SKOLA 2025-04-15 KL. 06:09

Laholm upp i topp – högst lärarbehörighet i länet

Av Rickard Gustafsson

Grundskolorna i Laholms kommun har högst lärarbehörighet i Halland, enligt ny statistik från Skolverket. Siffrorna gläder utbildningschefen Ulf Nilsson.
– Det är naturligtvis jättepositivt. Det ger förutsättningar för en ökad måluppfyllelse och bättre betyg och resultat för våra elever.

Laholm upp i topp – högst lärarbehörighet i länet
Andelen behöriga lärare inom grundskolan i Laholms kommun ökar stadigt. Nu har man högst andel i länet och långt över riksgenomsnittet. Foto: Adobe Stock/Genrebild

Lärarbehörigheten ökar i Laholms kommun för tredje året i följd och Laholm seglar nu upp i topp i länet och ligger på 29:e plats av Sverige 290 kommuner.

I oktober 2024 hade 79,1 procent av grundskolelärarna i Laholm både legitimation och behörighet i minst ett ämne.

För ett par, tre år sedan låg andelen på 74 procent, visar statistik från Skolverket som kartlagts av fackförbundet Sveriges Lärare.

I hela landet ligger lärarbehörigheten på 72,6 procent och att Laholms kurva pekar uppåt beror på flera olika faktorer.

– Det har gjorts fortbildningsinsatser längs med vägen. Sen är det också så att behörighet föder behörighet. Lärare, förskollärare och lärare på fritidshem vill jobba med behöriga kollegor och ökar man behörigheten har man lättare att rekrytera ny behörig personal. Det blir en positiv spiral, säger utbildningschefen Ulf Nilsson.

I endast två av sex kommuner i Halland ökar lärarbehörigheten på grundskolorna. Laholm tar däremot ytterligare ett kliv uppåt och passerar fjolårets etta, Varberg. Källa: Skolverket/Sverige Lärare

Av de 16 grundskolorna i Laholms kommun är 13 kommunalt drivna. 11 av dem ligger klart över riksgenomsnittet, där endast Hishultsskolan och Knäredsskolan utgör plumparna i protokollet.

”Bäst i klassen” är Skottorpsskolan med 94,3 procent och lägst behörighetsnivå har Knäredsskolan, 66,4 procent.

– Ja, det är stor skillnad mellan skolorna och vi behöver jobba med likvärdigheten. Sen är det kanske lättare att rekrytera till vissa skolor, beroende på var de geografiskt ligger och så vidare. Men som sagt vi behöver jobba med det här över HELA kommunen och när det görs nya rekryteringar är det viktigt att hitta rätt utifrån respektive skolas behov, säger Ulf Nilsson.

De ämnen som är allra svårast att rekrytera behöriga lärare till är, enligt Nilsson, praktisk-estetiska ämnen samt Matematik/NO i högre årskurser. Det är dock inte något som är unikt för Laholm, utan verkligheten i hela skolsverige.

Ulf Nilsson, chef för utbildningsförvaltningen i Laholms kommun, förklarar att kommunen är inne i en positiv spiral. Foto: Pressbild/Hylte kommun

Är det möjligt att nå 100 procent?

– Ja, rent teoretiskt! Det är väldigt tufft att nå dit, men naturligtvis strävar vi efter det. Det är precis samma sak som med måluppfyllelsen. Vi strävar efter att alla våra barn ska ha godkända betyg så att man kommer in på det gymnasieprogram man vill gå på. Det är en tuff nöt att knäcka, men framför allt vi uppnå likvärdigheten mellan våra skolor, säger Ulf Nilsson.

Samtidigt som kurvan pekar i positiv riktning för grundskolan ser Nilsson ett stort behov att höja behörighetsnivån inom fritidshemsverksamheten. Där är andelen klart lägre – cirka 30-35 procent.

– Det är uppdraget som ligger närmast i pipeline och som vi planerar för. Mina kvalitetsutvecklare kikar som bäst på hur vi kan öka behörigheten och skapa en bättre verksamhet, säger Ulf Nilsson.

Skillnaderna när det gäller lärarbehörighet är stor mellan skolorna i Laholms kommun. Källa: Skolverket/Sverige Lärare