Av Rickard Gustafsson
Bygget av stadsdelen Östra Nyby är den enskilt största satsningen på ett nytt bostadsområde i Laholm sedan Trädgårdsstaden på 1990-talet. Kommunen är ivriga att komma i gång – men går i väntans tider på ett 50-miljonersbidrag från staten för sanering av en gammal deponi.
– Så fort vi får besked från Naturvårdsverket trycker jag på startknappen, säger projektledaren Johan Tärnås.
En gammal sopdeponi har satt käppar i hjulet för utvecklingen av 130-160 nya bostäder på Östra Nyby-området och Laholms största äldreboende med 80 platser.
Deponin är en kvarleva från svunna tiders synder, enligt tjänstemännen Johan Tärnås och Mikael Lennung, som studerat gamla flygfoton över området.
– Vi vet väldigt mycket om den här deponin och den verkar ha uppstått spontant i slutet av 1950- eller början av 1960-talet. Ytmässigt är den på 5 000-6 000 kvadratmeter och tre meter djup. Det kommer bli stora mängder att sanera, säger Johan.
Dåtidens invånare slängde allt möjligt avfall under ett par decennier.
– På foton från 1975 är det bara en mindre del kvar, säger Mikael och berättar att naturen sedan tog över.
Innan det kan byggas bostäder ska tusentals kubikmeter jord saneras i den 50-70 år gamla deponin. Foto: Laholms kommun
Markprover visar förhöjda värden av framför allt zink och bly.
Inledningsvis fanns en plan att täcka deponin enligt konstens alla regler, för att förbli ett naturområde inne i bostadsområdet.
– Dels har det praktiskt visat sig svårt att få till det. Täcker vi den kan vi inte plantera träd eller buskar där för då går ju rötterna ner och förstör tätskiktet. Men framför allt handlar det ju om att ett stort antal nya invånare ska bo i området och att inte sanera hade varit direkt oansvarigt för våra kommande generationer, säger Mikael.
Nu ska hela området grävas ut och jorden saneras. Kostnaden budgeteras till 50 miljoner kronor.
Kommunen har ansökt om statligt bidrag hos Naturvårdsverket för hela projektet, vilket är möjligt när det inte finns någon ansvarig för deponin.
– Skulle vi påbörja åtgärden nu, vilket jag skulle kunna göra, så stryker Naturvårdsverket ansökan direkt. Det handlar om alldeles för mycket pengar, men så fort vi får besked från Naturvårdsverket trycker jag på startknappen, förklarar Johan och räknar med besked under våren.
Mikael Lennung berättar att Östra Nyby-projektet trampar vatten i väntan på svar från Naturvårdsverket. Samtidigt pågår skissande och planering för utbyggnad av etapp II i området. Foto: Rickard Gustafsson
På kommunen är allt förberett för att upphandla en totalentreprenad innehållande allt som krävs för att bygga en ny stadsdel, inklusive sanering.
Går allt enligt plan så skulle det kunna finnas en entreprenör till sommaren som står redo att köra i gång på allvar i höst. Saneringen beräknas till 18 månader.
– Vår tanke är att man också parallellt ska kunna starta vissa byggnationer på en annan del av området. Vi har ju framför allt det särskilda boendet som man gärna vill komma i gång med från socialnämndens sida, säger Mikael.
Den gamla banvallen, numera cykelväg, klyver den blivande stadsdelen på mitten. På västra sidan är det företaget Derome som ska bygga och på östra sidan Laholmshem. I bakgrunden ses Campus-området, på andra sidan riksväg 24. Foto: Rickard Gustafsson
När det gäller bostadsbyggandet kommer området innehålla en mix av flerbostadshus, villor och radhus.
På den västra sidan av den gamla banvallen kommer området exploateras av företaget Derome. Öster om banvallen är det Laholms kommun.
– I kommunal regi är det 23 villatomter som kommer ut och när det gäller Derome är det säkerligen 10-15. Jag har summerat lite grann och lite beroende på lägenhetsfördelningen i flerbostadshusen blir det nånstans 130-160 bostäder. Så området kommer att bli hem åt runt 400-450 personer, inklusive de 80 platserna på äldreboendet, säger Mikael.
Kön till villatomterna överstiger vida de 23 tomter som är till salu. Kommunstyrelsen satte häromåret priset till 600 000 kronor/tomt.
– Det är långt många fler. För stunden är det 79 som betalt tomtköavgiften, men man ska ha klart för sig att kön funnits i tio år så frågan är ju hur många som faktiskt är intresserade eller har hittat ett annat alternativ, säger Mikael.
Det vitmarkerade området visar etapp I av Östra Nyby-projektet. Det gulmarkerade området gestaltar etapp II och det röda etapp III. Kartskiss: Hitta.se/Jenica Paulsson
Första inflyttningen till området beräknas bli 2027.
Samtidigt skissas på en fortsatt utbyggnad av Östra Nyby – etapp II och III.
– Vi håller på att rita på en fortsättning av det här området med samma ingångsvärden och med mixad bebyggelse. Förhoppningsvis ska vi under våren kunna presentera en idéskiss så att vi kan få ett uppdrag att påbörja detaljplanen för nästa etapp, vilken jag tror blir aningen större rent bostadsmässigt då det är ett lite större geografiskt område, säger Mikael.
Området för etapp III, längre österut, är utpekat i översiktsplanen men där äger Laholms kommun inte marken.
LÄS MER: Bygger nytt äldreboende för 214 miljoner
LÄS MER: Nya villatomter säljs för 13 miljoner
LÄS MER: Nya kvarter får blommiga namn