Klik venligst
HANTVERK 2023-11-24 KL. 10:43

Gesällen har blivit Mästare på att tapetsera möbler

Av Johan W Jönsson

För två år sedan tog Daniella Håkansson som driver Bennets Möbel & Tapetserarverkstad sitt Gesällbrev. Nu har hon även tagit Mästarbrevet.
– Det känns väldigt kul och bra! Det är ytterligare ett bevis på att man vet vad man håller på med. Samtidigt blir man nog aldrig fullärd i det här yrket, ler Daniella.

Gesällen har blivit Mästare på att tapetsera möbler
Daniella Håkansson har blivit Mästare i i tapetseraryrket. Hon har varit i branschen sedan 2004 och är alltså erfaren. När LT besökte Bennets Möbel- & Tapetserarverkstad firades det avklarade provet med öppet hus med festkänsla. Foto: Johan W Jönsson

Hon kommer från Skogaby och sedan 2012 driver hon Bennets. Hon har dock arbetat på företaget sedan 2008. Daniella är fjärde ägaren.

Tidigare fanns tapetserarverkstaden och butiken på Flygstaden. Sedan fem år tillbaka finns företaget på Fladje gård mellan Genevad och Eldsberga.

– Det är en mysig lokal, den syns, det är lätt att stanna till och kunderna hittar oss här. Vi trivs väldigt bra, säger Daniella.

Hon gick hantverksprogrammet med inriktning tapetserare på gymnasiet och efter studenten tog hon anställning på en möbelbutik. Hon har varit inom yrket sedan 2004.

– För att ta gesällbrev krävs det att man har 2 800 timmar bakom sig i yrket och det hade jag sedan länge när jag tog mitt brev, berättar Daniella.

För att ta mästarbrev måste man ha grundutbildning och minst 10 000 timmar dokumenterad yrkeserfarenhet. Så även där var hon sedan lång tid kvalificerad. Tanken var egentligen att ta mästarbrevet mer tätt inpå gesällbrevet.

– Olika saker har gjort att det tog längre tid än vad jag först tänkt. Jag jobbar heltid, vi har haft personalskifte och jag har en familj att ta hänsyn till, berättar Daniella.

– Nu känns de skönt att ha det avklarat. Det är både stor glädje och lättnad då det ändå krävs en del tid och kraft. Men jag tyckte nog att gesällbrevet var tuffare.

Varför?

– Då hade jag aldrig gjort något liknande tidigare. Dessutom var det ett praktiskt moment som granskades på tid. Nu hade jag känt på det lite innan.

Daniella Håkansson hämtade sitt Mästarbrev i Blå hallen i början av november. Precis som när hon hämtade sitt Gesällbrev för två år sedan var det en mäktig känsla. Foto: Johan W Jönsson

Det tar en hel del tid i anspråk att bli mästare. Bland annat ska ett praktiskt projekt på minst 40 timmar genomföras. Daniellas var på betydligt mer än så.

– Jag gjorde en båtinredning, där jag klädde in tak och väggar samt sänggavlar och soffdelar med olika kvaliteer på tyg. Sedan ska allt dokumenteras från första kundkontakt till leverans och slutbetalning. Det är ganska mycket dokumentation i den delen.

Dessutom ingår en tio veckors mästarutbildning. Efter en introduktionshelg i Leksand väntade en distansutbildning på de tio veckorna.

– Jag har duktiga anställda som hjälper mig. En på heltid, en på timmar plus två lärlingar som stöttat mig och hejat på. Utan dem hade det inte fungerat, säger Daniella.

Hon tog emot sitt mästarbrev i Blå hallen i Stockholms stadshus den första november. Totalt var det 300 Gesäll- och Mästarbrev som delades ut inom olika hantverksyrken.

Känner du dig komplett nu?

– Ja, det gör jag. Men man blir aldrig fullärd då man hela tiden lär sig nya saker och ställs inför nya utmaningar. Men det är en sak jag gillar med det här jobbet.

Bennets hade en pik under coronapandemin då fler valde och hade möjlighet att lägga mer pengar på sitt hem. Dessutom är återbruk inne. Fler och fler väljer återbruk framför att köpa nytt.

– Vi har att göra nu också men inte så mycket som det har varit. Det har med det ekonomiska läget att göra. Man kanske avvaktar lite, eller väljer att göra små lagningar istället. Men det rullar på med jobb ändå.

Utöver tapetserarverkstaden finns också en butik med inredning och presenter. Bennets har en stor bredd då de klär om allt från bilinredningar, mc-sadlar, butiksinredningar och gardiner utöver alla möbler.

– Gardindelen har vi utökat med. Sedan har vi lite olika jippon i butiken och tapetserarkurser fyra-sex gånger om året. De är väldigt populära och blir snabbt fullbokade, säger Mästaren Daniella.

Lite om Daniella Håkansson

Ålder: 38 år

Familj: man och två barn

Från: Skogaby

Bor: Skogaby (flyttade tillbaka efter studier i Ljungby och en vända i Halmstad)

Yrke: Tapetserare

Gör: Driver Bennets Möbel & Tapetserarverkstad AB. Företaget grundades av Bennet Carlsson 1974. Daniella är fjärde ägaren och driver företaget sedan 2012.