Klik venligst
HANTVERK 2024-06-03 KL. 15:19

Storsatsning räddar Gammelgården

Av Johan W Jönsson

Gammelgården i Hishult har anor från 1700-talet. Halmtaken har blivit dåliga och behöver läggas om. Södra Hallands hembygdsförening, som har hand om stugan, har sökt och fått bidrag. Nu har arbetet med takomläggningen inletts.
– Det är en storsatsning som ska rädda byggnaden från förstörelse, säger Roland Andreasson, som är sekreterare i hembygdsföreningen.

Storsatsning räddar Gammelgården
Täckare, föreningsfolk och donatorer på plats på Gammelgården där det slitna halmtaket nu byts ut mot vass. Lagom till det populära midsommarfirandet ska jobbet vara klart. Foto: Johan W Jönsson

Gammelgården i Hishult är en fyrlängad kulturminnesgård som från början uppfördes i Östra Karups socken. Sedan 1961 står den mitt i Hishult (snett bakom skolan).

Hisbon Gösta Hansson köpte stugan och uppförde den på nuvarande plats. Han gjorde i princip allt arbete själv, med en arm. Efter hans bortgång skänktes stugan till hembygdsföreningen.

Halmtaket behöver läggas om med jämna mellanrum och nu är det hög tid igen. Den totala kostnaden för att lägga om fyra sidor uppgår till cirka 250 000 kronor.

– Vi har fått pengar från Laholm Sparbanks utvecklingsstiftelse och från Sparbanken Boken samt från länsstyrelsen, vindkraftsföretaget och från några andra håll, berättar Andreasson.

Stråtäckare Jan Pucitis berättar om vassens utmärkta egenskaper som tak. Roland Andreasson och Erling Cronqvist (från utvecklingsstiftelsen) lyssnar intresserat. Foto: Johan W Jönsson

Att lägga om taket är nödvändigt då det varit så dåligt på sina ställen att det börjat regna in. Den gamla halmen tas bort och ersätts med vass. Stråtäckaren Janis Pucitis gör jobbet.

– Stråtak är vår historia och det är framtiden. Taken är helt miljövänliga. Ett halmtak håller 25-30 år och sedan är det bara att slänga det i komposten. Ingen påverkan på miljön, säger Janis.

På Gammelgården läggs nu alltså vass istället för halm. Vassen är grövre och håller dubbelt så lång tid som halmen. Att lägga de 140 kvadratmeterna tar cirka två veckor, lite beroende på väder.

– Vi behöver få fler medlemmar som hjälper till i hembygdsföreningen. Vi är några stycken eldsjälar i Hishult och Laholm, där vi har Ebbaredsstugan, berättar ordföranden Tomas Ragnarsson.

Södra Hallands hembygdsförenings ordförande Tomas Ragnarsson tar tacksamt emot checkar från Laholms Sparbanks utvecklingsstiftelse (Erling Cronqvist) och Sparbanken Boken (Christina Hartzell). Foto: Johan W Jönsson

– Vi är väldigt tacksamma över de bidrag som vi fått. Länsstyrelsen står för halva summan och resten står vi för själva. Jag kan gott rekommendera Janis. Han gör jättefina jobb, fortsätter han.

Utvecklingsstiftelsen och Boken bidrog med 30 000 kronor var till projektet. Representanterna berättade att det ingår i respektive verksamhet att ge tillbaka till samhället.

– Vi finns för bygden. Det känns jätteroligt att kunna bidra. Vi har fantastisk miljö och världens bästa bank i Hishult och detta en av de saker vi vill värna om, säger Bokens VD Christina Hartzell.

Kristap Krievans tar bort ryggningen på Gammelgården i Hishult. Snart kommer nytt vasstak på plats. Foto: Johan W Jönsson

Jan Pucitis står för arbetet. Här slutklappas vasstaket på den första sidan av fyra som nu byts på Gammelgården i Hishult. Foto: Johan W Jönsson