Klik venligst
HANTVERK 2024-09-24 KL. 08:02

Medaljregn över laholmare på SM i mat

Av Johan W Jönsson

Skogaby Lantbruk följde upp fjolårets fyra medaljer med tre nya vid årets SM i mathantverk som arrangeras av Eldrimner. Josefine Lindmark fick den här gången sällskap till Växjö med Carina Carlström från Brød & Co som tog silver med sin bulle Socker8.
– Det känns väldigt kul och lite oväntat. Jag hade faktiskt inte min bästa bakdag, ler Carina.

Medaljregn över laholmare på SM i mat
Josefine Lindmark på Skogaby Lantbruk och Carina Carlström på Brød & Co representerade Laholm på SM i mathantverk. Båda två tog medalj. Josefine ett silver och två brons. Carina ett silver. Foto: privat

Maxpoängen för en produkt på SM i mathantverk är 20 poäng. 19-20 poäng ger guld. 17-18,5 ger silver och Carina fick just 17 poäng för sin bulle med smak av socker, smör och vanilj.

Ingen av de deltagande bullarna nådde upp i ”guldnivå”. Park bageri och konditori i Stockholm fick 18 poäng för sin Brynt smör och vanilj-bulle och var med det bäst i kategorin bullar.

– Jag har varit med i liknande tävlingar i England för det bageriet jag jobbade på där. Jag följer Eldrimner och såg förra året att SM i mathantverk fanns och blev sugen på att vara med.

Carina är egentligen ingen tävlingsmänniska men hon gillar att bra mat och duktiga mathantverkare lyfts fram för att få konsumenterna medvetna kring vad de stoppar i sig.

– Det är väldigt nyttigt att vara med också. Man får fin respons på det man lämnar in och får veta hur det man gör kan bli ännu bättre. Tre av mina andra produkter var en poäng från brons.

Det finns alltså potential för mer om Carina skulle välja att vara med igen. Totalt lämnade hon in fem produkter. Kardemummabullen, frukt och nötbrödet samt enkornsbrödet var nära brons.

Juryn är mycket kompetent och samtliga produkter får såväl muntlig som skriftlig feedback. Deltagarna får veta vad de gör bra och vad som kan göras bättre.

Det var kunder som till och med skällde när Socker8 tillfälligt försvann ur sortimentet på Brød & Co. Bullen kommer finnas framåt. ”Vi vågar inte ta bort den igen”, skrattar Carina Carlström. Foto: privat

– Jag hade den sämsta bakdagen på länge. Så jag hade inga förväntningar. Samtidigt vet jag att jag har jättebra produkter och de bästa förutsättningarna med de ingredienser jag använder.

– Jag var inte alls nöjd men tänkte att det skulle bli en trevlig dag. Att få träffa likasinnade och se de andras fina produkter. Därför blev jag väldigt förvånad när jag fick silver med Socker8.

Socker8 påminner mycket om Karlsbader i konsistensen men den innehåller inte ägg. Carina glömde ägg en gång och tyckte att degen blev ännu utan ingrediensen.

– Ibland blir misstag ett lyckokast. Kunderna som är äggallergiker är jätteglada. Det är en deg med jäst och lite surdeg i. Sedan bulkjäser vi i kyl innan vi kavlar till färdig produkt.

Bullen görs på kravmärkt mjöl, mjölk och smör från Vapnö samt eget vaniljsocker. Den beskrivs som en ”sockerråttas” dröm och namnet kommer ifrån att den ser ut lite just som en åtta.

Brød & Co slutade med Socker8 under en period då bageriet inte hann med och prioriterade andra produkter. Det är dock en kundfavorit och den kommer finnas i sortimentet framåt.

Josefine Lindmark på Skogaby Lantbruk har varit med på SM tre gånger och plockat medalj vid samtliga tre tillfällen. I fjol blev det bland annat två guld. Nu blev det ett silver och två brons.

– Det var ännu roligare att vara med i år när jag hade sällskap av Carina. Jag brukar vara ganska ensam härifrån krokarna annars. Kul att göra det ihop med någon som har samma intresse.

Skogaby Lantbruk tog silver för sin blåbärsnektar. Det är en nektar som funnits länge i sortimentet och Josefine Lindmark gillar den skarpt men den säljer inte så bra. Det lär det bli ändring på nu. Även två äppelmuster fick SM-medaljer. Foto: privat

Bäst gick det i kategorin Bär och fruktdrycker där blåbärsnektaren fick 18 poäng och därmed hamnade på silverplats. Drycken har funnits i sortimentet länge.

– Det är en av de första nektars jag gjorde. Jag tycker att den är jättegod men den säljer inte så bra. Så jag ville gärna få den bedömd. Den förtjänar mer försäljning, ler Josefine.

Hon är ingen tävlingsmänniska och ser deltagandet som produktutveckling. Rabarber- och flädersaften kom precis utanför pallen. Två äppelmuster hamnade på pallen.

Äppelmust med hallon fick 16 poäng och äppelmust Melba 15 poäng. Juryn gillade vad de drack men tyckte att hallonen tog över lite. Melba är en väldigt gammal äppelsort.

– Nu har det blivit en grej att vara med på SM. Så jag tänker att vi kör igen nästa år. Juryn är jätteduktig på att ge feedback så det ger väldig mycket att vara med, säger Josefine.

Fotnot: Nektar är en drickfärdig dryck som görs på råpressade bär. Livsmedelsverket har bestämt hur hög andel bär det måste vara för det ska få kallas nektar av en viss sort.

Läs mer:

Storslam för Skogaby Lantbruk på SM