SKOLA 2022-01-13 KL. 13:14

Möllan trea i nationell tävling kring hållbarhet

Av Johan W Jönsson

Möllans fritidshem i Ysby vann tredjepris i den riksomspännande tävlingen Pantresan. Fritidsbarnen blev goda miljökompisar under resan och vann en summa pengar som de ska göra något kul för. ”Barnen har kämpat hårt och har varit jätteduktiga”, säger fritidspedagogen Emelie Pettersson.

Möllan trea i nationell tävling kring hållbarhet
Matylda Hübscher, Iris Helgesson och Klara Lillemose med några av Möllans fantasifulla kreationer i Pantresan. Foto: Emelie Pettersson/Kvarnen

Möllans föräldrakooperativ fritids Kvarnen har deltagit i Pantresan arrangerad av Pantamera under den gångna hösten. Tävlingen är nationell och har genom åren lockat över 100 000 elever i årskurs F-6. Under den senaste resan deltog 1 200 skolor i Sverige.

– Med tanke på hur många skolor som var med så var det verkligen jättebra gjort att komma trea. Det var nytt deltagarrekord, berättar Emelie.

Eleverna fick titta på filmer från Pantresans hemsida och sedan pratade pedagoger och barn om hur man ska tänka hållbart.

– Det kan ju vara till exempel en sådan enkel grej som att man kanske inte ska ta nya ritpapper varje gång som man ritar, säger Emelie.

Det Möllan stack ut med var dock sina kreationer som skapats av återvinningsbart material som mjölkpaket, toarullar och plastpåsar.

– Det blev skräp till konstverk kan man säga. Barn älskar ju att använda sin fantasi. Så det blev många olika roliga saker.

Bland annat skapades en robot av mjölkpaket, regnkappor av plastpåsar, lyktor av glasburkar och ett cirkustält av ännu fler mjölkpaket.

– Roboten har blivit nästan som en liten maskot för fritids. Det var så många himla fina kreationer. De engagerade sig verkligen, säger Emelie.


Fritidsbarnen gjorde bland annat en robot av mjölkpaket som fungerar som deras maskot. Foto: Kvarnen


Möllans föräldrakooperativ arbetar hållbart även i vanliga fall. Skolan har blivit certifierad med grön flagg.

Totalt är det 30 fritidsbarn som varit med i Pantresan från Möllans fritids Kvarnen. Barnen går i förskoleklass till trean.

På gymnastiken fick barnen använda kroppen genom att springa till de svarsalternativ som de trodde var rätt på frågor kring hållbarhet och även utedagarna på onsdagar ägnades åt Pantresan.

Också föräldrarna har varit involverade genom att bidra med material och barnen har tagit med sig hållbarhetstänket hem genom att bland annat laga mat på rester från gårdagen.

– Det har varit kul och lärorikt både för barn och vuxna är att vara med i Pantresan. Att vi lyckades komma trea var en bonus men självklart väldigt kul.

Tredjeplatsen skulle egentligen genererat i 2 500 kronor men då Ysbybarnen varit så kreativa valde Pantamera att dela ut 5 000 kronor till både tvåan och trean.

Bilingual Montessori School of Lund vann förstapriset på 10 000 kronor. Årskurs 2-3 på Gusums skola i Valdemarsvik slutade tvåa.

Vad ska ni göra för pengarna?

– Barnen vill gärna till Liseberg eller Jump då de tycker att det är kul. Det är ju de som kämpat sig till tredjeplatsen så det är klart att de ska få vara med och bestämma, säger Emelie Pettersson.

Juryns motivering: ”Med otroligt fina och återvunna kreationer har eleverna på Ysby föräldrakooperativ, fritidshem visat att de arbetat flitigt med innehållet från Pantresan – the talkshow 2021. Man kan säga att de har blivit riktigt bra miljökompisar! Bra jobbat!”.


Matylda Hübscher, Iris Helgesson och Klara Lillemose är glada över Möllans tredjeplats i Pantresan. Foto: Emelie Pettersson/Kvarnen