SAMHÄLLE 2022-12-07 KL. 17:32

Cronqvist jublar över potentiell vattenkraftsatsning

Av Rickard Gustafsson

LT:s nyhet om att Statkraft planerar för ett gigantiskt byggprojekt av en ny vattenkraftstation i Knäred och Lagan får kommunrådet Erling Cronqvist (C) att jubla.
– Det känns fantastiskt att Statkraft satsar på vattenkraften i Laholms kommun och det skulle betyda att Laholm återigen sätts på kartan när det gäller förnybar energiproduktion.

Cronqvist jublar över potentiell vattenkraftsatsning
Kommunrådet Erling Cronqvist (C) är väldigt glad över nyheten om Statkrafts planer i Knäred och är övertygad om att den eventuella infrastruktursatsningen kommer skapa ringar på vattnet i det lokala näringslivet. Foto: Rickard Gustafsson

Kommunrådet Erling Cronqvist berättar för LT att nyheten om Statkrafts planer mer eller mindre kom som en blixt från klar himmel. Laholms kommun hade ingen kännedom om kraftjättens planer.
– Vi visste egentligen ingenting mer än att jag för ett drygt halvår sedan blev uppringd av en markägare som undrade vad Statkraft höll på med, säger Cronqvist och syftar på de många provborrningar som genomförts i Knäredstrakten av Statkraft och dess konsulter.

Trots att Cronqvist själv, efter samtalet med markägaren, tog kontakt med Statkraft lämnades ingen information om projektet ut.
– Mitt medskick till dem var att de måste informera markägarna som undrar vad som händer och som jag förstått det hölls det ett informationsmöte i somras, men det är också den enda kontakten Laholms kommun haft.

Den uteblivna informationen är inget som gör det avgående kommunrådet bitter, tvärtom. Eftersom Statkraft ännu inte beslutat om investeringen finns det gott om tid, menar Cronqvist, att informera och han förutsätter att så blir fallet om projektet når skarpt läge.
– Det är inte för sent ännu. Om det här stora projektet med en ny kraftstation blir av så utgår jag ifrån att de kommer ta en kontakt med kommunen för det finns säkert saker vi både behöver veta och kan hjälpa till med.

Cronqvist tror att den potentiella infrastruktursatsningen, troligtvis i mångmiljardklassen, kommer att ge många ringar på vattnet för det lokala näringslivet.
– Allt som händer kring den här typen av stora byggnationer spiller alltid över på bygden på ett eller annat sätt. Jag kan just nu inte riktigt se det framför mig vad det innebär, men det är i vilket fall som helst mycket positivt för det innebär att mängder av människor måste komma hit för att bygga och arbeta. Det kommer att gynna bygden, det är jag helt övertygad om.

Om du skulle sätta den här eventuella infrastrukturprojektet i en historisk kontext?
– Om det blir av är satsningen nästan i samma storleksklass som den i början på 1900-talet när man byggde de här kraftverken i Knäred. Det var på den tiden en jättesatsning på Knäred av Sydkraft som då även hade sitt huvudkontor här, säger Erling Cronqvist.

Känns det lite extra speciellt att Knäred, din hemort, kan bli hemvist för södra Sveriges största vattenkraftverk?
– Det klart och Knäred är också en av de utvecklingsorter som kommunen satsar på. På kort tid har jag varit med om tre positiva nyheter för Knäred. En nyetablering av ett tillverkningsföretag, en busslinje mellan Markaryd och Halmstad med stopp i Knäred och Veinge och nu det här eventuella jättebygget.
– Det är fantastiskt för en ort som Knäred som varit lite slumrande och tappat lite av sin glans sedan ett av kommunens största företag KWA försvann. Nu kanske det återigen kan blomstra i Knäred.

LÄS MER: Historisk satsning på ny vattenkraft i Lagan?