SKOLA 2025-06-05 KL. 06:05

Pappa till misshandlad elev rasar mot skolledningen

Av Rickard Gustafsson

När Mattias Gunnarssons son misshandlades på Våxtorpsskolan agerade skolledningen snabbt och resolut. När han därefter sökte besked om hur sonens trygghet skulle säkras på lång sikt uteblev svaren. Två månader senare är hans förtroende för skolledning och skolchefer i botten – samtidigt hävdar skolan att åtgärder vidtagits men att kommunikationen med vårdnadshavarna brustit.

Pappa till misshandlad elev rasar mot skolledningen
Mattias Gunnarsson är mycket kritisk till hur Våxtorpsskolan och utbildningsförvaltningen hanterat situationen efter att hans son misshandlats under skoltid. Foto: Rickard Gustafsson

Den 21 mars inträffade en allvarlig incident på Våxtorpsskolan. Efter en lektion delade en elev ut ett hårt slag i ansiktet på en annan elev.

Mattias Gunnarsson, pappa till pojken som blev slagen, berättar att skolan snarast ringde upp och informerade om händelsen.

– Min fru åkte och hämtade vår son och vi fick reda på att skolan redan samma dag skulle göra en polisanmälan. För att lugna ner situationen fick vi reda på att skolan beslutat att den andra eleven skulle bli avstängd och förflyttad till en annan skola, säger han och berömmer skolans initiala agerande.

Två veckor gick och helt plötsligt, den 10 april, var den polisanmälde eleven tillbaka på Våxtorpsskolan – utan förvarning.

– Informationen nådde min fru vid lunchtid den dagen, men skolan visste ju att eleven skulle komma tillbaka och borde självklart berättat det långt mycket tidigare. Eftersom det gjorts en anmälan var min son väldigt orolig för att något allvarligt skulle hända igen.

Djupt irriterad tog Mattias kontakt med skolans rektor, Anna Magnusson. Han krävde en åtgärdsplan för sonens säkerhet – både på kort och längre sikt.

– Hon hade ärligt talat inga svar att ge och det gjorde mig fruktansvärt förbannad. Det slutade faktiskt med att jag slängde på luren för jag var skogstokig. Hon ringde upp direkt, men jag klarade inte av att ta det just då så hon lämnade ett röstmeddelande med förfrågan om vi kunde ha ett möte. Så här i efterhand är jag inte stolt över mitt agerande.

Eleverna gick på påsklov och under lovveckan försökte Mattias vid flera tillfällen kontakta rektorn via telefon och sms.

Rektorn återkopplade i ett sms och berättade att hon var sjuk, men skickade med ett löfte om att mentorn skulle möta sonen vid bussen efter lovet samt att vuxennärvaron i klassen skulle förstärkas.

– Planen sträckte sig en dag! Jag efterfrågade, än en gång, om den långsiktiga planen och undrade vilka åtgärder som vidtagits för att det inte ska hända igen? Jag fick aldrig något svar, berättar Mattias.

Misshandeln ägde rum på Våxtorpsskolan i mars månad och polisanmäldes omgående. Mattias Gunnarsson berömmer skolan för deras inledande agerande. Foto: Rickard Gustafsson

När skolan återstartade efter lovet sms:ade rektorn att hon åter var i tjänst och lovade höra av sig dagen därpå.

– Jag svarade att det är för jävla dåligt att hon hör av sig på sms i stället för att ringa. Hon hade haft fem veckor på sig att göra något åt situationen så jag försökte ringa henne massvis med gånger utan svar.

Senare samma kväll fick Mattias reda på av sonen att ingen vuxen mött upp vid skolbussen. Måttet var rågat.

I frustration mejlade han dagen därpå, 23 april, till grundskolechefen Daniel Josefsson som ringde upp direkt.

– Han var inkännande och det verkade som att han tog det inträffade på stort allvar. Han skulle tala med rektorn och lovade att han eller skolan skulle återkoppla snarast.

När ingen återkom växte frustrationen till desperation.

28 april skrev Mattias ett mejl till högsta ort, utbildningsförvaltningens chef Ulf Nilsson, och redogjorde för allt som hänt med kritik mot både rektor och grundskolechef.

Efterföljande dagar försökte han resultatlöst kontakta rektorn mer än ett dussin gånger och mejlade även till biträdande rektor.

– Då tog jag ledigt från jobbet och åkte till skolan. Det blev ett möte med rektorn och skoladministratören och enda egentliga svaren jag fick var att hon varit sjuk och haft många möten.

– Jag har all respekt för att man är sjuk, men hon är ju inte ensam. När en sådan här allvarlig händelse inträffar förväntar man sig att skolan har en plan och informerar oss som vårdnadshavare, säger Mattias.

Utbildningschefen Ulf Nilsson hörde av sig först den 15 maj.

– Han ursäktade sig med att han först inte sett mejlet och påstod att det hamnat i skräpposten. Jag vet inte om jag köper det, men han lovade att ta kontakt med rektorn, säger Mattias.

Ett möte mellan vårdnadshavare och skolan är nu på gång.

– Så dags! Det har gått två månader sedan misshandeln. Man känner sig hjälplös när ingen tar ansvar och mitt förtroende för rektor och skolchefer är lika med noll, suckar Mattias och berättar att han avser göra en anmälan till Skolinspektionen.

Rektor Anna Magnusson säger att det är svårt att vara helt transparent gentemot vårdnadshavare då skollagen förhindrar henne att prata om åtgärder som berör andra elever. Foto: Rickard Gustafsson

Rektor Anna Magnusson förklarar att Våxtorpsskolan ser allvarligt på händelsen som inträffade i mars.

Samtidigt hävdar hon att skolan har vidtagit åtgärder för att öka tryggheten och säkerheten – ur både individperspektivet och för skolan som helhet.

– Vi har säkerställt att de här eleverna inte är tillsammans i halvklass eller vid grupptillfällen. Vi har också förstärkt vuxennärvaron i och runt klassen så att vi också ska kunna följa vad som sker även i de fria sociala situationerna.

Magnusson hävdar att skolan följt en handlingsplan och utgått från uppsatta rutiner för dylika händelser. Trygghetsåtgärderna pågår fortfarande.

Konkret betyder det att fler vuxna rör sig i korridorerna och på skolans område.

– Vi har redan tidigare en god vuxennärvaro, både lärar-och resurspersonal, och vi har också en trygghetsvärdinna som jobbar och stöttar ”i korridorerna”. Det finns även både matsals- och bussvärdar och vid skolbussarna är det alltid fyra-fem vuxna. I den här typen av situationer har vi också ett nära samarbete med våra områdespoliser som är här på besök minst en gång i veckan, säger Anna Magnusson.

Utifrån det du beskriver har ni gjort en rad saker, men samtidigt upplever vårdnadshavaren att det presenterats en ”endagsplan” kring sonens trygghet och inte alls någon långsiktig åtgärdsplan?

– Utifrån mitt uppdrag att värna om alla elevers rätt till skolgång och den sekretess som omgärdar skollagen är det en balansakt att förmedla information. Det finns nästan alltid en önskan, och frustration, från vårdnadshavarens sida att få mer information än vad jag kan ge.

Med det sagt uttrycker Magnusson även självkritik när det gäller kommunikationen med vårdnadshavarna.

– Jag önskar att vi kunde haft möjlighet till en bättre och mer praktisk dialog och kunnat sitta ner i lugn och ro tillsammans och skapa en gemensam syn på hur vi kan säkra en trygg miljö. Vi har pratat förbi och inte nått varandra och jag får ta min del av det och fundera framöver på hur jag formulerar mig så att det blir tydligare.

Vårdnadshavaren uppger att han försökt kontakta dig otaliga tillfällen utan att lyckas?

– Dels var jag sjuk under påsken, dels hade jag en full mötesagenda när jag var tillbaka. När jag sitter upptagen i möte eller samtal så har jag inte telefonen med utifrån respekten av de närvarande i mötet. Sedan när jag återkommer till honom är han redan på väg till skolan. Jag förstår att han vill ha ett svar, men i de lägena är det svårt att hinna återkoppla inom den rimliga tiden när jag sitter i andra förbokade möten. Det jag önskar framöver är att vi kan nå varandra på ett neutralt och balanserat sätt, säger Anna Magnusson.

Ulf Nilsson är högste tjänsteman på utbildningsförvaltningen i Laholms kommun. Foto: Bo Bjelvenstedt/Rickard Gustafsson

Förvaltningschefen Ulf Nilsson berättar att orsaken till hans sena återkoppling berodde på att Mattias Gunnarssons mejl (från en hotmail-adress) fastnat i skräppostfiltret.

– Jag upptäckte det av en ren tillfällighet, men ringde honom direkt när jag såg mejlet. Samtidigt sa jag till honom att jag gärna sett att han hade slagit en signal. Om man anser att det är akut så kanske man inte bara mejlar.

Nilsson är inte insatt på detaljnivå i det aktuella fallet, men menar rent generellt att skolanställda och förvaltning ska återkoppla till vårdnadshavare om det utlovats.

– Det är vår uppgift att sköta kommunikation med vårdnadshavaren, men framför allt att säkerställa att barnen har en säker och trygg skolmiljö. Det finns inget annat säga om det, utan det är klart att vi ska leva upp till det.

Du har talat med vårdnadshavaren. Kan du förstå att han är kritisk till hur skolan och förvaltningen har hanterat det här ärendet?

– Ja, absolut. Jag har full förståelse för att han är kritisk. Det är ju någonting vi behöver jobba med, dels kring kommunikation naturligtvis, dels hur vi hanterar situationen. Kommunikation är ju bland det svåraste som finns och det är väl kanske den största utmaningen vi har, att säkerställa att vi når fram och är så tydliga att det inte ska gå att misstolka eller missförstå, säger Ulf Nilsson.