Klik venligst
HANTVERK 2024-08-22 KL. 06:00

Alpackaull och kalkonfjädrar ska få fisken att nappa

Av Carina Nilsson

En ovanlig fluga har landat i Hishult. Den är gjord av bland annat alpackaull och kalkonfjädrar från en gård i Hishult och tillverkas också i byn. Dessutom kan den ge en god fångst med lite tur – och flugans upphovsman ser gärna att den sprider sig.

Alpackaull och kalkonfjädrar ska få fisken att nappa
Annelie Sörensen har byggt upp ett företag kring sina alpackor i Hishult. Numera används ullen också till Hishultaflugan. Foto: Carina Nilsson

Det handlar förstås inte om någon vanlig fluga utan en alldeles speciell för flugfiske som Hishultsbon Carl Rönndahl har tillverkat. Den har fått namnet Hishultaflugan och finns både på Ica och till salu i en gårdsbutik i utkanten av byn.

– Det hela kom sig av att jag träffade Annelie Sörensen som bor här i Hishult och har alpackor. Hon spinner garn av djurens ull och har en liten gårdsbutik där hon bor, säger Carl Rönndahl.

Carl har bundit åtskilliga flugor själv genom åren. Foto: Carina Nilsson

Själv har han ett stort fiskeintresse, inte minst sedan har reste till Alaskas vildmark i slutet av 1980-talet.

– Det fanns så mycket lax i floder och vattendrag så man trodde knappt det var sant, säger han.

Han har också bundit egna flugor sedan många år tillbaka.

– Vi började prata om alpackans ull och jag tänkte att den borde passa bra eftersom den flyter. I samma veva försökte en räv ta en av Annelies kalkoner. Den kom undan med livet i behåll men det lossnade en del fjädrar. Jag fick även fjädrarna av Annelie, och tänkte att ska jag göra en fluga av det här så får den heta Hishultaflugan, säger Carl.

Den lilla flugan är lokalproducerad i Hishult med material från orten så namnet blev självklart Hishultaflugan. Foto: Carina Nilsson

Flugans vingar är dock inte från Hishult men väl från Sverige och kommer från en guldfasan.

– De flesta flugor importeras från Kina, men det går fint att göra dem av material som finns här. Vi behöver inte transportera flugor över halva jordklotet, säger Carl.

Hishultaflugan är skapad för att användas till lax- eller öringfiske.

– Man kan också fiska regnbågslax eller havsöring med den, förklarar han.

Alpackans ull passar till många saker. Nu ska den även få fisken att nappa. Foto: Carina Nilsson

Dessvärre är laxfisket i Sverige inte vad det har varit. Varken i Halland eller i Mörrumsån där Carl också har fiskat mycket.

– Vattnet är numera renare i många vattendrag men laxen har ändå stora problem och har minskat väldigt mycket. Vi ser inte vad som händer under ytan men det är en bekymmersam utveckling som jag verkligen hoppas att vi kan vända. En del av intäkterna från Hishultaflugan ska gå till att stötta åtgärder som kan göra att vi får mer fisk i våra vatten igen, säger Carl.

Fiske och flugbindning har varit ett intresse hos Carl Rönndahl ända sedan barndomen. Foto: Carina Nilsson