SKOLA 2024-04-02 KL. 15:56

Halvvägs till målet om folkomröstning

Av Rickard Gustafsson

Över 1 000 medborgare i Laholms kommun har skrivit på för en folkomröstning om att rädda skolorna i Ahla och Genevad från nedläggning.
– Jag tror definitivt att vi kommer få ihop de underskrifter som behövs, säger Camilla Wäli, en av initiativtagarna.

Halvvägs till målet om folkomröstning
Camilla Wäli (i rosa) samlar in namnunderskrifter under påskmarknaden i Laholm. Foto: Privat

Den 21 mars berättade Laholms Tidning om att en grupp av föräldrar med barn på Ahla- och Genevadsskolan startat en protestaktion med målet att få till stånd en folkomröstning för att undvika att byskolorna läggs ned.

För att det ens ska bli tal om folkomröstning krävs det att tio procent av de röstberättigade i Laholms kommun samt en tredjedel av ledamöterna i kommunfullmäktige ställer sig bakom initiativet.

Cirka 2 050 namnunderskrifter krävs och arbetet med att samla dessa har gått över förväntan för aktionsgruppen, berättar Camilla Wäli.

– Vi är cirka 20-25 hushåll som aktivt går runt med listor och samlar namn. Totalt har vi fått ihop över 1 000 namnunderskrifter men det finns flera listor ute med namn som ännu inte är inräknade i statistiken, säger hon till LT.

Under kommunfullmäktigemötet i februari demonstrerade både föräldrar och barn för att rädda småskolorna. Protestplakaten syntes tydligt i teatersalongen. Foto: Rickard Gustafsson

Wäli, som på egen hand samlat närmare 740 underskrifter, känner att aktionsgruppen har vind i seglen. Telefonen har gått varm.

– Engagemanget är stort i den här frågan och jag tror definitivt kommer få ihop de underskrifter som behövs.

Aktionsgruppen har annonserat i lokaltidningen och sprider även budskapet om folkomröstning på sociala medier. Närmsta veckan kommer bestå av ”Operation Dörrknackning”.

– Det har visat sig vara mycket effektivt, säger Camilla Wäli.

Målet är att samla in tillräckligt många underskrifter innan kommunfullmäktige fattar beslut i frågan den 29 april.

Fakta: Kommunala folkomröstningar

Folkomröstningar i kommuner och regioner är alltid rådgivande. Om tio procent av de som har rätt att rösta i en kommun eller en region begär det måste kommun- eller regionfullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas. Men om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige sedan röstar nej till initiativet blir folkomröstningen inte av.

Kommun- eller regionfullmäktige kan själva besluta att fråga de boende i kommunen eller regionen vad de tycker i en viktig fråga genom en folkomröstning. Fullmäktige kan begränsa folkomröstningen till en viss del av kommunen eller regionen. Då har de rösträtt som bor i det område där folkomröstningen ska hållas och som har rösträtt vid vanliga kommunala val.

Källa: Sveriges riksdag

LÄS MER: Folkomrösta om skolnedläggningarna