Klik venligst
LEDARE 2021-11-03 KL. 13:44

Nu fortsätter vi resan tillsammans

Nu fortsätter vi resan tillsammans

Vissa möjligheter i livet tror jag att man bara får vid ett fåtal tillfällen. Att få förmånen att äga och utveckla Laholms Tidning in i framtiden är just ett sådant.

När dessa rader skrivs har det hunnit gå tre dagar sedan vi fick nycklarna till redaktionen på Bagarliden och om bara några timmar trycks det första numret med undertecknad som chefredaktör och ansvarig utgivare. Känslan är i det närmaste euforisk.

För första gången på väldigt många år har nu Laholms Tidning en lokal ägarfamilj som bor, lever och driver företag i kommunen. Efter att varje helg kunnat följa tidningens utveckling, sedan nystarten våren 2019, skulle jag ljuga om jag inte erkände att jag hela tiden haft en dröm om att en dag få möjligheten att driva denna fantastiska lilla tidning. Och nu är vi här.

Utvecklingen på medie-marknaden i Sverige har under senare år gått mot större och större koncerner och därmed per automatik en allt mindre lokal koppling. Idag är det många kommuner runtom i landet som helt saknar lokala redaktioner och det är inte bara tråkigt utan också ett direkt hot mot demokratin. Om det är något som pandemin lärt oss så är det vikten av livet på hemmaplan och tryggheten i ett fungerande lokalsamhälle.
 Att en kommun i Laholms storlek har två nyhetsredaktioner är unikt och jag är väldigt tacksam att Hallandsposten valt att satsa så mycket på de sydligaste delarna av länet.  
 Konkurrens är viktigt och en förutsättning för utveckling på alla plan. Tillsammans värnar vi den lokala demokratin.

Vi är ingen stor mediekoncern med en stor organisation bakom oss. Tvärtom.
Sedan tidigare driver vi tidningen Bjäre NU på Bjärehalvön, en tidning som precis som LT kommer ut varje helg med fullt fokus på det lokala livet.
 De båda tidningarna blir nu syskon i vår tidningsfamilj. Men självständiga syskon där nyheterna och innehållet även framöver kommer att vara hyperlokalt.

En nyhet är att den betalvägg som funnits, och som inneburit att alla inte kunnat ta del av våra nyheter på nätet, nu avvecklas. Just nu byggs en helt ny webbplats som jag hoppas kommer att kunna vara klar när denna tidning landar i din brevlåda.

Den uppmärksamme läsaren kan förmodligen skönja några förändringar i helgens tidning. Vi har förändrat balken längst upp på sidorna och även bytt ut brödtextens typsnitt. Men det är i princip allt, det finns ingen anledning att ändra för ändrandets skull och en tidning som Laholms Tidning ska hanteras med varsamma händer. Med en snart nittioårig historia är det många kloka människor som varit med och lagt grunden för den tidning som jag och mina kollegor nu fått möjligheten att förvalta.

Jag är väldigt glad och tacksam att tidningens två reportrar tackat ja till att fortsätta denna resa tillsammans med oss. Rickard och Johan är Laholms Tidning. Varken mer eller mindre. Med sammanlagt drygt trettio år på tidningen borgar de för kontinuitet i det arbete som nu påbörjas med att ta nästa steg i utvecklingen av din lokaltidning.

Avslutningsvis skulle jag vilja rikta ett stort tack till alla er som hört av er via telefon, mail och sociala medier för att lyckönska oss i denna satsning.
 Vi är ödmjukt tacksamma inför det förtroende vi nu fått och vi kommer att göra allt vi kan för att överträffa era förväntningar och skapa landets bästa tidning.

Joakim S Ormsmarck