Av Rickard Gustafsson
Konstnären och snickarmästaren Anders Ölunds skapelser slår ofta folk med häpnad. Nu har han gjort det igen. Med ett gigantiskt bord från en ek som fällts utanför Båstad och som planterades av den ryske tsarens hovjuvelerare i början på 1900-talet.
– Trädet har en historia och en själ, säger Ölund.
Det har gått två år sedan Anders Ölund i Ränneslövs utsågs till Hallands första Kungliga Hovleverantör. Trots att han passerat 70-strecket ligger han inte på latsidan.
Den senaste skapelsen är ett nästan åtta meter långt ekbord med en genomsnittsbredd på drygt en meter. Bordet kan samla ett sällskap på 24 personer och väger närmare ett ton.
– Bara bordsskivan väger 880 kilo och det är absolut det största bord jag gjort. Det finns inte många sådana här bord i Sverige för det är få som har tekniken att fälla och transportera trädet och sen såga upp det, berättar Anders.
Planen är att hitta en kund som är intresserad av att köpa bordet.
– Det finns personer som gärna vill ha något utöver det vanliga och sådant som ingen annan har. Och det här är garanterat inget som andra har. Det kan också vara ett bra konferensbord för det tål när någon slår näven hårt i bordet, säger han och ler.
Ölund har i det här fallet fått stor hjälp på traven av Jerry Jönsson på Våxtorps Kran & Transport. Han fällde trädet i Småryd mellan Båstad och Norrviken.
Eken planterades i början av 1900-talet när den ryske tsarens hovjuvelerare Wilhelm Bolin lät uppföra ett sommarresidens. Villan står fortfarande kvar men trädet hotade att falla över byggnaden.
– Jerry har en jättestor kranbil och anlitas för specialuppdrag, att ta hand om träd, som i princip ingen annan klarar av. Vi har ett väldigt fint samarbete för när han fäller ett sådant här träd på åtta ton måste han betala 1 000 kronor per ton för att slänga det på tippen, säger Anders Ölund och skrattar.
Runt det nästan åtta meter långa ekbordet får det plats upp till 24 matgäster, enligt Anders Ölund. Foto: Rickard Gustafsson
– Det har legat på tork i tre år och så kontaktade han mig och undrade om jag kunde göra något av det. Jerry transporterade det hit och det var en hel del sprickor i träet men det har jag spacklat upp.
Ölunds livslånga förälskelse till trä som material omsätts genom hans kreativitet och intresse av att utveckla hantverkstekniker till unik brukskonst.
Att arbeta med trä och träd som har en historia, eller ”proveniens” som det heter på konstspråk, är betydelsefullt – om inte annat för värdet.
– Det är väldigt mycket av det jag jobbar med som har en historia och jag tänder till lite extra av speciella träd. Det är roligt att arbeta med trä som betraktas som skrot och som ingen vill ha och sedan se det komma in i de fina salongerna, säger Anders.
För Ölund finns också ett hållbarhet- och klimatperspektiv i hans konstnärskap och han är mycket förtjust i återbruk.
Bland annat har han nyttjat en stor alm från Picassoparken i Halmstad och räddade det historiska trädet från soptippen.
– Trädet planterades 1880 och drabbades av almsjuka. Jag tjatade på parkförvaltningen och nu är hela trädet här och stammen har jag gjort olika bord av.
Nyligen har han tillverkat en bänk av annat ekträ som också bär en aura av historiska vingslag.
Materialet kommer från dammluckorna vid kraftverket i Karsefors som byggdes 1930 och har suttit där sedan de byttes ut för tre år sedan.
– Det var också på väg till tippen och då var det en person som tyckte att det var synd att det skulle kastas och så hamnade det hos mig. De längsta bitarna är fyra och en halv meter så nu ska det tillverkas bord, säger Anders Ölund och skrattar.
LÄS MER: Träkonstnären årets Kirke Ralph-stipendiat
LÄS MER: Snickarmästaren har utnämts till Kunglig Hovleverantör
Bänken som Anders Ölund sitter på är tillverkad av ekträ som tidigare fungerade som dammluckor i Karsefors kraftverk. Foto: Rickard Gustafsson