Av Johan W Jönsson
Allt fler personer hamnar hos kronofogden. Laholms kommun har näst högst andel skuldsatta i Halland. Bara Hylte har fler. För att mota Olle i grind har Laholms Sparbanks utvecklingsstiftelse valt att skänka barnboken Coco & Bestie till skolorna i Laholms kommun.
– Vi i stiftelsen är övertygade om att man måste börja prata vardagsekonomi i skolorna i mycket större utsträckning än man gjort tidigare, säger Lars-Göran Persson.
Vid det senaste årsskiftet hade 843 personer i kommunen skulder hos kronofogden. En ökning med 24 personer jämfört med ett år tidigare. Skulden uppgick totalt till 373 469 236 kronor.
Nästan fyra procent av kommunens vuxna invånare har skulder hos kronofogden. Laholm är den kommun i Halland med näst högst andel skuldsatta. Hylte har fler (5,6 procent).
– Enligt kronofogdemyndigheten ökar andelen unga vuxna med skulder. Det är bekymmersamt. Möjligheten att enkelt ta ett snabblån kan säkert vara en bidragande orsak, säger Persson.
Bristande kunskaper i vardagsekonomi och vad som händer om man inte betalar sina skulder i tid är en annan del. Med betalningsanmärkningar i bagaget kan unga personer få problem framåt.
Det kan det bli svårt att få hyra en lägenhet, att låna pengar till en bil eller till den första ägda bostaden. Det är heller inte självklart att man kan få teckna ett mobilabonnemang.
Coco & Bestie är en barnbok som behandlar ekonomi på ett såväl lättsamt som inspirerande sätt. Boken är skriven av laholmarna Erika Wahlsten och Sara Thuvesson.
– Vi tycker att boken passar perfekt in i ett koncept där man förhoppningsvis kan få skolorna att börja prata om det här med vardagsekonomi i de yngre åldrarna, säger Persson.
Laholms Sparbanks utvecklingsstiftelse har skänkt boken Coco & Bestie till alla låg- och mellanstadieskolor i Laholms kommun. Boken är en barnbok om ekonomi. Foto: Johan W Jönsson
Laholms Sparbank åker också ut och pratar vardagsekonomi med skolorna. Lotta Frånberg är ansvarig för Ung ekonomi och träffar gärna kommunens treor, sexor och nior, varje år.
– Vi åker ut till gymnasieskolorna också. Det är ett viktigt ämne. Ju tidigare man lär sig, ju bättre är det. Vi vet att dålig ekonomi bidrar till psykisk ohälsa och till relationsproblem, säger Lotta.
Samtliga låg- och mellanstadieskolor i Laholms kommun får tillgång till de 100 böcker som utvecklingsstiftelsen skänkt. På Mellbystrandsskolan har man redan börjat använda boken.
– Vi har varit och pratat om boken i två klasser på Mellbystrandsskolan och ska prata i fler. Vi har dessutom fått förfrågningar från Skottorpskolan och Glänningeskolan, säger Sara Tuvesson.
På Mellbystrandsskolan ska det sättas igång en pilot i en klass. Eleverna får ”lön” när de kommer till skolan, det ska fyllas i ett noteringshäfte och sedan ska lärarna fylla i en excelfil.
Klassen kommer att ha ett gemensamt sparmål och när de når upp till det får de en form av belöning. Det kommer brev till klassen med räkningar, återbäring på skatten och så vidare.
Anton Holm och Meja Strömberg i trean på Mellbystrandsskolan tycker att Coco & Bestie är bra och lärorik. Foto: Johan W Jönsson
Ronny Holm och Pia Egnell är lärare i den trea där eleverna får vara ”försökskaniner”:
– Det är spännande att få in ekonomi i undervisning på det här viset. Det har inte existerat tidigare. Förr kunde vi använda pengar i undervisningen men idag syns inte pengarna på samma sätt.
Coco & Bestie släpptes i augusti och trots att boken inte ges ut av något förlag har den redan sålts i 600 exemplar. Den är unik i sitt slag och det finns idéer på uppföljare.
– Undersökningar visar att unga vuxna generellt har dåliga kunskaper inom vardagsekonomi. Tyvärr har inte alla samma förutsättningar att få lära sig hemifrån, säger Sara Tuvesson.
– Boken är bra! Den är rolig, spännande och samtidigt får man lära sig om ekonomi, säger eleverna som också de berättar att de fått veta saker om ekonomi som de inte hade koll på innan.
Ella Jakobsson tycker att Coco & Bestie är rolig och spännande. Foto: Johan W Jönsson
Läs mer:
De debuterar med sagobok i ekonomi