SAMHÄLLE 2025-02-24 KL. 05:56

De vill återskapa laxens rike

Av Carina Nilsson

Föreningen Lagans vänner sågar miljökonsekvensbeskrivningen, MKB:n, för Statkrafts planer på ett underjordiskt kraftverk utanför Knäred.
– Det finns inga planer alls för laxen och ålen. Har bolaget inte råd att göra vandringsvägar för fisken borde man inte bygga något alls, säger Kent Nyman från föreningen.

De vill återskapa laxens rike
Kent Nyman är engagerad sportfiskare och talesperson för föreningen Lagans Vänner. "Skadan med elproduktion i Lagan är långt större än nyttan" säger han. Foto: Carina Nilsson

Statkraft vill bygga ett nytt underjordiskt kraftverk utanför Knäred, för att få en effektivare energiproduktion. ”Åtgärderna genomförs med syftet att öka säkerheten och elproduktionen samt för att förbättra miljön” skriver bolaget på sin hemsida.

Men, hävdar Lagans vänner, det handlar också om att tre dammar är uttjänta och att bolaget därför tvingas göra åtgärder.

– De har redan sänkt vattennivåerna i dammarna eftersom de är i dåligt skick och inte klarar fullt tryck, säger Kent Nyman.

Han, och de övriga i föreningen, har som mål att få bort en del av kraftproduktionen från Lagan och i stället återskapa ån till ett laxens och ålens rike som vattendraget en gång var.

– Förhållandena för laxen att föröka sig i ån är optimala, vilket förre länsfiskekonsulenten Brodde Almer har visat. Det finns gott om mat för fiskarna och lutningen ger ett lagom strömt vatten för laxen att leka i. Förr fångades 30 ton lax om året mellan Laholm och Karsefors. Men när inga vandringsvägar finns så kommer laxen inte längre än till Laholms kraftverk, säger Kent Nyman.

Kraftverket i Laholm byggdes 1932. Sedan dess har inte laxen kunnat vandra fritt mellan havet och lekplatserna i ån. Foto: Carina Nilsson

I MKB:n kan man läsa följande: ”Sammantaget bedöms inte byggande av fiskvägar/faunapassage medföra någon ekologisk effekt för berörda vattenförekomster, varför sådana anläggningar inte kommer att ansökas om inom ramen för denna prövning.”

– Man anser att det som är förstört är förstört. Men vi vet att det går att återställa den biologiska mångfalden i ett vattendrag och vi vet att det är en vinstaffär för samhället, säger Kent.

Föreningen har en sakkunnig i frågan, Johan Höjesjö, som är professor vid institutionen för miljö och biologi vid Göteborgs universitet. Han anser att MKB:n inte tar hänsyn till de naturvärden som skulle kunna skapas i Lagan om man i stället började nedströms och tog bort kraftverket i Laholm.

”Om man skapar fri passage för laxen redan i Laholm skulle fisken få tillgång till lekområden ända upp till Karsefors. Kraftverket i Laholm ska omprövas 2031 och en utrivning här skulle skapa mycket större naturvärden än de naturvärden som nämns i Knäred” skriver han i sitt utlåtande till föreningen.

Statkraft beskriver elproduktionen från Lagan som viktig för södra Sverige. Men Lagans vänner håller inte med.

– Vi har ingen brist på el i Sverige, säger Kent och hänvisar till en TT-artikel från slutet av januari där Svenska kraftnäts generaldirektör, Lotta Medelius-Bredhe, säger att de har byggt ut så mycket att stamnätet kan leverera mer el än vad som efterfrågas och förbrukas i Skåne.

Att det fortfarande finns vissa brister i Skånes regionnät förklaras i artikeln med att Eon har fått in alltför sena ansökningar från industrier som ska ansluta sig till nätet.

Lagan har idag 18 kraftverk. Föreningen Lagans vänner skulle vilja få bort kraftverket i Laholm för att de vilda laxarna ska kunna nå lekplatser mellan Laholm och Karsefors. Foto: Carina Nilsson

– I Lagan producerar de 18 kraftverken 0,5 TWh medan den svenska elexporten är 27,1 TWh. Mellan år 2017–2023 ökade Sverige elexporten med 10 TWh. Lagans elproduktion är alltså försumbar i sammanhanget, säger Kent.

Han jämför med Ätran, där man för några år sedan skapade vandringsvägar för fisken.

– Där har man kunnat visa att satsningen var ekonomiskt lönsam. Det finns ett annat exempel där Klippans kommun har köpt ett kraftverk vid Rönne å för att lägga ner det, då man anser att turismen är mer värdefull än kraftverket, säger han.

De åtgärder som görs i Lagan, där Statkraft bland annat fångar in och flyttar ål samt föder upp lax som planteras ut i Lagan och Nissan, är inte på långa vägar tillräckliga menar Lagans vänner.

– Ål är något av det som smugglas mest i hela Europa. Ålen är utrotningshotad och endast en halv procent av alla ålyngel når Nordsjön idag. Finland har satt ett pris på nära 40 000 svenska kronor per ål för den som skadar eller dödar en ål, säger Kent.

Summa summarum menar Lagans vänner att skadan med kraftverk i Lagan är mycket större än nyttan.

Både fiske och laxens vandring tar stopp vid kraftverket i Laholm. Kent Nyman och övriga medlemmar i Lagans vänner är kritiska mot Statkrafts planer på ett underjordiskt kraftverk i Knäred. Foto: Carina Nilsson

– Om vår vision blir verklighet så kommer jobb att skapas och kommunen kommer att blomstra. I Skottland och på många andra platser i världen skulle man aldrig drömma om att sälja ut sin natur som vi gör här. Vi känner också starkt stöd från många laholmare, markägare och besökande fritidsfiskare, säger Kent.

Till sist handlar kraftverken i Lagan, och förhållandena för lax och ål, också om något ännu större enligt Lagans vänner.

– De platser som har allra högst biologisk mångfald är platser vid strömmande vatten, det skapar ett myller av liv. Försvinner den biologiska mångfalden då kan vi i förlängningen inte överleva själva, säger Kent Nyman.

Fotnot: Statkraft ansökte förra året om tillstånd för projektet hos mark- och miljödomstolen och tillståndsprocessen väntas ta minst två år.

LÄS MER: Historisk satsning på ny vattenkraft i Lagan?

LÄS MER: Cronqvist jublar över potentiell vattenkraftsatsning

LÄS MER: Sydsveriges största kraftverk byggs i Knäred