Klik venligst
POLITIK 2023-03-26 KL. 08:02

Nya kvarter får blommiga namn

Av Johan W Jönsson

De nya bostadskvarteren i Östra Nyby får namn efter de ängar som finns där idag. Blåklinten, Gullvivan och Tusenskönan finns bland kvartersnamnen. Men vad är Slåttergubben?
– Vi fick googla, säger Kultur- och utvecklingsnämndens ordförande Gudrun Pettersson (C).

Nya kvarter får blommiga namn
Slåttergubbe får namnge ett av de nya bostadskvarteren i Östra Nyby. Foto: Länsstyrelsen/Laholms kommun/arkiv

Det är byggnadsenheten som tar fram förslag på namn till gator och bostadskvarter. Nu har de lämnat över namnförslagen för de nya kvarteren i Östra Nyby.

Kultur- och utvecklingsnämnden fattar beslut om namnen och det fanns inga synpunkter på de ängsdoftande namn som byggnadsenheten plockat fram.

– På beredningsutskottet pratade vi lite om de här olika namnen. Slåttergubben lät lite konstigt, tyckte vi. Men vi googlade och jo, det är en blomma, ler Gudrun Pettersson.

Åkerviolen, Röllekan och Kattfoten är lite mer vanliga blommor som ska få namnge de nya kvarteren. Men slåttergubben finns i Halland med sina ljusgröna blad och brandgula blommor.

Samtliga kvartersnamn har koppling till äng. Det är dock inte säkert att alla växter växer just på området där det nya bostadsområdet ska ligga.

Gudrun Pettersson, som är ny nämndsordförande för den här mandatperioden, tycker att det känns mäktigt att fatta beslut om namn.

– Kvarteren kommer ju antagligen att heta så även efter att vi är borta. Därför känns det rättså häftigt, säger centerpartisten.