Av Johan W Jönsson
Femteklassarna på Parkskolan har lärt sig sägner. I projektet ”Berättande mellan generationerna” får äldre personer höra de olika sägnerna och sedan blir det samtal, kaffe och kaka.
– Ett helt fantastiskt initiativ! Förr sprang barn omkring på gatorna och man möttes över generationsgränserna. Så är det inte riktigt idag, tycker Katarina Vetterfalk Striim.
Femmora på Park har övat och lärt sig att berätta sägnerna utantill. Tillsammans kan eleverna berätta över 30 sägner från olika platser runt om i Laholms kommun.
Lisa Nyström och Olivia Liljedahl berättar med stor inlevelse ”Sägnen om Trollet och frun” för Ann-Christin Magnusson. Innan de börjar visar de på en karta var sägnen utspelar sig.
– Jag har jobbat här på bibblan i många år och hade mycket kontakt med skolor för att försöka få eleverna intresserade av att läsa. Därför tycker jag att det här är extra roligt, säger Ann-Christin.
Eleverna har förberett frågor och det blir ett samtal om sägner och om hur det var att gå skolan förr. Sedan hämtas det kaffe, te och kakor för en gemensam fika innan det är dags att rotera.
Lisa Nyström berättar med stor inlelvelse. Foto: Johan W Jönsson
Totalt var det 15 pensionärer som dök upp denna eftermiddag på Stadsbiblioteket för att delta i ”Berättande mellan generationerna”. Ungefär lika många dök up vid det första tillfället.
– Jag tycker verkligen att det är en ljuspunkt. Att eleverna nappade på det här och också verkar tycka att det är så kul. Det märks att de har tränat. Det är inte så lätt, säger Ann-Christin.
Initiativet är en del av pilotprojektet "Skeppet under jorden”, som Strandteatern driver tillsammans med Laholms kommun och med stöd av region Halland, berättar Kristina Sahlberg.
– Det har egentligen med Lugnarohögen att göra och med att ge liv till berättelser från bronsåldern. Men det är inte bara det kulturarvet utan även olika former av berättande, säger hon.
Totalt deltog 15 pensionärer vid träffen som LT medverkade på. Foto: Johan W Jönsson
Veronika Nordensvan och Erika Bondesson som är lärare på Parkskolan var de som kom med förslaget att sägnerna skulle berättas för äldre personer för att bryta generationsgränserna.
– Jag är så glad över att vi blev tillfrågade om att vara med. Vi hoppas kunna jobba vidare med det här genom att animera filmer kring sägnerna och ordna bussturer till platserna, säger Erika.
Milla Sevandersson och Lisa Stenberg Talik berättande en sägen från Våxtorp. Om en gast som bodde i ett ihåligt träd på Menlösavägen. Katarina Vetterfalk Striim lyssnade intresserat.
Katarina Vetterfalk Striim lyssnar intresserat på Milla Sevandersson och Lisa Stenberg Talik. Foto: Johan W Jönsson
– Det är kul och inte särskilt svårt att berätta. Det som var det svåra i början var att komma ihåg. Men efter ett tag så lär man sig. Det är roligt att höra om de äldres liv och hur de haft det, säger Lisa.
– Jag tycker att det är helt enastående att lärarna och eleverna gjort det här tillsammans med Kristina (Sahlberg). Det är ett helt fantastiskt initiativ. Jag saknar barn på min gata, säger Katarina.
Om projektet ”Berättande mellan generationer”
Genom att låta elever utforska och återberätta dokumenterade sägner från Laholm byggs en bro mellan generationer och det kulturella arvet i samhället stärks. I en tid där många äldre upplever ensamhet, ger projektet en möjlighet att skapa gemenskap och möten över generationsgränserna.
Milla Sevandersson och Lisa Stenberg Talik visar var deras sägen utspelar sig på kartan. Foto: Johan W Jönsson
Kristina Sahlberg knyter ihop säcken på "Berättande mellan generationerna". Pensionärerna kom med glada tillrop och tyckte att mötet med de "härliga och trevliga" eleverna gjorde deras dag. Foto: Johan W Jönsson