PERSONPORTRÄTT 2025-05-11 KL. 07:00

"Kände att det kunde vara kul att odla tillsammans"

Av Rickard Gustafsson

Paulina Tysklind bjöd in och hem främmande personer till sin gård för social samvaro och grönsaksodling. För initiativet ”Alla kan odla Laholm” tilldelas hon nu Björn Hellbergs stipendium 2025. LT har hälsat på hemma hos stipendiaten som är väldigt glad och hedrad över priset.


Björn Hellberg hälsar på hemma hos Paulina Tysklind på gården i Ränneslöv. Foto: Rickard Gustafsson

Paulina Tysklind, 33, bor sedan två år tillbaka med sina två barn och djur på en gård i Ränneslöv.

Uppväxt i Veinge by flyttade hon i tonåren till Halmstad. När hon lämnade balkonglådorna i stan bakom sig och flyttade tillbaka till landsbygden tog odlingsintresset fart.

– Direkt när vi flyttade ut hit kände jag att det var kul att producera vår egen mat. Det är viktigt att veta var maten kommer ifrån och lära barnen att det inte växer på hyllorna i affären, säger Paulina.

Första året på gården odlade hon och barnen på egen hand. Därefter kom en äggköpande granne in i bilden.

– Jag kände att det kanske kunde vara kul att odla tillsammans med någon och frågade min granne. Hon blev glad och vi tyckte det var jättekul! Sen tänkte vi att det kanske var fler som ville vara med och då gick jag ut och frågade på Facebook. Det blev jättemånga i början, men nu är vi tio och har bildat en förening och vi vill växa i lagom tempo, berättar Paulina.

Paulina Tysklind fyller på jord i en skottkärra och berättar att gemenskapen i "Alla kan odla Laholm"-föreningen blivit en viktig del av hennes liv. Foto: Rickard Gustafsson

Föreningen heter ”Alla kan odla Laholm” och där har människor, som inte tidigare kände varandra, samlats kring odlingsintresset.

Men framför allt handlar det om social samvaro – att umgås och ha kul.

– Gemenskapen är det viktigaste och vi har alla blivit goda vänner, grönsakerna är en bonus. Flera av våra medlemmar har även börjat umgås utanför föreningen och det är jättekul. Som nyinflyttad har det betytt mycket för mig personligen och blivit en jättestor pusselbit i mitt liv, säger Paulina som ett tunnland mark till föreningen.

När de inte gräver, sår, rensar ogräs, skördar och skruvar växthus åker de till andra odlingar på studiebesök och hämtar inspiration.

– Förhoppningen är att vi ska göra sådana saker lite oftare. Det är väldigt viktigt att inte bara jobba och kaffepauserna är det viktigaste. Det måste finnas tid att umgås, säger Paulina och skrattar.

Paulina och hennes dotter spanar in en sparris som växer så det knakar i grönsakslandet. Foto: Rickard Gustafsson

Vitlöken är en av grönsakerna som letat sig ovanför jord hos odlingskollekivet. Foto: Rickard Gustafsson

De träffas en gång i veckan och tillsammans har gänget kommit överens om att odla grönsaker som används i den dagliga matlagningen.

– Det är lök, potatis, palsternacka, rödbetor, morötter, rädisor, vitlök, zuccini och i växthuset blir det tomater, gurka, paprika. Och barnen har sått vattemelonfrön, så det är en salig blandning.

Målet är att bli självförsörjande, men redan första året blev det överskott.

– Vi har sålt potatis på Reko Ring i Östra Karup och pengarna har använts för att köpa in nya fröer och plantor. Vi har också fått lite hjälp med sponsring med gödsel och sättpotatis från Granngården och LPM Potatis och det är vi väldigt tacksamma för.

Eskil Hellberg, Ove Bengtsson och Björn Hellberg på besök på Paulina Tysklinds gård i Ränneslöv. Foto: Rickard Gustafsson

Stipendiejuryn hyllar den osjälviska inställningen att låta andra personer odla på Paulinas mark.

– Paulina var en stark kandidat redan ifjol. Vi har haft flera duktiga nominerade och juryn har haft en grannlaga uppgift, nästan lika svårt som Svenska Dagbladets bragdmedalj, att bedöma och ta ut den bästa kandidaten. Det hade utan tvivel varit möjligt att dela ut det här stipendiet flera gånger om året, säger Björn Hellberg.

Paulina blev oerhört överraskad när jurymedlemmen Eskil Hellberg ringde upp för att informera om priset.

Hon misstog först det okända numret för att vara telefonförsäljning.

– Jag hade läst om priset, men att jag skulle vinna? Nej, det trodde jag inte i min vildaste fantasi.

Motivering: Årets pristagare har med outtröttlig energi och kreativitet skapat det spännande projektet ”Alla kan odla Laholm”. På sin gård i Ränneslöv har hon upplåtit mark med syfte att aktivera framför allt pensionärer men även andra. Samtidigt som hon gör en fin insats för miljön engagerar hon många personer och ger dem möjlighet till gemenskap i en trivsam social samvaro. Utan tvivel är Paulina Tysklind en stor förebild för många och infriar de kriterier som ställs på mottagare av stipendiet.

Juryn består av Björn Hellberg, Anders Boajé, Eskil Hellberg, Magnus Haglund (alla Triacorda), Ove Bengtsson (Laholms kommun) och Lars-Göran Persson (Laholms Sparbanks Utvecklingsstiftelse).

Fakta: Mottagare av Björn Hellberg-stipendiet

2025: Paulina Tysklind, Ränneslöv

2024: Kane Bengtsson, Allarp

2023: Eivor Baumgarten, FUB Laholm, Laholm

2022: Lisbeth och Roland Davidsson, Knäred

2021: Jessica Enoksson, Ösarp Laholm

2020: Carl Stridsberg, Ahla

LÄS MER: Funktionsrättskämpen är årets Hellbergstipendiat

LÄS MER: Eivor Baumgarten är årets Björn Hellberg-stipendiat

LÄS MER: ”Uppfyller alla kriterier för det här stipendiet”