Av Carina Nilsson
Humle, malt och jäst i all ära – viktigast av allt är vattnet när man brygger öl. Det anser Jörgen Fritiofsson som driver Traryds bryggeri tillsammans med hustrun Anette.
– Vi har ett väldigt bra vatten här i Traryd, det är grunden till allt, och anledningen till att vi ville starta ett bryggeri just här, säger han.
Jörgen Fritiofsson har varit en passionerad hemmabryggare av öl i flera år. Men när han gick i pension för några år sedan tog han det hela till en ny dimension.
– Hålla på i trädgården skulle jag kunna göra ett tag, men inte hela tiden, jag behöver något att göra. Ölbryggningen är mitt stora intresse så när jag blev pensionär ville jag verkligen ha mitt eget bryggeri. När min kompis inte ville växla upp till ett kommersiellt bryggeri så fick Anette komma med i stället, säger Jörgen.
Allt görs för hand i bryggeriet, som när Anette Fritiofsson matar malt i en liten kvarn. Foto: Carina Nilsson
När Jörgen hittade en lämplig lokal i Traryd 2019 drog de i gång.
– Vi gjorde den första bryggningen på nyårsafton så att vi kunde starta officiellt år 2019, säger han.
Sedan dess har företaget och sortimentet vuxit och utvecklats stort. Anette skapar recepten samt sköter bokföring och administration medan Jörgen sköter allt efterarbete och ser till att ölen hamnar i sina flaskor.
– När det är dags att diska går jag hem, det är Jörgens jobb, säger Anette som även har fortsatt att jobba inom skolan.
Idag tillverkar de ungefär 4000 liter dryck per år. Folköl är det som säljer bäst.
– Vi har fyra till fem sorters folköl och lika många sorters starköl. Dessutom tillverkar vi läsk och must. Just nu ligger vi i startgroparna för att börja med vårt julöl, säger Jörgen.
Traryds bryggeri har utöver öl även egen läsk och must. Foto: Carina Nilsson
Ölen som tillverkas är lager, ale och IPA. Jörgen jobbar ständigt med att hitta den optimala smaken.
– Det går alltid att förbättra lite grand, men samtidigt får man inte göra för stora förändringar då blir det plötsligt en annan sort, säger han.
Jörgen tror att det riktigt stora intresset för att brygga öl hemma har haft sin topp.
– Det fick ett riktigt uppsving under pandemin men idag ser jag att många säljer sina grejor. Det finns många sorters lokalproducerad öl men det är svårt att få ekonomi i det när allt görs för hand. Bryggeriet är inte vårt levebröd, men det behöver ju gå runt, säger han.
Jörgen Fritiofsson har varit hemmabryggare i många år, men som pensionär bestämde han sig för att skala upp och starta ett bryggeri. Foto: Carina Nilsson
Jörgen hoppas att förslagen om sänkt alkoholskatt för mindre bryggerier och gårdsförsäljning kan bli verklighet.
– Skulle vi få lov att sälja upp till tre liter starköl per person under våra ölprovningar så skulle det göra en väldigt stor skillnad. Det skulle också locka många fler utländska turister, tror jag. Samma sak med en sänkt skatt för oss mindre producenter. Om förslagen blir verklighet ska de börja gälla från den första juli nästa år, så vi har en spännande tid framför oss, säger Jörgen Fritiofsson.
Carina Nilsson
Foto: Carina Nilsson