Av Carina Nilsson
Fyra ungdomar fick helgjobb på Sjögårdens äldreboende för att locka fler unga till vårdyrken och ge de äldre en guldkant i tillvaron.
Projektet har fallit så väl ut att kommunen nästa år kommer att anställa tolv ungdomar som ska jobba på tre olika äldreboenden.
Under hösten har de fyra ungdomarna Allis Ylve, Cornelia Holmstrand, Kristian Dordic och Amelie Wombell jobbat extra på Sjögårdens äldreboende. De har jobbat i par och arbetat varannan helg fyra timmar åt gången.
Allis Ylve och Cornelia Holmstrand har nu jobbat halva tiden och stortrivs med sina jobb.
– Vi gör många olika saker. Vi spelar spel med de äldre, hjälper till att hälla upp dricka vid lunchen och mycket annat. Det är ett roligt jobb för man får vara med människor och det är mycket social samvaro, säger Allis.
– Ibland sover några av de äldre en stund efter lunchen, då brukar vi passa på att baka och fixa i köket, det uppskattar de äldre jättemycket, säger Cornelia Holmstrand.
Kristian Dordic hade ett feriejobb på Sjögården i somras och trivdes väldigt bra i äldreomsorgen.
– De som bor här är verkligen glada att vi är här, det märks att de tycker om att vi kommer och hjälper till. Det känns jättebra för mig att jag kan hjälpa någon annan, säger han.
Marie Pålsson som är samordnare på Sjögården berättar att det var många som sökte tjänsterna.
– Vi fick ungefär 40 ansökningar och det var så många bra ungdomar som hade väldigt fina motiveringar till varför de ville jobba här. Vi kunde ha anställt hälften av dem, men vi fick välja ut fyra, säger hon.
I Sjögårdens samlingslokal brukar Allis Ylve, Cornelia Holmstrand och Kristian Dordic spela spel eller sitta och prata med de äldre. "Ungdomarna sätter verkligen guldkant på tillvaron" säger Marie Pålsson som är samordnare. Foto: Carina Nilsson
Projektet är ett pilotprojekt som kommit till tack vare pengar från Kampradsstiftelsen.
– Våra fyra ungdomar har gjort halva sin tid nu och det har fungerat väldigt väl. Eftersom ungdomarna är 15 och 16 år så jobbar de inte med omvårdnadsbiten utan de finns här för att ge de äldre en guldkant i tillvaron, säger Marie och fortsätter:
– Om personalen ska ut och gå kan fler följa med när ungdomarna är här till exempel. De kan spela spel eller bara sitta och prata. Personalen har berättat att de ser verkligen hur många av de äldre lyser upp och uppskattar kontakten med ungdomarna.
Nästa år kommer projektet att utökas till tre äldreboenden och tolv ungdomar.
– Förutom att sätta guldkant på tillvaron för våra äldre så har projektet också som syfte att få fler ungdomar intresserade av vårdyrken. Vården kommer att behöva väldigt mycket personal i framtiden och både de här extrajobben och feriejobben är viktiga för att ungdomar själva ska kunna bilda sig en uppfattning om vården kan vara något för dem. Det blir lätt fokus på det som inte är bra, men det är ett väldigt roligt jobb som ger mycket tillbaka, säger Marie Pålsson som också är undersköterska.
Allis och Cornelia skulle kunna tänka sig att jobba i vården i framtiden.
– Hade vård- och omsorgsprogrammet funnits på hemmaplan hade jag absolut sökt det, men jag drar mig för att pendla till Ljungby, det tar mycket tid att åka buss varje dag. Men jag skulle absolut kunna tänka mig att jobba i vården i framtiden, säger Allis och får medhåll av Cornelia.