SKOLA 2024-09-16 KL. 06:02

EU-pengar tog ungdomar till Amsterdam

Av Johan W Jönsson

HBTQI-gruppen är en del av Ung i Laholm. Nyligen var de i Amsterdam på en projektresa finansierad via EU:s utbytesprogram Erasmus. På en utställning i Stadsparken visade ungdomarna upp vad de gjort och tanken är även att delta under konstmånaden.
– Vi hade så himla roligt när vi gjorde det här!, säger Cecilia Nilsson.

EU-pengar tog ungdomar till Amsterdam
Philipp Lemke, Emma Gillrup och Cecilia Nilsson ingår i HBTQI-gruppen i Ung i Laholm. Även Tess Hagström och Celine Gustavsson är med men de saknades vid fototillfället. Foto: Johan W Jönsson

Hon är en av initiativtagarna till HBTQI-gruppen, som startades för tre år sedan. Som mest har det varit tio medlemmar. För tillfället består gruppen av fem medlemmar.

Tillsammans med fritidspedagoger var de i Amsterdam i slutet av sommarlovet. Att valet föll på Nederländerna beror på att landet är HBTQI-vänligt.

– Det stod mellan Italien och Nederländerna. Vi gjorde en powerpoint med för- och nackdelar med båda länderna och kom fram till att Nederländerna var mest HBTQI-vänligt, säger Cecilia.

På vilket sätt?

– Man är mycket mer positiv i Nederländerna än i Sverige. HBTQI-festivalen i Amsterdam är extremt stor. Det är båtar och grejer. Det går nästan inte att jämföra med Pride i Sverige.

Vad gjorde ni i Amsterdam?

– Vi hade temat psykisk hälsa under vår resa. Vi använde oss av bild och form, eller kultur på olika sätt, kan man säga, för att uttrycka oss, berättar Emma Gillrup.

Emma, Philipp och Cecilia i Stadsparken under HBTQI-gruppens utställning. Foto: privat

Det var pridevecka i den nederländska huvudstaden när HBTQI-gruppen var där. De hann bland annat medverka på den lite mindre paraden dedikerad ungdomar.

– Vi var också på ett aktivitetscenter där vi träffade andra ungdomar, umgicks, connectade och bland annat gjorde tygpåsar, berättar Philipp Lemke.

Gruppen intervjuade och fotade människor samt händelser som såg intressanta ut. De förde också en form av dagbok, eller snarare anteckningar, över sitt eget mående under resan.

Det mynnade sedan ut i en utställning som rör psykisk hälsa och mående. Den visades nyligen på en utställning i Stadsparken och kommer även ta plats i Apotekarelunden under konstmånaden.

Bland annat har en transvestit och en bisexuell person intervjuats. Man får reda på deras upplevelser och veta hur mycket de får stå ut från andra människor.

I cylindrar som hänger i rep med ljusslingor finns bild och text från ungdomarnas resa. Intervjuer spelas också upp på högtalare. Dessutom visades tavlor som gruppmedlemmarna målat.

Samtliga ungdomar som var med går på Osbecksgymnasiet. Det är Laholms kommun som fått medel via Erasmus och projektet löper över fem år med en viss summa per år.

– Det här var det första EU-projektet. Min initiala tanke är att få de här ungdomarna och andra ungdomar att uttrycka sig genom kultur, berättar kulturpedagogen Felicia Campbell.

HBTQI-gruppen träffas på aktivitetshuset varje tisdag efter skoltid. Alla är välkomna att delta.

Cylindrar med bild och text från gruppens resa till Amsterdam. Foto: privat

Tavla av HBTQI-gruppen: ”Love is love”. Foto: privat

Philipp Lemke, Cecilia Nilsson och Emma Gillrup hade mycket roligt på sin resa till Amsterdam finansierad via Erasmus (EU-pengar). Foto: Johan W Jönsson