Klik venligst
SAMHÄLLE 2023-05-02 KL. 12:12

Tusentals slöt upp bakom bilstranden

Av Rickard Gustafsson

Tusentals människor och bilar hade samlats. Laholmarna gick man ur huse för att visa sitt stöd för bilstranden.
– Det här blev bättre än jag hade förväntat mig, men det visar vilken dignitet den här frågan har, säger Mats Olofsson, ordförande i föreningen Strand för Alla.

Tusentals slöt upp bakom bilstranden
Manifestationen blev en publikmässig succé och skapade långa bilköer till stranden som fortsatta ända tills tillställningen var över. Foto: Rickard Gustafsson

Uppslutningen blev total när manifestationen för att värna bilstranden hölls den 1 maj på stranden nedanför Kolonivägen. Arrangörerna tvingades att skjuta på starten en halvtimme för att vänta in det lämmeltåg av bilar och människor som ville delta.

En kvart innan manifestationen skulle dra i gång kom beskedet att det var kilometerlång bilkö hela vägen från rondellen vid Mellby Center.
– Det tog mig 40 minuter från rondellen. För mig är det jätteviktigt att den här stranden är tillgänglig för alla och det här blev kanske Sveriges största 1 maj-demonstration, konstaterar mellbystrandsbon Mikael Olsson.

Kanske gav det också en föraning om det trafikkaos som väntar sommaren 2024?

Åtminstone om man frågar förre räddningschefen i Laholms kommun, Pär-Åke Eriksson, numera lokalpolitiker i Medborgerlig Samling och fullmäktiges 2:e vice ordförande.
– Länsstyrelsens beslut stoppar chansen att rädda liv. Om länsstyrelsen varit seriösa hade de gett kommunen mer än ett år att lösa den här situationen och antagligen kommer det behövas en allvarlig olycka innan de förstår hur fel det här beslutet är.

När väl manifestationen startade klev fullmäktiges ordförande Eric Semb (M) upp på släpkärrepodiet och greppade mikrofonen. Han berättade att det finns en ”otroligt stor politisk enighet” i kommunen och att kampen nu fortsätter mot länsstyrelsen på det juridiska planet.

Avslutningen på Sembs minutlånga anförande fick den månghövdade publiken att jubla.
– I princip tycker jag att länsstyrelsen skjuter mygg med kanon, man vill inte bara förbjuda oss att parkera här utan tvingar också fastighetsägare att sätta upp bommar. Generellt kan man tycka att Stockholm borde hålla sig borta från oss i Laholm och låta oss sköta den här kommunen själva.


Arrangörerna uppskattade antalet deltagare på manifestationen till mellan 3 000 och 4 000 personer. Foto: Rickard Gustafsson


Kommunstyrelsens ordförande, Ove Bengtsson (C), var näste talare och redogjorde kort för bakgrunden till den evighetslånga diskussionen om bilar på stranden. Han betonade och påminde också deltagarna att sista dagen för att överklaga beslutet är den 2 maj.
– Vi ska försöka så långt som möjligt att få ärendet prövat, för att vi ska kunna sköta stranden normalt, som vi alltid gjort. Vi får hålla tummarna att vi reder det här. Annars får vi gå vidare med både Plan B och Plan C, sa Ove Bengtsson och berättade att kommunen begärt anstånd för att få lämna in fler undersökningar och yttranden till mark- och miljödomstolen.

I folkhavet fanns också markägarna Kim och Kristian Ejnarsson som tillsammans med sina släktingar förelagts av länsstyrelsen, och överklagat, beslutet att sätta upp bommar för att spärra strandnedfarten från Ejdervägen.
– Jag är inte intresserad av att sätta upp bommar på min egen mark och jag tror inte det kommer att gå så långt. Titta så mycket folk det är här, jag tror det får betydelse. Det här är vad folket vill och det tror jag kommer att påverka miljödomstolen, säger Kim Ejnarsson.

En av de tusentals besökarna var Carola Karlsson från Skottorp. I havsbruset stod hon och stödde sig på kryckor.
– Jag är funktionshindrad och har svårt att ta mig till andra stränder och för mig är det underbart att den här möjligheten finns. Jag har svårt att gå och skulle få det väldigt jobbigt om det här beslutet blir verklighet, säger hon till LT.

Våxtorpsbon Agneta Sjöberg arbetar till vardags på ett av kommunens äldreboenden och hon värnar om bilstranden för en grupp som i debatten fallit i glömska.
– En gång om året kör vi ut med de gamla till havet och stranden. Det gör dem lyckliga och de tycker att det är helt fantastiskt.


Carola Karlsson, Skottorp, Lena Brantberg, Hishult, Sven Gustafsson, Laholm, Agneta Sjöberg, Våxtorp, Sarah Overby, Våxtorp och John Karlsson, Våxtorp var några av de tusentals besökare som deltog i bilstrandsmanifestationen. Foto: Rickard Gustafsson


En bit från manifestationens centrum, på en parkbänk uppe i dynorna, sitter Gun och Christer Nilsson från Våxtorp. De har varit på bilstranden i 50 år.
– Vi har varit här med våra barn och våra barnbarn och tillgängligheten till den här stranden betyder mycket för oss, säger Gun.
– Jag kan inte tänka mig hur det skulle vara om möjligheten inte längre finns att parkera på stranden. För att få tag i en parkeringsplats lär man behöva gå upp i ottan och jag hoppas verkligen att vi får slut på den här diskussionen och att det får förbli som det alltid har varit, säger Christer.

Under manifestationen stod hundratals bilar snyggt uppradade i mångdubbla led på stranden. Hur många besökare som slöt upp är osäkert men arrangörerna talade om 3 000-4 000 människor och det kan mycket väl stämma.

Klart är i vart fall att intresset för att bevara bilstranden är stort. Så stort att de sista bilarna inte anlände förrän manifestationen var över.