VÅRD & OMSORG 2025-03-26 KL. 06:04

Socialnämnden kämpar med nya miljonunderskott

Av Rickard Gustafsson

Drygt 8,7 miljoner back jämfört med budget efter årets två första månader. Socialnämnden lider av att inte ha demens- och korttidsplatser i egen regi när samtidigt vårdvolymerna ökat.
– Äldreomsorgen sticker ut. Det beror helt och hållet på de externa placeringar vi har, säger socialchefen Daniel Johansson.

Socialnämnden kämpar med nya miljonunderskott
Socialchefen Daniel Johansson ser att miljonunderskottet för externa vårdplatser kommer att fortsätta växa under 2025. Foto: Rickard Gustafsson

Just nu köper socialnämnden i Laholms kommun in 36 vårdplatser för demens- och somatisk vård inom äldreomsorgen. 26 platser fler än vad det budgeterats för.

Med stigande vårdvolymer kommer kostnadsökningar, vilket gör att underskottet sprungit i väg med minus 8,7 miljoner efter februari.

Bristen på demensplatser är kopplad till ny- och ombyggnationer, då man inte längre har tillgång till Solgården i Våxtorp och Randerslund i Ränneslöv (renovering). Bristen på korttidsplatser beror på evakueringen av Smedjebacken, Knäred.

– Det är något som vi kommer att behöva dras med hela året. Det är ju stora tal såklart och jag tror inte att vi kommer att hamna under 25 miljoner minus på externa köp för 2025, säger Daniel Johansson.

Socialchefen påpekar att underskottet hade funnits där även om kommunen haft vårdplatser i egen regi.

– Vi hade varit tvungna att hantera det här ändå. Det är just nu 26 fler personer som behöver olika former av vård som vi inte budgeterat för. Vi har inte räknat på det men rent generellt är platser man köper dyrare, för demensplatser cirka 10-15 procent dyrare.

Nya Solgården i Våxtiorp är minst sagt efterlängtat i socialnämnden. Förseningen med prognostiserade åtta månader, på grund av HA Byggs konkurs, hjälper definitivt inte bristen på äldreomsorgsplatser. Skiss: White

Bortsett från köp av externa platser pekar socialnämnden på att övriga områden, så här långt, är i god budgetbalans. Hemtjänsten gör ett litet överskott och det samma gäller hemsjukvården med rehab.

– På totalen kan man säga att även särskilt boende gör ett överskott, men att vi inte håller budget där beror på de extra insatser vi satt in på Båstadvägen i Våxtorp,

Socialchefen är angelägen att lyfta fram alla de delar av verksamheten som har ekonomin i balans.

– Vi är måna om att prata upp de punkterna, för vi vill inte hamna i ett läge där vi blir måltavla för att inte kunna hålla budget. För det är faktiskt precis det vi gör inom de områden som vi faktiskt har en budget för. Däremot så kan det bli omöjligt att hålla budget för sådant vi inte har fått en budget, säger Daniel Johansson.

Han tillägger:

– Kommunal ekonomi i ett nötskal handlar mycket om att hålla budget. Såklart jätteviktigt, men jag tycker dessvärre att det ligger alldeles för lite fokus på kostnadseffektivitet och med vilka kostnader man möter ett behov och det är vi med insatserna vi tillhandahåller.

Nämndsordföranden Anita Fasth (M) tar inte lätt på minussiffrorna, men konstaterar att ökad vårdvolym och vårdtyngd helt enkelt bara måste hanteras.

Att bygga prognoser över hur många som kommer att bli sjuka är svårt.

– Det har ju hänt saker som inte står i vår makt egentligen. Vi har jättegod kontakt med vår ekonomichef och har en kontinuerlig dialog med kommunstyrelsen där vi följer detta tätt tillsammans.

Anita Fasth (M), socialnämndens ordförande. Foto: Rickard Gustafsson