Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-04-29 KL. 09:32

Barn och äldres träff blev bingo

Av Carina Nilsson

Temat för Markaryds hållbarhetsvecka var ”Så ett frö” och det kan man göra på många sätt. Till exempel genom att låta förskolebarn spela chokladbingo tillsammans med äldre personer på Mellangård för att öka integrationen mellan barn och äldre.

Barn och äldres träff blev bingo
Barnen från Järvens förskola presenterade sig tillsammans med sina pedagoger Anette Hernestam Lindau, Panan Holmgren och Malin Nilsson. Foto: Carina Nilsson

Sofia Nilsson är samordnare för social samvaro i Markaryds kommun och håller i aktiviteter för de äldre i Markaryd och Strömsnäsbruk. Under hållbarhetsveckan ville de prova ett nytt sätt för att integrera barn och äldre.

– Barn och äldre brukar fungera väldigt bra ihop och alla tyckte det här lät som en kul idé. Det är första gången vi testar idag men alla är förväntansfulla och tycker det ska bli roligt. Så nu prövar vi och så får det gå som det går.

Melvin och Charlie spelade bingo tillsammans med Bodil Larsson och Lars Willny. Foto: Carina Nilsson

Klockan tio anlände barnen från avdelningen Lingontuvan på förskolan Järven.

– Vi tog cykelvagnarna hit och gjorde en liten utflykt. Barnen har varit jättesugna på detta och tycker det ska bli väldigt roligt. Ett av barnen frågade om de skulle hjälpa de äldre att köra rullstol, och ett annat barn har frågat i två veckors tid när vi ska till Mellangård, berättar Malin Nilsson som är förskollärare.

Två av barnen var Melvin och Charlie som spelade bingo tillsammans med Bodil Larsson och Lars Willny. Bodil och Lars hjälpte Melvin och Charlie lite med siffrorna men dessvärre blev det ingen bingo för dem i första rundan. Chokladvinsten gick till ett annat lag.

Sofia Nilsson är samordnare för social samvaro på kommunen men för dagen också bingoutropare. Foto: Carina Nilsson

För Anette Hernestam Lindau som också jobbar på Grävlingen så blev besöket även ett kärt återseende av gamla bekanta.

– Jag har jobbat inom barnomsorg och skola i många år och här fanns både föräldrar till barn jag haft och en gammal kollega, så det var väldigt roligt, säger hon.

Efter bingon åt alla lunch tillsammans.

I chokladbingo vinner man såklart choklad. Foto: Carina Nilsson