Klik venligst
PERSONPORTRÄTT 2023-02-18 KL. 08:02

Slöt cirkeln – flyttade ”hem” till Tangon

Av Johan W Jönsson

Ingegerd Wennström föddes på en gård där Musikkvarteren ligger idag. Hennes pappa sålde marken till Laholms kommun. 1995 tog han det första spadtaget till Tangon och nu är Ingegerd tillbaka på den plats där hon växte upp.
– Min önskan var att få komma till Tangon, och så blev det. Jag trivs så bra här, säger Ingegerd och blir rörd till tårar.

Slöt cirkeln – flyttade ”hem” till Tangon
Ingegerd Wennström är uppväxt på lantbruket som låg på Mellbystrandsvägen 58. Nu är hon tillbaka på samma adress då hon flyttat in på Tangon. Foto: Johan W Jönsson

Ingegerd Wennström (född Uhlin) föddes 1928. Hennes föräldrar drev lantbruk exakt där Tangon i Laholm står idag. För en månad sedan flyttade hon in på det särskilda boendet.

Därför kan man med rätta skriva att cirkeln är sluten. Idag är det kanske lite svårt att förstå. Men för bara ett gäng år sedan bestod Musikkvarteren i Laholm mest av lantbruk.

– Min mor och far hade ställe här. Men min mor dog 1945 när jag bara var 16 år och efter det fick jag ta hand om hushållet. Min far och mina bröder (Åke och Nisse) skötte lantbruket.

1951 gifte sig Ingegerd med sin Allan och flyttade ett stenkast bort. De byggde sedan hus på samma Mellbystrandsväg. Ingegärd bodde kvar ända fram till 2014.

Till huset fanns en stor trädgård där hon under alla år odlade mycket blommor och hade grönsaksland. Trädgårdsintresset har varit med hela tiden.

– Det var min terapi! Det var skönt att ha det att sköta om. Då hade man något att göra och något att tänka på, berättar Ingegerd som körde rullebår till hon var 85 år.

Att odla och skörda blev också ett jobb då hon fick anställning hos Alf Nilsson på Nyby Handelsträdgård. Där arbetade Ingegerd i 25 år.

– Jag trivdes så bra där. Vi odlade mycket blommor och jag plockade gurkor, tomater, rädisor och mycket annat. Det var en rolig tid, minns Ingegerd.

Hon och hennes man hade också jordgubbsodling på två tunnland ner mot Lagan under flera år. Där har många laholmare självplockat de röda bären.

– Många trodde att det var far som hade odlingen eftersom att det var hans mark men det var jag och min gubbe som hade den. Man betalade i ett gammalt lastbilschassi. Det hade aldrig gått nu.

Ingegerds man
Allan jobbade på Karlaverken och det var han som ordnade med lastbilschassit. Allan blev sjukpensionär tidigt då han hade problem med hjärtat.

Det var också det svaga hjärtat som tog hans liv 1980. Ingegerd har levt ensam som änka sedan dess. Hennes pappa Verner skaffade inte heller någon ny efter sin fru.

– Jag hade ju far! Jag städade och tvättade hos honom och han cyklade till mig och åt middag och kvällsmat. Han hade inget körkort men det hade jag och vi tog våra turer.


Ingegerd Wennström har ett gott minne och berättar detaljrikt om sitt liv och de människor hon mött. Foto: Johan W Jönsson


Ingegerd hyrde ut ovanvåningen på sitt hus till elever på fordonstekniska programmet som var det enda i sitt slag i Halland förr.

– På somrarna hade vi ”rum för resande”. Det var en familj som kom hit och bodde här i över 40 år. Vi blev som en stor familj och har fortfarande kontakt.

När Ingegerd sålde huset på Mellbystrandsvägen flyttade hon till Östertullsgatan. Men för någon månad sedan kom hon ”hem” till Mellbystrandsvägen 58.

– Jag tappade synen på det ena ögat för tolv år sedan och sedan fick jag grön starr och gula fläcken på det andra ögot och förlorade synen helt.

– Jag trivs så bra här på Tangon. Jag får min mat och min passning. De hämtar mig när det är mat och stoppar mig i säng när det är läggdags.

Ingegerds pappa Verner Uhlin sålde marken till Laholms kommun i början på 1990-talet. Han tog själv det första spadtaget till Tangon 1995.

Verner hade tingat en lägenhet på äldreboendet men han hann aldrig få den. Han avled innan Tangon stod klart samma år.

– Han dog i sömnen - en skön död som man önskar. Han cyklade dagen innan. Det var en pigg gubbe, min far, säger Ingegerd som nu slutit sin livscirkel.


Ingegerd blev blind på ena ögat för snart 13 år sedan. Synen blev successivt sämre även på andra ögat och nu ser hon ingenting. Men det är bara synen hon tappat, inte sitt goda humör. Foto: Johan W JönssonFakta:

Lite om Ingegerd Wennström

Ålder: 94 år (fyller 95 i november)
Från: Laholm
Bor: Laholm
Familj: sonen Anders, dottern Ing-Britt med familjer. Fyra barnbarn och elva barnbarnsbarn
Intressen: trädgård, handarbete, bingo, lotto
Aktuell: har flyttat ”hem” till Mellbystrandsvägen 58