Av Rickard Gustafsson
Personalen på Parkskolan känner sig blåsta efter att löften om den efterlängtade renoveringen brutits och skjutits på framtiden. I en skrivelse ifrågasätter man varför kommunen inte prioriterar barnens och personalens arbetsmiljö.
– Vi är mycket besvikna. Det finns saker som är i akut behov att fixas, säger Tenny Asplid, elevassistent på skolan.
Två klasser i årskurs 1 och två klasser i årskurs 2 på Parkskolan skulle evakueras till Skottorpsskolan under de två år som den omfattande renoveringen av Parksskolan beräknades pågå.
I all hast drog politikerna tillbaka beslutet och sköt 64-miljonersrenoveringen, som skulle starta i höst, på framtiden.
Orsaken var hård kritik från arga vårdnadshavare till elever på den nedlagda Ahlaskolan.
När debatten om skolnedläggningarna rasade som hårdast fick de löften från de styrande partierna i Ansvar Laholm att deras barn inte skulle behöva byta skola ytterligare en gång medan Parkskolan renoverades.
– Vi står för det vi har sagt, sa kommunstyrelsens ordförande Ove Bengtsson i en LT-artikel den 7 april.
Frid och fröjd? Knappast.
Beskedet om att skjuta på renoveringen ses inte med blida ögon bland personalen på Parkskolan.
I åratal har de stått ut med den nedgångna byggnaden och i en skrivelse till Kommunstyrelsen och Utbildningsnämnden luftar de hård kritik.
– Vi har lagt många timmar på diskussioner och planering inför det här och det förvånar oss och gör oss mycket besvikna att renoveringen läggs på is. Vi har ju gång på gång blivit lovade att det ska genomföras och sen har det blivit framflyttat, säger personalens talesperson, Tenny Asplid, som arbetat på skolan sedan 2008.
På skolgården syns spår efter grävarbeten som gjorts i ett led av installation av ett nytt värmesystem för Parkskolan. Enligt Tenny Asplid har utomhusmiljön inte återställts eftersom det skulle ske i samband med renoveringen som nu inte blir av.
Renoveringen var djupt efterlängtad och skulle förbättra både arbetsmiljö och tillgänglighet för skolans cirka 300 elever och personal.
Bland åtgärderna som planerades fanns uppgraderad ventilation, ljuddämpning, renoverade slöjdsalar, ombyggda omklädningsrum och förbättringar på skolgården.
Även säkerhetssystem, för händelse av in- och utrymning, skulle uppdateras, samt åtgärder för att skapa en tryggare miljö vid busshållplatsen.
– Vi är oroade och det är också skyddsombuden på skolan. Det är ju elevernas och vår arbetsmiljö det handlar om. Det har vid flera arbetsmiljöronder påpekats akuta brister, men de har inte åtgärdats eftersom en renovering varit planerad, säger Tenny Asplid.
Personalen skriver att nuvarande situation är ohållbar och efterlyser bland annat nya arbetsmiljöronder samt mätning av radon och ventilation.
Slutligen uppmanar de politiker och tjänstemän att ompröva beslutet och snarast inleda en dialog med skolans personal.
– Vi vill att de ska tänka om och göra rätt. Det finns andra möjligheter när det gäller evakuering av elever och exempelvis användning av baracker, men frågan är om viljan finns att hitta en lösning?, säger Tenny Asplid.
Utbildningschefen Ulf Nilsson säger i en kommentar, till HP, att det ska inledas en dialog med personalen.
– I eftermiddag kommer jag och verksamhetschefen för grundskolan träffa personalen för att bemöta deras oro. Vi har också ett jättestort intresse av att få i gång renoveringen enligt tidsplan. Vi försöker, utifrån vad politiken ger oss i uppdrag, att jobba med alternativa lösningar, säger Ulf Nilsson.