Klik venligst
PERSONPORTRÄTT 2021-11-15 KL. 17:00

Nu satsar gesällen Daniella att bli tapetserarmästare

Av Johan W Jönsson

Daniella Håkansson från Skogaby driver Bennets Möbel & Tapetserarverkstad AB på Fladje sedan 2012. Nu har hon tagit sitt gesällbrev som tapetserare. “Det känns väldigt bra. Det är ett bevis för en själv och för kunderna att man kan det man håller på med”, säger Daniella.

Nu satsar gesällen Daniella att bli tapetserarmästare

Sedan 2019 finns företaget på Fladje gård. Tidigare fanns Bennets på Flygstaden i Halmstad men Daniella letade nytt och fastnade för nuvarande lokaler direkt.
– På Flygstaden hade vi väldigt tråkiga industrilokaler som var opersonliga. Sedan hade jag pendlat ut dit från Skogaby ett antal år och kände mig klar med det.

– Jag hade spanat efter en ny lokal ett tag när jag fick se ett lakan på väggen här med “lokal uthyres”. Jag kom hit på visning och fastnade direkt, säger Daniella och fortsätter:
– Verksamheten passar väldigt bra i lokalen. Det är en mysig känsla. Folk både stannar och kör förbi men vi syns och har fått många nya kunder.

Daniella tog över företaget 2012 och blev fjärde ägaren. Hon hade då jobbat på Bennets sedan 2008.
– Innan det jobbade jag på en möbelbutik. Så jag har varit inom yrket sedan 2005. Jag gick hantverksprogrammet med inriktning tapetserare på gymnasiet, berättar hon.

Daniella har varit kvalificerad för att ta sitt gesällbrev länge men nu var det dags att göra slag i saken och skaffa det.
– Man ska ha 2 800 timmar bakom sig i yrket för att få göra gesällbrevet och för att ta mästarbrevet, vilket är nästa mål, ska man ha jobbat i sex år, och det har jag ju.

Hur kommer det sig att du tog ditt gesällbrev just nu?
– Jag har haft en lärling på två år som skulle göra sitt gesällbrev nu, så i januari anmälde vi samt min kollega oss alla tre. Då kunde vi peppa och pusha varandra.
Granskningen skedde i Tibro i september. Totalt görs fem delmoment - en traditionell sits, en modern sits, en plymå ska stoppas och kläs och en fåtölj ska kläs.

– Femte delmomentet görs på tid under granskning och det var fyra stycken stolsitsar som skulle kläs. Inom tapetseraryrket är det alltid samma delmoment som ska göras. Det är nya bestämmelser sedan årsskiftet 2019/2020.

Var det lätt för dig att klara momenten med all din erfarenhet?

– Det borde det kanske varit men i och med att det ska granskas och man inte vet vilka det är som gör det och vad de går på så var det ändå lite pirrigt.
– Man ska ju driva sitt företag samtidigt. Så det har varit både svett och tårar utöver all glädje. Det känns bra att det är gjort, säger Daniella och fortsätter:
– Det är ju ett bevis för en själv att man kan det man håller på med. Självförtroendet höjs. Sedan ser det bra ut mot kund också.

Så snart det finns ledig utbildningsplats ska Daniella även ta mästarbevet. Just nu är det kö.
– Det är lika bra när jag ändå är lite i det. Men det är många som söker nu. Jag ska anmäla mig så får vi se när det blir en ledig plats.
Mästarutbildningen är tio veckor på distans och sedan väntar ett 40 timmars arbetsprojekt. Daniella säger att hon ska ta sig den tid som krävs när hon blir antagen.
– Det får jag göra. Jag har duktiga anställda som hjälper mig med företaget. Det hade varit lite kaxigt att ha både gesäll- och mästarbrev.

Bennets möbel- och tapetserarverkstad är en verkstad som klär om alla typer av möbler som är stoppade och klädda. De gör också butiksinredning samt syr gardiner och kuddar.
– Vi har både privatkunder och företagskunder. Vi har också en butiksdel med tygprover, lite möbler som vi har gjort och inredning samt lite ätbart plus en del från andra lokala aktörer.

Coronapandemin har varit positiv för verksamheten då fler personer spenderat mer tid hemma.
– Det är full fart. Fler har velat och haft möjlighet att lägga mer pengar på sitt hem. Som att sy upp nya gardiner eller renovera en gammal möbel som man ärvt.

Är återbruk mer populärt nu?
– Ja, det verkar som att även kommuner och landsting är mer inne på att återbruka. Så det är bra. Det är ofta god kvalitet på stomme och stoppning. Med ny klädsel kan en möbel hänga med i många år till, säger Daniella Håkansson.

Hantverkarna Stockholm arrangerar Sveriges största gesäll- och mästarbrevs-utdelning. Daniella fick ta emot sitt brev i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Något som hon beskriver som en mäktig känsla.


Om
Daniella Håkansson


Ålder: 36 år
Familj: Man och två barn
Från: Skogaby
Bor: Skogaby (flyttade tillbaka efter studier i Ljungby och en vända i Halmstad)
Yrke: Tapetserare
Gör: Driver Bennets Möbel & Tapetserarverkstad AB. Företaget grundades av Bennet Carlsson 1974. Daniella är fjärde ägaren och driver företaget sedan 2012.