Av Johan W Jönsson
På Lottens i Västralt bakas det bröd för fullt när LT kommer på besök. Det prima brödet säljs på Knäreds julmarknad och pengarna går till Hembygdsföreningens & Forskarringens verksamhet.
– Det är ett hantverk, brödet blir aldrig precis likadant, och så är det social samvaro för oss som bakar, säger Ann-Marie Johnsson.
Hembygdsföreningen & Forskarringen fick fastigheten som kallas Lottens 2002. Sedan 2010 bakas det bröd på traditionellt vis i den gamla stenugnen.
Det bakas tre gånger om året – inför hembygdens dag i juli, inför Knäredsdagen i augusti och inför julmarknaden i december.
Dagen innan sätts det deg. På morgonen går kryddor, ljummen mjölk och andra ingredienser i. Sedan får bröden jäsa i cirka en timme innan de ska in i ugnen.
– Ugnen måste värmas upp och det har vi en karl (Anders Jakobsson) som sköter. Sedan bakar vi 18 kakor åt gången, berättar Ann-Marie Johnsson.
Totalt bakas 36 kakor den första dagen av det första laget. Dag två tar nästa lag över och bakar lika många brödkakor. Inför jul bakas tre olika sorter.
Skållat Putseredsbröd med recept från Putsered, vörtbröd och ett vitt bröd med tranbär i. Brödet bakas i 270-290 grader i en timme och en kvart.
Bröden punkteras så att luft går ur och de inte ska spricka i ugnen. Foto: Johan W Jönsson
Har ni bränt bröd någon gång?
– Aldrig, säger Ann-Marie och ler samtidigt som hennes bakkollegors skratt vittnar om något annat.
Är det något särskilt man ska tänka på när man bakar i stenugn?
– Värmen, och så ska det ju passa med jäsningen. Bröden ska vara jästa när ugnen är färdig och ugnen ska vara färdig när bröden är jästa, säger Agnes Bäckman.
Hur har ni lärt er?
– Vissa av oss har viss erfarenhet hemifrån sedan vi var små. Men vi har lärt oss av varandra med åren. Vi har ju ändå bakat i några år här nu, säger Ann-Marie Johnsson.
Vid varje bak tecknas några rader om det baket ner i boken ”Lillastuans bakbok” som här hålls upp av Agnes Bäckman. Foto: Johan W Jönsson
Är brödet populärt?
– Ja, det brukar ta slut. Flera stycken brukar ringa och beställa. Det är inte ofta det blir bröd över. Det kostar en slant men det är mycket mat, säger Ann-Marie.
Är stenugnsbakat bröd godare?
– Ja, de säger det. Det blir mer mat av det. Varje kaka väger minst ett kilo och räcker i många dagar. I och med att vi skållar så blir det inte så torrt, säger Birgit Hallgren.
Medan bakerskorna väntar på ugnen och brödet fikar de och förbereder inför julmarknaden. Bland annat har de fixat med gamla julplanscher som skänkts till föreningen.
– Nu lever vi på hoppet, precis som grodan. När bröden är klara hörs ett visst ljud när man knackar dem på undersidan. När de är färdiga penslar vi dem med kaffe, pecis som våra förfäder gjorde, säger Ann-Marie Johnsson.
Anders Jakobsson har hand om vedugnen och skjutsar in bröden med van hand. Foto: Johan W Jönsson
Bakerskorna var inte så nöjda med utseendet på Putseredsbröden. ”Men det ska synas att de är hemmabakade och de smakar lika gott för det”, säger de. Foto: Johan W Jönsson
En vacker gammal julplansch som Knäreds Forskarring & Hembygdsförening fått till skänks. Foto: Johan W Jönsson