Klik venligst
SKOLA 2024-05-15 KL. 13:48

Eleverna hade förberett sin basar hela terminen

Av Johan W Jönsson

På Glänningeskolan brukar fritidshemmets dag firas. I år när skolan firar fem år slogs det på stort med en basar. Elevernas familjer bjöds in och fick ta del av sång, dans, lotteri och ansiktsmålning. Dessutom gick det att köpa såväl fika, växter som olika saker som eleverna själva skapat. Tio procent av intäkterna går till välgörande ändamål.

Eleverna hade förberett sin basar hela terminen
Fritidsläraren Felicia Bjerke delar ut en lott till Lucas Rundvall vid Glänningeskolans fritidshems basar. Noah Lingajic och Tord Isaksson flankerar. Foto: Johan W Jönsson

Eleverna hade förberett inför läsårets stora event under hela vårterminen. Tränat på dans, sång, bakat och tillverket diverse föremål som gick till försäljning.

När fritidshemmets dag firades för femte året på Glänningeskolan var det dags att visa upp vad som hittats på sedan jullovet. Sång och dans invigde basaren.

Alla elever samlades i den stora trappan innanför huvudentrén och sjöng ”Idas sommarvisa” tillsammans. Sedan väntade några synkade dansnummer från ett gäng elever.

– Att hitta på saker inför den här dagen har funnits med i vårt årshjul på fritids. Barnen har tillverkat, planterat, bakat och dansgruppen har tränat, säger fritidsläraren Felicia Bjerke.

Det verkar som att eleverna har sett fram emot det här?

– Ja, de tycker att det är jätteroligt! Vi firar fritidshemmets dag varje år men nu när det var femårsjubileum ville vi dra till med något lite större, säger Felicia.

– Så de har varit jättetaggade och tvingat sina föräldrar att komma hit, skrattar hon.

"Du ska inte tro det blir so-ommar ifall inte nån sätter fart", fick inleda basaren på Glänningeskolans fitids. Foto: Johan W Jönsson

I vanliga fall firas fritidshemmets dag i mindre format med utomhuslek och korvgrillning. Fritids är för samtliga årskurser (F-6) men det var eleverna från trean och uppåt som hjälpte till att sälja.

– Sexorna hjälper till med ansiktsmålningen, så att alla hjälps åt och samhörigheten blir ännu bättre. Alla elever från trean och uppåt hjälper till att sälja så att de får lire entreprenörskap.

Laholms Sparbank sponsrade med popcornmaskin som gick varm under basaren. Många barn sågs mumsa på de poppade majskornen som Mona Karlsson delade ut i påsar.

Pengarna som kom in går främst till verksamheten. Så att barnen ska kunna åka på en utflykt i sommar och/eller köpa in något de vill ha. Tio procent av intäkterna går till majblomman.

Lillebror Adrian mumsar på popcorn och storebror Charbel visar upp vad han skapat inför basaren. Mamma Pamela köpte sonens skapelser och fick i gengäld ett halsband med ett hjärta av sina söner. Foto: Johan W Jönsson

Tilde Friis fick en fin fjäril på kinden av lärarassistenten Amanda Pohl. Foto: Johan W Jönsson

Färgglada insektshotell var något av det som eleverna på fritids skapat och hade till försäljning. Foto: Johan W Jönsson

Läraren Lillemor Landén köpte en tomatplanta. Foto: Johan W Jönsson

Kylskåpsmagneter är alltid bra att ha och var populära på basaren. Foto: Johan W Jönsson

Noah och Nellie Sandberg besökte basaren tillsammans med sina föräldrar. Foto: Johan W Jönsson

Engagerade danselever visade upp vad de tränat på under terminen. Tyvärr blir det ryggar och nackar då samtliga elever som är på bild måste ha tillstånd. Foto: Johan W Jönsson

Fritidsläraren Mona Karlsson delar ut popcorn till Elisa Berisha. Foto: Johan W Jönsson