Av Rickard Gustafsson
Frågan som ska ställas i folkomröstningen kring framtiden för skolorna i Ahla och Genevad har mött hård kritik. Sverigedemokraten Tony Bagoly ifrågasätter om den ens är laglig?
– Det är en ledande och vinklad formulering som riskerar att påverka valresultatet på ett otillbörligt sätt, menar SD-politikern i ett överklagande till förvaltningsrätten.
Den 9 mars ska medborgarna i Laholms kommun gå till valurnorna för att folkomrösta om de numera stängda lågstadieskolorna.
Samtidigt har det blossat upp en het diskussion om hur frågan är formulerad.
Fullmäktige beslutade i november, efter högljudd debatt, att följande fråga ska ställas: ”Ska skolorna i Ahla och Genevad fortsatt vara stängda för grundskoleverksamhet? Vid återöppnande kommer skolorna i Ahla och Genevad att ta resurser från andra skolenheter.”
Koalitionsstyrets konstruktion av frågeställning har fått hård kritik av både medborgare och oppositionspolitiker.
Kritikerna anser att den andra meningen inrymmer ”skrämseltaktik” och ”hot”. De förespråkar i stället en mer opartisk och neutral frågeställning i stil med: ”Skall de nedlagda skolorna i Ahla och Genevad öppnas igen?”.
SD-politikern Tony Bagoly är inte imponerad av frågeställningen och sällar sig till skaran som anser att den drar ett löjets skimmer över Laholms kommun.
I ett överklagande till Förvaltningsrätten i Göteborg hoppas han att domstolen i första hand upphäver beslutet.
– Jag menar att Ansvar för Laholm avsiktligt valt en formulering för att förvirra folk och få dem att rösta ”fel”. Formuleringen är helt omvänd jämfört med den fråga som ställdes när man samlade in namnunderskrifterna och är också onödigt komplex, säger han till LT.
Bagoly vänder sig främst mot andra meningen i frågeställningen.
– Den innehåller ett påstående om att resurser kommer att tas från befintliga skolor, vilket mycket väl kan vara riktigt, eller inte. Oavsett är det en ledande och vinklad formulering som riskerar att påverka valresultatet på ett otillbörligt sätt.
SD-politikern hänvisar i överklagandet till att frågor av den här karaktären bör följa principen om saklighet och objektivitet, vilket är grunden i all myndighetsutövning. Frågeställningen ska utformas efter tidigare nämnda princip utan innehåll av vinklade påståenden.
Det blir nu upp till förvaltningsrätten att bedöma om frågeställningen bryter mot kommunallagen.
Vad domstolen kommer fram till är oklart, men SD-politikern ser gärna att domstolen klargör rättsläget och skapar en vägledande dom.
– Det saknas tydliga prejudikat för i vilken utsträckning kommunfullmäktige får omformulera en fråga i ett folkinitiativ och jag anser att det finns ett behov av en rättslig prövning.