Av Rickard Gustafsson
Inom Hemsjukvården i Laholms kommun används numera medicinsk laser för behandling av svårläkta sår. Den nya metoden hyllas av både patienter och personal då den medför snabbare läkning, minskad smärta och sänkta kostnader.
– Att vi minskar patienternas lidande är det viktigaste, säger sjuksköterskan Olga Datsishin.
För ett par år sedan befann sig Olga Datsishin på en sårkonferens där hon lyssnade till rönen i en forskningsstudie om så kallad medicinsk laser.
Inspirerad av de positiva effekter som metoden framkallade tog hon med sig sin nyvunna kunskap tillbaka till arbetet i Laholms kommun. Hon läste på, förkovrade sig och tog förra hösten initiativ till att införa metoden inom hemsjukvården.
Idén togs emot positivt av kollegor och chefer och i maj startades ett ettårigt projekt.
– Jätteroligt, för det här är ju lite utanför boxen och ingen standardbehandling. Men det är inte bara taget från ingenstans utan har stöd i forskningen, säger Olga.
Medicinsk laser är ingen ny uppfinning utan har använts sedan 1960-talet, främst för smärtlindring i muskler och leder. Den relativt nya upptäckten består i att den även fungerar för sårbehandling och kräver ingen läkarordination.
Olga förklarar att metoden fungerar lite som fotosyntes där levande organismers celler tar hand om och lagrar energi från solljuset. Lasern ger kroppens celler energi, bidrar till ökad syreupptagning och cirkulation samt minskar svullnad, smärta och inflammation.
Redan efter två behandlingar med medicinsk laser kan man skönja förändringar i såret, berättar personalen i Hemsjukvårdsteamet. Foto: Rickard Gustafsson
Behandlingen sker med två olika sorters rött ljus, vilka används parallellt.
– Det ena ljuset är osynligt och tränger djupare in i vävnaden, ungefär 5-6 centimeter. Det stimulerar lymfcentra och immunförsvar och bidrar till att kroppen själv försöker läka inifrån, berättar Olga.
– Den andra utsöndrar synligt rött ljus och tränger inte lika långt in i kroppen och är väldigt bra för att behandla sår och hudyta, säger kollegan och HSL-undersköterskan Fiona Boman.
Under halvåret som projektet pågått har det skett flera positiva framsteg. Många patienter som dragits med långvariga, smärtfyllda och svårläkta sår har blivit hjälpta.
– Jag hade en patient som haft sår i över ett år och sen var det läkt på två månader, berättar Olga.
Det är viktigt att bära i minnet att patienter inom Hemsjukvården är så pass gamla och sjuka att de inte längre kan ta sig till vårdcentral. Med det i åtanke är resultaten väldigt goda.
I genomsnitt har 8-10 patienter per vecka behandlats och i cirka 70 procent av fallen läker såren.
– Är patienten för sjuk så klarar kroppen inte av att läka sig själv vad man än gör, oavsett om det är laserbehandling eller vanlig såromläggning, säger Olga.
Några negativa bieffekter har hittills inte konstaterats. Tvärtom.
– Vårdtagarna älskar det! De blir friskare snabbare och smärtan minskar. Ja, det förbättrar deras livskvalitet helt enkelt, säger Olga.
Olga Datishin, Fiona Boman, Annika Vångendal och Pia Johansson arbetar inom Hemsjukvården. De är extremt nöjda med införandet av medicinsk laser och berättar att den gör underverk för många av deras patienter. Foto: Rickard Gustafsson
Att förkorta och minska det mänskliga lidandet är den största vinsten,
– Det är väldigt jobbigt att ha sår. Många blir deprimerade, isolerar sig och blir hemmasittande, säger HSL-undersköterskan Annika Vångendal.
Det finns också en vinst i kronor och ören.
– När vi använder laser så använder vi enklare förband så det minskar även vår förbrukning av material. Eftersom såren läker snabbare minskar det också personalkostnaderna för patientbesök och i stället för att lägga om sår kan vi göra nytta någon annanstans, säger Olga.