Av Carina Nilsson
Åtta områden i Markaryd har provtagits under hösten för att få svar på om de är förorenade med PFAS.
Länsstyrelsen Kronoberg gör undersökningen med hjälp av en konsult och med pengar från Naturvårdsverket.
Länsstyrelsen Kronoberg har fått 9,9 miljoner från Naturvårdsverket till ett tre-årigt projekt där länsstyrelsen ska ta reda på hur omfattande problemet med PFAS är i länet.
– PFAS är ett samlingsnamn för runt 10 000 olika högfluorerande ämnen som är miljöfarliga och svåra att bryta ner i naturen. PFAS ger ingen akut förgiftning men misstänks påverka fertiliteten och göra vaccin mindre effektivt. Forskare misstänker också att PFAS kan vara cancerframkallande, säger Madeleine Cerps som är handläggare för förorenade områden på Länsstyrelsen Kronoberg.
Under hösten har provtagningar gjorts i de fyra kommunerna: Alvesta, Ljungby, Markaryd och Älmhult.
– I Markaryd har vi provtagit åtta platser. Vi utgår från Naturvårdsverkets lista över branscher där det ofta finns PFAS, och vi tittar även på var områdena är belägna, om det till exempel är nära en grundvattentäkt, säger Madeleine Cerps.
Madeleine Cerps är handläggare för projektet, där länsstyrelsen har fått knappt tio miljoner för att undersöka hur mycket PFAS det finns i länet. Foto: Pressbild
Tre av platserna i Markaryd är brandövningsplatser, eftersom man vet att PFAS var väldigt vanligt i skumsläckare. Man har också provtagit två platser med avfallshantering och ett par industrier.
– PFAS har använts i en stor mängd produkter, bland annat som impregneringsämne i kläder, som fett- och vattenavvisande medel i stekpannor och i ytbehandlingsindustrier bland annat. Det gav bra produkter men tyvärr visade det sig vara miljöfarliga ämnen som är svårnedbrytbara i naturen, säger Madeleine Cerps.
Totalt kommer länsstyrelsen att provta ungefär 100 platser i länet och Madeleine Cerps tror inte att någon kommun sticker ut.
– Vi väntar med spänning på de första provsvaren från undersökningen, men det brukar stämma ganska väl med vad man förväntar sig enligt Naturvårdsverkets branschlista.
Beroende på vad provresultaten visar kan det bli aktuellt att sanera vissa platser.
– Det pågår forskning och olika pilotprojekt kring PFAS hela tiden, för att få fram vilka åtgärder som är de bästa. Men det ligger längre fram i tiden, nu arbetar vi först för att skapa oss en bild av hur mycket PFAS som finns i marken i Kronoberg, säger Madeleine Cerps.
Följande platser provtas i Markaryds kommun:
Brandstationen i Markaryd, brandövningsplats
Brandstationen i Strömsnäsbruk, brandövningsplats
Brandövningsplats Gulpärlan, brandövningsplats
S Sunnerbo renhållnings AB, mellanlagring sortering av avfall
Tipp, Åmot Avfallsdeponier
Munksjö Lagamill, massa- och pappersindustri
MT- Betong Betong- och cementindustri
Markaryds skyttebanor, skjutbana, kulor