Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-11-21 KL. 11:30

De lär sig behålla lugnet i en skakig omvärld

Av Carina Nilsson

Cyberangrepp, krig och klimatkatastrofer. Världen är inte som förr och svenskarna uppmanas förbereda sig bättre på både kris och krig. Några som verkligen tar uppgiften på allvar är eleverna på Markaryds folkhögskola som läser allmän linje med beredskapsinriktning.

De lär sig behålla lugnet i en skakig omvärld
Ronja Nihlén Stansert lär sig att laga mat på stormkök. Foto: Carina Nilsson

Läsåret på Markaryds folkhögskola startade med en ny inriktning på en av de allmänna kurserna. Eleverna läser allmänna ämnen 16 timmar per vecka för att få gymnasiebehörighet, och fyra timmar per vecka har de beredskap på schemat.

Idén kom från läraren Lenni Engen.

– Vi har haft en lång rad kriser de senaste åren. Det är krig i närområdet, pandemi, cyberangrepp och olika katastrofer kopplade till klimatet och vädret. Det finns en stor rädsla för det här idag och ungdomar är vana vid att allt löser sig och att samhället finns där. Men här fokuserar vi på vad man behöver kunna klara själv om det blir en kris. Jag tror att ångesten och rädslan i en skakig omvärld kan minska om man är förberedd och vet vad man ska göra, säger hon.

Lenni har själv ett stort intresse för beredskapsfrågor och hade burit på idén i fem-sex år innan den blev verklighet.

Lenni Engen och Maria Dahlström är kursansvariga för allmän linje med beredskapsinriktning. Foto: Carina Nilsson

– Jag tror mycket kommer från min egen uppväxt, då vi faktiskt hade utedass och vattnet kunde frysa på vintern. Min pappa hade varit yrkesmilitär i Danmark så han var alltid förberedd på olika situationer men han visste också hur viktigt det är att kunna leda och organisera vid en kris, säger hon.

För de sju elever som läser programmet just nu innebär beredskapstimmarna att de lär sig om allt från Hesa Fredriks signaler till att packa beredskapsväskan och laga mat utomhus. Men de ställs också inför etiska och moraliska dilemman berättar lärare Maria Dahlström.

– Det kan handla om hur man gör om man ska utrymma en byggnad och men grannen ligger skadad i huset och kan inte ta sig därifrån. Att reflektera över liknande frågeställningar innebär också en utveckling på det personliga planet, säger hon och fortsätter:

– Vi lärare lär oss också en massa saker längs vägen. Vi håller oss alltid neutrala och pratar inte om Ukrainakriget till exempel, men däremot kan vi prata om krigsstrategier, där en vanlig sådan är att skapa rädsla.

Noah Johansson och Elsa Sim hjälps åt med att koka nyponsoppa ute i det fria. Foto: Privat

Flera av eleverna på kursen tycker att det viktigaste de har lärt sig är att behålla lugnet.

– Mycket av det vi gör är väldigt kul som att laga mat utomhus, packa en krislåda och annat. Men det viktigaste är nog att behålla lugnet i en kris, säger Ronja Nihlén Stansert.

Viggo Andersson håller med.

– Jag har precis gjort lumpen som amfibiesoldat och varit mycket ute i fält. Jag trivdes bra i det militära och skulle kunna tänka mig att jobba med det. Det viktigaste vid en kris är att vara förberedd och att inte stirra upp sig.

Elsa Sim, Noah Johansson och Viggo Andersson smakar på nyponsdoppan som Elsa lagat på stormköket. Foto: Carina Nilsson

Även Noah Johansson anser att det viktigaste är att vara mentalt förberedd.

– Jag har alltid varit intresserad av beredskapsfrågor. Tyvärr fick jag inte göra lumpen på grund av sjukdom men jag skulle gärna jobba i civilförsvaret. Det här är ett stort intresse som jag gärna vill hålla vid liv, säger han.