Klik venligst
SKOLA 2024-05-16 KL. 16:54

OS i miniformat för engagerade elever

Av Johan W Jönsson

OS-året till ära så arrangerades ett ”Mini-OS” för årskurs sju. I samband med att eleverna läst om antiken på SO:n så har andra ämnen kopplats på och som final arrangerades en dag fylld med tävlingar.
– Syftet är att levandegöra lektionsinnehållet och även att stärka sammanhållningen ännu mer i årskursen, säger läraren Robert Nordin.

OS i miniformat för engagerade elever
Klass 73 fick iväg tennisbollen längst med sin katapult och vann även mini-OS på Lagaholmsskolan totalt sett. Foto: Johan W Jönsson

Totalt deltog cirka 100 elever i fyra klasser (71, 72, 73 och 74). På Bilden har eleverna jobbat med romerska siffror och på slöjden har de byggt en katapult att skjuta en tennisboll med.

– På svenskan har eleverna läst sagor och berättelser från antiken. Då de läst om de antika olympiska spelen har de även jämfört med nutida olympiska spel och detta är finalen, säger Robert.

Grenarna i idrottstävlingen bygde på grenarna i de olympiska spelen. Men det spelades även volleyboll, utöver friidrottsgrenar som kula, längdhopp och stafett.

LT var med när klasserna slungade iväg tennisbollar med sina på slöjden byggda katapulter. Att hinna färdigt med byggena var en tävling mot tiden i sig, berättar Nordin.

Klass 72 körde en haka-inspirerad krigsdans inför tävlingen. Foto: Johan W Jönsson

Varje klass fick två försök på sig att få iväg tennisbollen så långt som möjligt. Efter den inledande rundan ledde klass 74. I den avslutande rundan fick de dock se sig besegrade av klass 73.

I den avslutande stafetten ledde klass 73 länge men klass 72 gick om och vann. Eleverna tog i ordentligt. Kanske var det 72:ornas ”haka-dans” som fick dem att springa snabbast?

Går eleverna in för det?

– Det har varit ett jäkla drag! Vi är helt färdiga nu men det har varit väldigt roligt. De går in för det här lite väl mycket kanske. Men det är jul att det finns ett stort engagemang, säger Nordin.

När poängen sammanställts kunde det konstateras att klass 73 vann före klass 72. Men det var jämnt och olika klasser vann olika tävlingar under ”mini-OS:et”.

Klass 71 hade skapat en mäktig katapult med tyngd. Foto: Johan W Jönsson

Klass 72 hade en lite enklare katapult. Men de var snabbast i stafetten. Foto: Johan W Jönsson

Klass 73 fick inte riktig svung på sin katapult vid första försöket. Men på det andra kom de klart längst. Foto: Johan W Jönsson

Klass 74 hade två jämna och långa försök med sin katapult och slutade tvåa i deltävlingen. Foto: Johan W Jönsson

Stafetten blev en jämn historia där 72 (i svart) gick om 73 (gult) och vann. Foto: Johan W Jönsson