursekretare Thérèse Ehrenborg.

En dag för garnhantverk på Teckningsmuséet
Stickcaféet En avig & En rät och kommunens kulturenhet bjuder in till en trevlig eftermiddag med mycket garnsnack på Teckningsmuséet. Foto: Johan W Jönsson

Laholm har gamla sticktraditioner och att handarbeta har ”blivit inne” igen. På Kära garn-dagen bjuds det på utställningar, presentationer, tips, inspiration och en garnloppishörna.

– Vi kommer inte att lära folk att sticka under dagen men alla som vill är välkomna att ta med sig handarbete för att träffa likasinnade, säger Ehrenborg.

Att klä stadens statyer redan i år igen var inte aktuellt. Men det funderades kring vad som kunde hittas på istället och då kläckes idén med ett stort stickkafé av stickkaféet En avig & En rät.

– Vi vill inte begränsa oss till stickning, utan detta handlar om att arbeta med garn. Det kan vara stickning men även till exempel virkning och broderi, säger Ehrenborg.

Kära garn-dagen är inspirerad av och sammanfaller med den internationella ”I love garn-day”. Laholm är känt för sitt traditionella Hallandsbinge.

– Det kommer att vara med. Både traditionellt och Hallandsbinge i förnyelse. Men man kan sticka helt andra grejer också. Det är fritt fram så länge det handlar om garn.

Stickkaféet i storformat slår upp dörrarna på Teckningsmuséet klockan 14 lördagen den 15 oktober. Det serveras kaffe och kakor från Kaffe och Böner. Det är fritt inträde.

– Vi börjar kockan tre och från klockan fyra blir det lite olika presentationer. Vi har inte satt någon sluttid. Vi håller på tills vi blir trötta, skrattar Ehrenborg.

Sonja Ugglesjö handarbetar och fikar på stickkaféet ”En avig & en rät” på Kaffe och Böner. Foto: Johan W Jönsson

Teckningsmuséet stänger normalt klockan 16. Då flyttar kaféet upp från bottenvåningen och deltagarna sprider sig i lokalen. Det blir organiserat i olika stationer.

– Sedan sitter man och stickar och fikar. Så går man runt och tittar på sådant man är intresserad av. Vill man bara komma för att inspireras går det också bra, säger Ehrenborg.

Har det blivit ett uppsving för handarbete?

– Det blev ett jätteuppsving under coronapandemin och det har hängt i. Det är många yngre som har börjat. Vilket är jätteroligt, säger Anita Winblad från stickkaféet En avig & En rät.

Vad är grejen med att sticka?

– Förr stickade man av nöd då man var tvungen att sticka varma sockor och tröjor. Nu stickar man av lust. Det är avkopplande och meditativt, säger Winblad.

Dagen efter Kära garn-dagen, söndagen den 15 oktober, blir det garnbollsfest för låg- och mellanstadiebarn. Slöjdhandledaren Evelina Markow leder verkstaden på Teckningsmuséet.

Fakta:

Utställare och deltagare i urval:

Tant Ulltuss - stickade sockor och vantar

Sofie Eres - återvunnen bingekofta

Pia Pettersson - återvunnen grytlappsduk

Ros-Marie Andersson - traditionellt binge

Christel Eriksson - Hallandbinge med nytänk

Kirsten Drejdal - brickvävning

Anneli Sörensen - handspinning av alpackaull

Karin Skog - virkade dockor

Raggsocksklubben

Stickcaféet En avig & En rät - mormors- och farmorsrutor, tre sorters hälar och falska flätor