Av Rickard Gustafsson
Skriv upp 9 mars 2025 i almanackan. Då är det dags för kommunens medborgare att gå till valurnorna för att lägga sin röst i frågan om framtiden för de nedlagda skolorna i Ahla och Genevad.
Om knappt fyra månader sällar sig Laholms kommun till skaran av svenska kommuner som arrangerat en lokal folkomröstning.
Kommunstyrelsen har beslutat att valdagen blir den 9 mars nästa år. Utöver valdagen kommer förtidsröstning att vara möjlig från 26 februari till 7 mars. Den äger rum i tre vallokaler; Stadshuset i Laholm, Knäreds bibliotek samt på Mellby Center.
Senast den 12 mars ska rösträkningen vara avslutad.
Som de flesta säkert känner till är det snart nio månader sedan ett folkinitiativ drog i gång för att stoppa avvecklingen av skolorna i Ahla och Genevad.
Listor med över 2 200 godkända namn lämnades in den 13 maj, vilket var tillräckligt för att uppfylla kravet om 10 procent av de röstberättigade i en kommun. Det hindrade dock inte politikerna som dagen efter beslutade, på ett extrainsatt kommunfullmäktige, att skolorna skulle stängas.
Skolavvecklingarna har varit en het politisk potatis sedan skolutredningen blev officiell och missnöjesyttringarna har varit många.
Nu är det dock upp till folket att säga sitt.
När Kommunstyrelsen hanterade ärendet blev det, inte helt oväntat, diskussioner om själva frågeställningen. Det slutade i votering där styrande Ansvar för Laholms förslag vann med 6-3.
Frågan som ska ställas till medborgarna lyder:
”Ska skolorna i Ahla och Genevad fortsatt vara stängda för grundskoleverksamhet? Vid återöppnande kommer skolorna i Ahla och Genevad att ta resurser från andra skolenheter.”
Tre svarsalternativ står till buds: JA, NEJ samt AVSTÅR.
Oppositionsrådet Peter Berndtson (SD) och kommunstyrelsens ordförande Ove Bengtsson (C) var inte överens om folkomröstningens frågeställning. Sverigedemokraterna och Medborgerlig Samling fick dock vika sig för majoriteten. Foto: Bo Bjelvenstedt
Sverigedemokraterna och Medborgerlig Samling presenterade en annan formulering, vilken alltså röstades ned:
”Ska vi återställa skolverksamheten i Ahla och Genevad för att upprätthålla en levande och attraktiv landsbygd?”
Vilken betydelse har det hur man ställer frågan?
– Det har en jättebetydelse eftersom man inte talar om ekonomi överhuvudtaget i det andra förslaget. Vill man återöppna de här skolorna så kommer det naturligtvis kosta en rejäl slant och det kommer att tas från skolverksamheten, säger kommunrådet Ove Bengtsson (C).
– Utbildning är oerhört viktigt. För att uppnå en effektiv och likvärdig skola ska vi lägga resurser på undervisning och inte på lokaler.
Oppositionsrådet Peter Berndtson (SD) håller med om att formuleringen är av stor betydelse och är inte heller nöjd med att ytterligare service försvinner från landsbygden.
– Det är ju en ledande fråga som man nu beslutat sig för. Och framför allt när Ove pratar om resultat så är detta ju två skolor man har lagt ner som hade ett positivt avvikande resultat.
Berndtson påpekar att SD visst presenterat ett finansieringsförslag för återöppning.
I förslaget tas resurser från EFI, enheten för flerspråkighet och integration, vilken årligen kostar 11-12 miljoner kronor.
– Där finns det pengar och jag menar att det går att organisera det inom utbildningsnämndens befintliga ekonomiska ram. Det finns kommuner, exempelvis Köping, som löser det här med studiehandledning genom ökad svenskundervisning. Där får eleverna som har svårt att förstå extra hjälp i undervisningen av den ordinarie läraren.
Rent formellt är det kommunfullmäktige som beslutar om frågeställningen.