SKOLA 2024-10-31 KL. 15:10

Fyren ett av Sveriges bästa förskolekök

Av Johan W Jönsson

Förra årets skrev LT om Norlandia Förskolor Fyren, om den omtyckta Tobias ”Tobbe-kock” Larsson som jobbar där och om konceptet ”Mat med smak”. Nu har förskolan i Skummeslövsstrand blivit utsett till ett av Sveriges bästa förskolekök på SOM-galan.

Fyren ett av Sveriges bästa förskolekök
Tobias "Tobbbe-kock" Larsson med minikockarna Nils Heurlin och William Eriksson på Fyrens förskola i Skummeslövsstrand som nu blivit utsett till ett av Sveriges bästa förskolekök. Foto: Johan W Jönsson

SOM står för Sveriges offentliga måltider och är en tävling som lyfter offentliga kök i olika klasser. Blott åtta förskolekök i Sverige kom upp i tre stjärnor och det gjorde Fyren.

Tre stjärnor är den högsta nivån och delas ut till ett fåtal kök i Sverige, med en extraordinär hög och jämn kvalitet på måltiderna. En del av Fyrens motivering lyder:

”På den här förskolan vill man involvera barnen i måltiderna; kommunikationen i matsalen är tydlig. Menyn består av både klassiska rätter och nya, växtbaserade alternativ.”

Carola Petersson, som är rektor på förskolan är av förklarliga skäl mycket glad.

– Känslan av att få priset var obeskrivlig! Vi är så stolta och glada över att vårt arbete har uppmärksammats och det här priset bekräftar att vi gör ett bra jobb.

– Vi gör skillnad för alla barn och bidrar därmed till en god start i livet med måltidspedagogik, näringsrik kost, dagliga rörelseaktiviteter och gemensam glädje, säger rektorn.

Hon menar att samarbetet mellan alla på förskolan; kock, pedagoger och barn och är en viktig del för att det ska fungera. Hon är väldigt glad över att fantastiska Tobbe-kock är kvar på Fyren.

Tre av de åtta förskolekäken som belönades med tre stjärnor är Norlandiaförskolor. I närområdet fick även Norlandia Snilleblixten i Halmstad högsta betyg.

Prisutdelning vid SOM-galan i Lund där Fyren fick tre stjärnor. Kocken Tobias Larsson och rektorn Carola Petersson intervjuas från scenen. Foto: privat

Motivering:

Norlandia Fyren, Laholm

”På den här förskolan vill man involvera barnen i måltiderna; kommunikationen i matsalen är tydlig och vi ser pedagoger sitta ner runt borden tillsammans med barnen. Menyn består av både klassiska rätter och nya, växtbaserade alternativ.”

Fakta SOM:

White Guide Junior och White Guide Senior har bytt namn till Sveriges Offentliga Måltider (SOM). Syftet är att bredda tävlingen och ge flera offentliga kök möjligheten att visa upp sina ambitioner och sitt yrkeskunnande. Köken bedöms utifrån helheten, där allt ifrån mat, måltidsmiljö, bemötande, dialog och hållbarhet vägs in. Efter oanmälda besök från juryn tilldelas köken en, två eller tre stjärnor. Årets upplaga av Sveriges Offentliga Måltider har tio kategorier och är öppen för förskolor, skolor och äldreboenden. Det är Sveriges största tävling inom den offentliga gastronomin.

Diplomet som Fyren fick vid SOM-galan. Priset är en inspirationsresa till Stockholm. Foto: privat

Läs mer:

Tobbe-kock poppis på Fyrens förskola