Klik venligst
VÅRD & OMSORG 2023-03-19 KL. 07:02

Bruno tränas för att bli psykisk hälsa-hund

Av Johan W Jönsson

Tanken var att Ingela Gunnarsson Kämpe skulle använda sin hund Bruno i arbetet med barn i behov av särskilt stöd. Nu är Bruno istället under utbildning för att bli Ingelas egen assistanshund - en psykisk hälsa-hund som stöttar sin hjärntrötta matte. ”När Bruno är med mig mår jag mycket bättre”, säger Ingela.

Bruno tränas för att bli psykisk hälsa-hund
Ingela Gunnarsson Kämpe med sin Bruno i famnen och hundtränaren Hanna Sundin som just nu utbildar Bruno till assistanshund. Foto: Johan W Jönsson

Ingela Gunnarsson Kämpe från Knäred har varit en gränslös ja-sägare under stora delar av ett liv. Hon har tagit sig an det mesta med liv, lust och stort engagemang.

– Jag är en sådan människa som tänker att jag ska gå på gympa för min egen skull. Efter ett tag är det jag som leder olika pass. Det är sådan jag är som person, säger hon.

Att ha det drivet kan ha sina baksidor. Det riskerar nämligen att bli för mycket. Det brukar sägas att det är bara de som brinner som kan bli utbrända.

– Jag gick in i väggen och vet inte vilken gång i ordningen det var som jag drabbades av hjärntrötthet. Då tänkte jag att jag kan inte fortsätta jobba med det jag gör.

Ingela har arbetat i särskolan med utåtagerande barn i flera år. Istället började hon läsa till hälsovägledare i Katrineholm år 2019.

– Jag läste om naturen som hälsofrämjande arena och vi pratade om djur och dess betydelse. Då började jag och min man leta efter en valp och hittade Bruno.

Tanken var att fortsätta att jobba med barn och använda hunden som ett hjälpmedel för eleverna. Ingela gick färdigt utbildningen och började jobba men rasade igen efter bara några dagar.

– Jag gick här hemma och mådde dåligt. Då tänkte jag på hur mycket Bruno betyder för mig. Jag hade läst om psykisk hälsa-hund och när han var med mig mådde jag mycket bättre.

Via Brukshundsklubben kom Ingela i kontakt med Hanna Sandin som utbildar psykisk hälsa-hundar. Från att Bruno skulle bli Ingelas kollega går han nu till att bli hennes egen rehabhund.

Just nu är Bruno i träning. Han är assistanshund under utbildning. Det är inte vilken hund som helst som lämpar sig för ändamålet. Det krävs vissa färdigheter.

Det måste vara en frisk hund både fysiskt och mentalt. Dessutom det måste vara en trygg och vänlig hund. Det är inte alla hundar som klarar kraven.

– Jag blir uttittad när jag kommer med Bruno i hans väst. Det är inte så vanligt med psykisk hälsa-hund. Många vet inte att det inte behöver synas på en person att de behöver assistanshund.


Bruno är 25 procent Japansk spets och 75 procent mellanpudel. Det är inte vilken hund som helst som kan bli assistanshund. Labradorer är den vanligaste rasen som assistanshund. Foto: Johan W Jönsson


Ingela vill gärna informera om fenomenet psykisk hälsa-hund. Hon tror att de kommer att bli vanligare och vanligare. En assistanshund har fördelar gentemot andra hundar.

– Det är fortfarande upp till butiksägare att säga ja eller nej. Men det är diskriminering. Det är inget sällskapsdjur, det är ett hjälpmedel, säger Hanna Sandin.

Hon har varit hundinstruktör i tio år och har drivit det egna företaget Bellbo hundträning sedan 2015. Att se vilken skillnad hundar gör för människor är det som driver henne.

– Det som ger mig absolut mest är att utbilda assistanshundar. Jag har annan hundträning också men att träna assistanshundar är så häftigt!, säger Hanna.

En assistanshund måste vara miljöstark och ska kunna följa med sin matte eller husse var som helst: till sjukhus, vårdcentraler, köpcentrum, på flyg, tåg, bussar och så vidare.

Hanna berättar:

– Det som görs först är att man testar om hunden klarar jobbiga miljöer. Det har Bruno visat att han kan. Sedan börjar den riktiga utbildningen med moment som är utvalda efter hund och ägare.

Det kan vara att hämta medicin eller en anhörig. Det kan också vara att bara vara nära. Dessutom ska hunden klara vissa vardagslydnandsmoment som testas på en examen.

Ledarhundars utbildning är statligt finansierad. Det är inte assistanshundarnas dito. Brukshundsklubben och regeringen jobbar dock på frågan.

– En viktig sak att skicka med är att man låter bli assistanshundar, precis som man låter bli ledarhundar. Med väst på är de i arbete och ska inte kladdas med, säger Hanna.

Bruno har inte klarat sin examen än. Men efter lite mer träning när det gäller vardagslydnaden är tränare Hanna övertygad om att han kommer att klara den.

– För mig är Bruno redan perfekt. Han klarar allt det som jag behöver. Men för att jag ska få ta med mig honom överallt måste jag få honom godkänd, avslutar Ingela Gunnarsson Kämpe.

Fakta:


En psykisk hälsa-hund kan ge lugn och trygghet till den som har till exempel autism, adhd eller någon form av psykisk ohälsa, som posttraumatiskt stressyndrom eller social ångest. Den kan också underlätta för att göra olika aktiviteter, till exempel gå och handla.


Blivande assistanshunden Bruno är väldigt lugn och hans lugn smittar av sig på hans hjärntrötta matte Ingela Gunnarsson Kämpe. Foto: Johan W Jönsson