SKOLA 2025-02-19 KL. 06:02

Veingeskolans kök från kaos till prisat

Av Johan W Jönsson

Förra året blev Veingeskolans kök utsett till Hallands bästa skolrestaurang. Nu är samma kök en av semifinalisterna i Arla Guldko 2025 som Bästa matglädjeskola. Tävlingen firar 25 år i år. LT kunde inte låta bli att åka till Veinge och titta in i skolköket.
– Vi har så roligt tillsammans att vi nästan glömmer att det är ett jobb, bubblar kökschefen Malin Köhnke.

Veingeskolans kök från kaos till prisat
Pontus Nilsson, Malin Köhnke, Jennifer Jensen och Alex Pohjantähti (saknas på bild då han är utlånad till Glänningskolan) i Veingeskolans kök är nominerade till Arla Guldko. Foto: Johan W Jönsson

Det är full fart när tidningens reporter kommer på besök. Klockan är nio och mat är redan redo att gå iväg. Det kokas ris, förbereds gryta, breds tunnbrödsrullar och bakas bröd.

Malin Köhnke kom till Veingeskolan för två år sedan. Innan det var hon personlig tränare på Nordic wellnes och kock på Restaurang Sjöhästen på Mellby center ii Mellbystrand.

– Jag sökte här och till min förvåning fick jag jobbet. Då var det lite kaos med omorganisation och så. Nu är personalstyrkan ganska ung för att vara i kommunen, säger Köhnke.

– Alla vill framåt och alla vill laga mat. Vi vill inte värma så mycket mat, utan vi vill laga fån grunden och när det tänket genomsyrar hela gruppen är jobbet lättare för mig, fortsätter hon.

Besparingstingen hänger över köket men Malin och hennes kollegor ser det som en utmaning att fortsätta laga god mat samtidigt som man minskar på kostnaderna.

– Det är ingen lätt nöt och knäcka men det går. När vi rullar köttbullar mixar vi ner en tredjedel kokta gula ärtor i blandfärsen. Ingen känner någon skillnad men gula ärtor är mycket billigare.

Jennifer Jensen, Pontus Nilsson och Malin Köhnke förbereder dagens lunch i Veingeskolans kök. Foto: Johan W Jönsson

– Dessutom är det miljösmart. Vi försöker mixtra lite och vi tar det lite i taget. Det är roligt att jobba med personer som vill åt samma håll. Annars hade det inte gått, fortsätter Malin.

Framgångsreceptet är enligt köksteamet: god mat, sammanhållning, kreativitet, arbetsglädje och att bemöta varje elev som både gäst och kompis. Alla ska känna sig välkomna.

– Vi har bra kontakt med barnen. Vi är därute och cirkulerar och pratar med dem. Inte bara om maten utan även om helgen varit bra. Vi försöker skapa relationer och ha trevligt.

Matsalen ska inte vara ett ställe som någon ska vara stöddig på. Det ska vara en trevlig plats där det ska ätas god lunch och fyllas på med energi så att resten av dagen orkas med.

Utöver skollunch fixar även köket frukost och mellanmål till fritids samt utflyktsmat för till exempel friluftsdagar. Malin berättar att man brukar försöka göra det roligare än ”bara en macka”.

Kökets arbete, helheten, har gjort att såväl trivseln som aptiten ökat. Miljön i matsalen är mycket bättre. Det är lugnt och skönt och personalen får mycket beröm för maten.

– Det går jättemycket mat! Vid jul började man med mobilfritt på skolan. Då undrade man hur det skulle gå. Men barnen pratar med varandra, äter medvetet och det slängs inte mycket.

Malin Köhnke är kökschef i Veingeskolans kök: "Jag har superduper duktiga och härliga kollegor. Vi har nästan för roligt tillsammans." Foto: Johan W Jönsson

– När jag började var det mycket stöddigt. ”Åh, nej! Inte vegetariskt nu igen! Vad är det här?”. Nu finns det inte en negativ kommentar. Det är typ: ”Finns det mer köttbullar, de är slut.”

Provas något nytt är dialogen öppen och kökspersonalen frågar eleverna vad de tycker. De får alltid ärliga svar och kan då tänka på feedbacken nästa gång samma rätt kommer igen.

Favoritmaten för eleverna?

– Panerad fisk, kall sås och potatis. Vi har gjort kycklingschnitzel någon gång och den blev jättebra och gillades supermycket. Något så enkelt som tomatsoppa med makaroner går också hem.

Det händer att köksgänget klär ut sig, pyntar matsalen lite extra mysig och de bjuder gärna in barnen att hjälpa till med exempelvis att baka. Dessutom nyttjas sociala medier flitigt.

Där visar personalen hur man tillagar maten och vad som serveras. Det är uppskattat både bland elever och föräldrar, som får se vad deras barn ätit till lunch den dagen.

– Det är inte bara marlagningen som är viktigt utan även samarbetet med eleverna och lärarna. Vi jobbar hela tiden på att förbättra samarbetet och för att väcka intresset för mat.

Nästa steg i Arla Guldko är jurygruppernas fortsatta arbete med att utse tre finalister i respektive kategori. Vinnarna koras slutligen vid den stora finalen den 12 maj 2025.

Vad tror du om era chanser?

– Tio andra är nominerade men vi ligger bra på det och har tänket som de strävar efter. Det är jätteroligt att få den här uppmärksamheten och visa att skolmat kan vara något bra.

När LT besöker Veingeskolans kök står korvgryta på menyn. Kycklingkorvstroganoff är något nytt och personalen är spänd på elevernas reaktioner. Jennifer Jensen jobbar vid grytan och fyller kantiner. Foto: Johan W Jönsson

Om Arla Guldko:

Varje dag serveras cirka tre miljoner måltider i vård, skola och omsorg i Sverige. Genom Arla Guldko vill Arla inspirera, engagera och sätta ljus på eldsjälar i offentliga kök som lyckas skapa en verksamhet som genomsyras av matglädje. Tävlingen lyfter bland annat unika sätt att jobba med kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och måltidspedagogik. Arla har arrangerat tävlingen sedan år 2000.

Så ser en dag ut i Veingeskolans matsal:

07:00: Morgonmöte

Stationerna ”Grytan”, specialkosten” och ”salladen” bemannas (det roteras på personal vecka till vecka).

Matlagning fram till klockan nio då ”skicken” går.

09:00: Frukost

Preppa lunch. Koka pasta, ris eller potatis och lägga upp protein.

10:45-13: Full rulle med elever i matsalen.

13:00: Lunch

Sedan väntar mellanmål, disk och förberedelser för nästa dag.

15:30: Tack för idag!