Klik venligst
PERSONPORTRÄTT 2024-11-23 KL. 07:02

Funktionsrättskämpen är årets Hellbergstipendiat

Av Johan W Jönsson

Årets laholmare och funktionshinderrådets pris. Nu är Kane Bengtsson även Hellberg-stipendiat. Funktionsrättskämpen får 2024 års Björn Hellberg-stipendium för sin oförtrutna kamp för de funktionsnedsattas rättigheter i samhället.
– Jag tänkte, är jag verkligen värd detta? För mig är det jag gör inte något särskilt. Det är en självklarhet. Men visst känns det i hjärtat, säger pristagaren.

Funktionsrättskämpen är årets Hellbergstipendiat
Gudrun Pettersson (C), ordförande i Kultur- och folkhälsonämnden, Lars-Göran Persson från Laholms Sparbanks utvecklingsstiftelse, Björn Hellberg och Eskil Hellberg från juryn flankerar stipendiaten Kane Bengtsson. Foto: Johan W Jönsson

2020 instiftades Björn Hellberg-stipendiet med syftet att uppmärksamma personer i Laholms kommun som fungerar som ett föredöme för sina medmänniskor och gjort eller gör goda insatser för samhället.

– Kane har varit ett namn på listan länge. Juryn får många förslag och det är en omfattande lista men vi var överens om att Kane är en värdig stipendiat, säger Eskil Hellberg i juryn.

– Oh, ja! Kane har varit högt upp på listan under ett antal års tid. Det är femte gången som stipendiet delas ut. Så det är relativt nytt, fyller pappa Björn Hellberg i.

Bengtsson har varit ordförande i Föreningen funktionsrätt i hela 23 år. Ett 20-tal föreningar ingår och totalt är det cirka 1500 medlemmar med i de olika underföreningarna.

– Jag blev lite ställd när Björn ringde. Det jag gör är ett måste. Trots att jag själv levt med en funktionsnedsättning under många år så har jag haft ett bra liv och jag vill ge tillbaka.

Kane föddes med nedsatt syn på ena ögat. Det andra förlorade han i en skidolycka som 24-åring. Nu har Kane hunnit bli 85 år gammal. Engagemanget har funnits där sedan barnsben.

– Båda mina föräldrar hade funktionsnedsättningar. På den tiden hette det vanför – att man inte var som alla andra. Men oavsett så är man en människa som alla andra och det är viktigt.

Bengtsson får Hellbergstipendiet för ”en bred verksamhet under lång tid”, som Björn Hellberg själv beskriver det. Kane har ett mångårigt engagemang för de som är i behov av stöd.

– Efter olyckan kom jag med i De synskadades förening. Jag kände inte gemenskap utan var lite utanför. När jag själv senare blev ordförande blev hela min grej att ingen skulle känna sig ensam.

Kane Bengtsson är varit ordförande i Föreningen funktionsrätt i hela 23 år. Innan det var han ordförande i De synskadades förening. Foto: Johan W Jönsson

Engagemanget sträcker sig också över landets gränser. Genom sitt medlemsskap i Synskadade konstnärer i Sverige har han varit i Vietnam med taktil konst och hjälpt en skola.

– SRF Halland hade en skola i Vietnam som vänskola. Jag har varit där vid några tillfällen och lärt de synskadade eleverna om taktil konst och bidragit till att det byggts en konstavdelning.

Det är stor skillnad på förutsättningarna för de med funktionshinder idag jämfört med hur det var när Kane själv drabbades. Han menar dock att klockan vridits tillbaka något på senare år.

– I ärlighetens namn har det varit bättre än vad det är nu. Hela samhället har backat lite de senaste åren. Det är lite tuffare tider. Men mot Laholms kommun går det ganska bra.

– Vi i de olika föreningarna hjälps åt och förklarar för varandra hur vi har det och sedan sprider vi det mot kommunen och andra så att samhället ska bli så tillgängligt som möjligt för alla.

Kane har orienteringsförmåga men han kan inte läsa vanlig text utan förstoringsglas och känner inte igen folk på tre, fyra meters håll. Ändå har han hela tiden haft en positiv syn på livet.

– Det var tufft direkt efter olyckan. Men jag har valt att se möjligheter istället för hinder. Jag kan gå och röra mig fritt och gläds över att jag har orienteringsförmåga, säger han och avslutar:

– Ser man bara svårigheter kommer man ingenstans. Då står man still och kan inte påverka. Alla är behövda på något sätt. Vi ska inte ses som en belastning utan som en resurs.

Bakom Björn Hellbergs stipendium står, utöver Hellberg själv också Triacorda, Laholms Sparbanks utvecklingsstiftelse och Laholms kommun. Stipendiet är på 16 000 kronor.

Kane Bengtsson har skrivit en bok om sig själv till sina barnbarn. Han har där lagt till att han blivit Hellberg-stipendiat. Något han är mycket stolt över. Foto: Johan W Jönsson

Fakta: Mottagare av Björn Hellberg-stipendiet

2020: Carl Stridsberg, Ahla

2021: Jessica Enoksson, Ösarp Laholm

2022: Lisbeth och Roland Davidsson, Knäred

2023: Eivor Baumgarten, FUB Laholm, Laholm

2024: Kane Bengtsson, Allarp

Motivering:

"Genom sin mångåriga filantropiska gärning uppfyller konstnärligt begåvade Kane Bengtsson med bred marginal kriterierna för en god förebild för väldigt många. Oegenyttigt har han med stor energi strävat efter att förbättra villkoren för funktionshindrade i kommunen. Bland många andra behjärtansvärda insatser kan nämnas att han genom uppoffrande arbete samlat in pengar för synskadade barn och ungdomar i Vietnam."

Björn Hellberg räcker över diplomet med motivering till Kane Bengtsson, som är årets Hellbergstipendiat. Foto: privat