PERSONPORTRÄTT 2024-12-15 KL. 06:00

Håkans nästa äventyr: Maratonlopp på Nordpolen

Av Per Brolléus

Håkan har sprungit maraton på Sydpolen, på den kinesiska muren, runt Mont Everest, i Tibet och flera andra väldigt udda platser.
– Har man sett det jag har sett så kan man inte sitta still.
Orden är knivskarpa när de kommer från munnen på den löpande läkaren Håkan Jonsson, som ger sitt liv för att samla in pengar för barn i nöd över hela världen. Nästa utmaning kan bli den värsta någonsin: 42 kilometers löpning på Nordpolen.

Håkans nästa äventyr: Maratonlopp på Nordpolen
Håkan Jonsson hemma på Kärleken i Halmstad. Foto: Per Brolléus

Träningen är redan i full gång för det som kan bli den tuffaste uppgiften av alla de utmaningar Håkan Jonsson gett sig in på. Inne på Wohlins Fryshus springer han runt runt runt för att på något sätt än en gång få kroppen och lungorna att vänja sig vid fyra mils löpning i ner mot 20 minusgrader. Och nästa mening från den 75-årige Kärlekenbon gör det hela än mer galet.

– Jag är egentligen inte så jätteglad för att springa… Och jag är en rätt dålig löpare.

Trots denna självbild är Håkans inplanerade maratonlopp på Nordpolen extremt viktigt att genomföra.

– Det handlar om pengar till Världens Barn. Ett sånt här lopp kan dra in miljoner, berättar han samtidigt som han konstaterar hur fruktansvärt många barn i världen som lever i nöd.

Starten har precis gått när Håkan sprang maran på Sydpolen. Foto: Privat

Det var på en liftande semester genom Europa och vidare till Indien som han 1976 för första gången med egna ögon fick se hur eländigt många av världens barn mår. Kombinationen av Håkans enorma intresse för äventyr och hans vilja att veta mer och att hjälpa till har drivit honom till precis varenda hörn av världen. När han dessutom upptäckte hur lite hjälp det behövs för att rädda ett barn undan svält och sjukdomar så utvecklades hans liv till att helt fokusera på att samla pengar och sprida kunskap.

En mara på kinesiska muren och en uppladdning inför loppet på Mount Everest. Foto: Privat

I juli är det alltså dags för hans sextonde udda maratonlopp. På Nordpolen.

– Med hjälp av världens största isbrytare, ett franskt jättefartyg, tar vi oss från Svalbard och ända fram till den geografiska nordpolen. Väl på plats så finns det en slinga som vi löper så många gånger som det behövs för att få ihop 42 kilometer. Överallt står beväpnade vakter eftersom det finns gott om isbjörnar i trakten. Dyker en isbjörn upp så skrämmer man bort dom med vapnen.

Första veckorna i juli är det oftast som varmast. Det betyder i klartext att det kan vara nollgradigt, men desto mer troligt att temperaturen ligger ned mot -20. Trots detta måste löparna, som kommer från precis hela världen, springa med flytväst.

– Havstemperaturen gör att det uppstår pölar av sötvatten som kan bli väldigt djupa. På bilderna jag sett från tidigare lopp så springer man i princip slalom runt pölarna.

Att springa fyra mil med ansiktsmask är väldigt jobbigt. Foto: Privat

– Det är rätt tungt att andas genom masken. Och sen immar glasögonen igen och det blir som om man springer i en dimma.

Han ser måttligt road ut när han tänker på själva loppet, men skiner upp så fort vi nuddar saken han gör allting för.

– I början av nästa år så kommer min börs upp på Världens Barn-insamlingen. Och det här äventyret ger mycket pengar, menar Håkan och visar de dryga 1,5 miljonerna som hans äventyr dragit in till Världens Barn.

Håkan räknar med att maratonloppet på Nordpolen ska dra in 200 000 kronor och redan nu har han halva den summan hemma.

Håkan på ett av alla hans insamlingsäventyr som nu ska bli en bok. Foto: Privat

Att springa på en så extrem plats som Nordpolen är dock ingen ny grej för Håkan Jonsson. För snart tio år sedan gjorde motsvarande märkliga lopp på Sydpolen. Den gången var det ett militärflygplan som tog honom och övriga löpare från Chiles sydspets till platsen för loppet.

– Det var första gången jag sprang och samlade pengar för världens barn. Förresten, alla de här maratonloppen på konstiga platser ska bli en bok nu.

En bok?

– Ja, jag har börjat skriva ner och samla ihop alla anteckningar och hoppas väl få den klar så småningom.

Håkan i kylan. Foto: Privat

Och material till boken finns det gott om. Håkan har, till exempel, inom kort gjort en Grand Slam, vilket betyder att han sprungit maraton på världens sju kontinenter plus Nordpolen. Sedan tidigare har gjort en än mer extrem maratonrunda och ingår därför i Seven Continent Marathon Club.

– Då springer man sju maratonlopp på sju dagar på sju kontinenter. Den är rätt hektiskt. Flyger mellan kontinenterna på natten och springer på dagen.

Vansinnesgrejer, kan tyckes, men Håkan återkommer än en gång till varför han kombinerar sin äventyrslust med det goda att samla pengar.

– Har man sett upplevt det jag har sett så är det väldigt svårt att sitta still. Jag har ju varit nere i Sydafrika, i Kapstaden, och sett den verksamheten som bedrivs där nere av en svensk läkare, Ingrid Leroux, som jag har kopplat insamling till, vilket jag berättar om när jag är ute och föreläser.

När Håkan föreläser tar han inte ut en enda krona i gage, men låter såklart de som lyssna skänka pengar. Och till hösten 2025 kan han, förhoppningsvis, berätta om ännu ett otroligt äventyr med maratonloppet på Nordpolen.

– Mycket talar för att det blir av den här gången. 2019 satte vädret stopp, sen pandemin och efter det kunde vi inte ta oss till Nordpolen via Ryssland. Men nu så. I sommar ska jag springa det kallaste maratonloppet i världen och dra in massor av pengar till Världens Barn.