Klik venligst
POLITIK 2023-06-29 KL. 16:53

Kvartett lämnar M för MED

Av Johan W Jönsson

Fyra moderater med förre ordföranden Jerker Jacobsson i spetsen lämnar partiet för att ansluta till Medborgerlig samling. De gör det efter vad de beskriver som ”det stora sveket” och med det menas behandlingen av Roland Norrman efter valet.
– Vi trivs inte längre i moderaterna, säger Jerker Jacobsson.

Kvartett lämnar M för MED
Johnny Bruun, Christer Sjöberg, Stephan Stamena och Jerker Jacobsson lämnar Moderaterna för Medborgerlig samling. Foto: Johan W Jönsson

De tre övriga som lämnar, eller är på väg att lämna Moderaterna för MED är Christer Sjöberg, Johnny Bruun och Stephan Stamena som alla var med på M:s lista inför valet.

De fyra menar att det bortsetts från alla demokratiska principer när Roland Norrman knuffades bort trots att medlemmarna och väljarna satt honom som nummer ett.

– Vi känner inte att vi hör hemma i Moderaterna efter det som har hänt. Det var bara de som hade Eric (Semb) som förstanamn som fick politiska uppdrag, säger Jacobsson.

– Vi känner oss inte längre välkomna, fortsätter han.

Anledningen till att övergången till MED sker nu hänger ihop med att Roland Norrman gjort samma resa samt Caroline Ugglesjös avhopp från Moderaterna.

– Vi har försökt att rätta till eller korrigera men vi kommer ingen vart. Vi är förbannade och vi är besvikna. Men vi känner oss välkomna i MED och där finns gott om gamla Moderater.

– Vi föredrar alla fyra Roland. Vi stannade kvar för att stötta honom. När han bestämde sig för att lämna och Caroline hoppade så kände vi att det fick vara nog även för oss, säger Jerker.

Christer Sjöberg berättar att han stod ut fram till den tolfte juni. Det var då det senaste gruppmötet i Moderaterna ägde rum.

– Att jag valdes bort efter valet var deras val. Men att inte respektera väljarnas val är för mig ett stort svek. Även andra, som inte är Moderater, tycker att det som hänt är helt galet, säger han.

”Nu kan jag se väljarna i ögonen igen. Det som hänt i Moderaterna efter valet är inget annat än ett hån mot dem som valde att lägga sin röst på Roland (Norrman)”, säger Johnny Bruun. Foto: Johan W Jönsson

Det som enligt de fyra varit jobbigast efter valet har varit reaktionerna från väljarna som valt att lägga sin röst på Moderaterna i Laholm.

– Man stöter fortfarande på människor som säger; ni stal min röst. Vi röstade på er och kryssade på Roland och så kommer ni ut med någon helt annan, säger Jerker.

– Det är ett hån mot väljarna. Man tar sig tid att rösta på någon och sedan när man väl röstat så räknas det inte. Var är demokratin då?, frågar sig Johnny Bruun.

Jerker Jacobsson var ordförande i Moderaterna i Laholm en tid efter valet och han blev kontaktad av personer som ville lämna partiet.

– Jag blev uppringd av medlemmar som varit med i 30, 40 år som kände att det fick vara nog. Jag skulle vilja påstå att det är en massflykt från Moderaterna i Laholm, säger han.

”Folk kräks över att man myglat i fullmäktigegruppen kring Roland (Norrman). Det är inget roligt att vara moderat. Det var bland annat därför jag avgick som ordförande”, säger Jerker Jacobsson. Foto: Johan W Jönsson

Stephan Stamena är den mest färska moderaten av de fyra. Han trivdes tidigare i gemenskapen i Moderaterna men känner, likt de andra, inte sig hemma i partiet längre.

– Jag är ny i politiken och ny i Laholm. Jag gick med i ett parti som har ungefär samma värderingar. Jag kände mig välkommen direkt och stannade kvar efter eländet som varit.

– Men precis det som man anklagade Roland helt felaktigt för, det händer nu. Nu lyssnar man inte på medlemmarna och nu är det toppstyrt, säger Stamena.

– Vi som inte fått några uppdrag får inte längre vara med på vartannat möte. Det handlar om att isolera alla andra, säger Christer Sjöberg.

”Jag har tappat intresset för Moderaterna efter det som har hänt. Men jag har inte tappat intresset för politik. Vi ser framåt, MED har momentum och det här blir bra”, säger Stephan Stamena. Foto: Johan W Jönsson

Nu lämnar de fyra altså sitt gamla parti för att ansluta till Medborgerlig samling där Roland Norrman redan gått med.

– Vi har nu gått med i det parti som vi är ganska övertygade om kommer att ta över efter Moderaterna vid nästa val, säger Jacobsson.

Jerker menar att övergången visar att de fyra tar avstånd ifrån det som Moderaterna i Laholm håller på med. Han säger också att de går med i ett parti som har i stort sett samma ideologi.

– Det ska bli intressant att se om vi kan föra en vettig och bra borgerlig politik i kommunen nu när vi har ett schysst gäng som MED där vi fyller på, säger Stamena.

– Jag är väldigt intresserad av politik och ser fram emot min intervju med valberedningen i MED. Jag känner fortfarande att jag har saker att bidra med, säger Sjöberg.

”Nu kan jag gå på Byafika i Skummeslöv på lördag med högt huvud. Jag är väldigt intresserad av politik och känner fortfarande att jag kan bidra”, säger Christer Sjöberg. Foto: Johan W Jönsson

Johnny Bruun, Christer Sjöberg, Stephan Stamena och Jerker Jacobsson riktar stenhård kritik mot sitt gamla parti. Foto: Johan W Jönsson