Av Rickard Gustafsson
I 20 års tid har människor med psykisk ohälsa kunnat vända sig till Fontänhuset Båstad. Snart finns stödet och hjälpen i Laholm. Den nybildade föreningen söker med ljus och lykta efter en ändamålsenlig lokal.
– Vi behöver ett bra kök, plats för kontor och gärna en liten trädgård om det är möjligt, säger projektledaren Lena Galme.
1948 startades det första Fontänhuset i New York. Numera är organisationen spridd över 30 länder och i Sverige finns man på 15 orter, däribland Falkenberg och Varberg, och snart i Laholm.
Halmstadsbon Lena Larsson är nationell samordnare på Fontänhusets Riksförbund och har iklätt sig rollen som laholmsföreningens första ordförande.
– Riksförbundet skickade ut en förfrågan till alla socialchefer i Halland och då hörde Daniel Johansson av sig. Han kände till Fontänhusets verksamhet sedan hans tid i Falkenberg och vi fick ett mycket positivt gensvar från Laholms kommun.
Larsson smidde medan järnet var varmt och i höstas bildades den helt ideella föreningen.
– Förra året gick Socialstyrelsen ut med ett helt nytt etableringsbidrag och efter att vi startat föreningen blev vi i Laholm beviljade bidrag för en projekttjänst, berättar Lena Larsson.
Projektledare är skummeslövsbon Lena Galme som i många år varit aktiv både som medlem och projektledare i Fontänhuset Båstad.
– Vi har en medlemsbas på runt 30 aktiva medlemmar i Laholm och behöver nu både en lämplig lokal och finansiering. När de bitarna är på plats är det läge att anställa en verksamhetschef, säger Lena Galme.
Laholmare har i 20 år varit hänvisade till Fontänhuset Båstad. Den nybildade föreningen tror att ett "hus" i Laholm kommer innebära att fler personer i kommunen kommer att söka stöd hos organisationen. Foto: Peter Jakobsson
Galme och Larsson förklarar att fontänhusmodellen visat sig vara mycket effektiv för att hjälpa personer med psykisk ohälsa tillbaka till arbete och studier.
Allt bygger på frivillighet där individen efter bästa förmåga, tillsammans med andra medlemmar och handledare, aktivt bidrar till Fontänhusets drift genom exempelvis laga mat, städa eller hantera post eller mejl.
– Vi möter individen där den befinner sig. Målet kan i början vara att ta sig hemifrån och bryta en isolering och då kan det inledningsvis vara en så enkel sak som att sätta på kaffebryggaren. Bara på en månad är det 30 procent som säger att de mår bättre, säger Lena Larsson.
Finansiering sker med statliga, regionala och kommunala medel och socioekonomiska utvärderingar har visat att samhällets kostnader reduceras snabbt när individen får stöd från ett fontänhus.
– 40-50 procent kommer tillbaka i arbete och studier. Det är en väldigt god samhällsekonomisk investering samtidigt som folk mår bättre, säger Lena Larsson.
– För de som inte når dit blir det ändå en meningsfull vardag eftersom vi finns där som en trygg punkt varje dag. För mig var det livsavgörande att jag kom i kontakt med Fontänhuset. Hade jag inte gjort det hade jag inte suttit här i dag, säger Lena Galme.
Andreas Meimermondt, chef för kultur- och folkhälsoförvaltningen, är mycket positiv till Fontänhuset Laholm och hjälper föreningen att hitta en ändamålsenlig lokal. Foto: Rickard Gustafsson
Andreas Meimermondt, förvaltningschef på Laholms kommun, med ansvar för folkhälsofrågor välkomnar att Fontänhuset ska öppna i Laholm.
– Psykisk ohälsa är ett samhällsproblem som drabbar människor i alla faser av livet. Fontänhuset kan vara en fantastisk hjälp för människor att hantera sitt mående och hitta tillbaka till en större psykisk hälsa och ett mer välfungerande liv.
Kommunen har lagt ut krokar för att hjälpa föreningen att hitta en lämplig lokal.
– Vi använder våra nätverk både vad det gäller kommunala och privatägda fastigheter för att ge föreningen bästa tänkbara förutsättningar. Vi har redan börjat ringa runt till olika aktörer som har lokaler, säger Andreas Meimermondt.
Föreningens mål är att hyra in sig i ett centralt läge i Laholm. Alla fastigheter inom 200-300 kvadratmeter är av intresse – även villor.
– Vi behöver ett bra kök, plats för kontor och gärna en liten trädgård om det är möjligt, säger Lena Galme.
Fotnot. Fontänhuset Laholm arrangerar den 17 juni en informationsträff på Laholms Teater.