Klik venligst
LEDARE 2021-11-07 KL. 06:51

Laholms Tidning har hittat hem

Av Joakim Ormsmarck

När Bonniers vd och denna tidnings nya ägare i förra veckan kom överens skrevs det ännu ett kapitel av svensk presshistoria.

Laholms Tidning har hittat hem

Få tidningar kan uppvisa en sådan ägarhistorik som Laholms Tidning. Även om de första åren av LT:s historia 1877-1931 bjöd på en hel del dråpligheter, så är det ändå från konkursen 2018 och framåt som den lilla titeln allt mer kommit att framstå som ett lokaltidningsunikum och med rätta börjat benämnas som ”tidningen som vägrar att dö”.
 För mindre än tre år sedan tillhörde Laholms tidning Danmarks största mediekoncern JP/Politikens hus. Och även om avståndet var långt och samröret obefintligt med dåvarande systertitlarna Ekstra Bladet, Jyllands-Posten och Politiken, så fanns koncerntillhörigheten med de stora titlarna där - liksom med omkring 50 danska och svenska gratistidningar.
Snart därefter kom Bonnier in som ny ägare och utgivningsbevis nr 461 bytte händer igen: från Danmarks största mediehus till Sveriges största mediehus.

Nu ägs Laholms Tidning åter lokalt och jag tror att det att gå tillbaka till något som liknar ursprunget är det bästa som kunde hända.

Nu får tidningens skickliga reportrar Rickard Gustafsson och Johan Wilmarstrand Jönsson en chef som också helt kan fokusera på Laholm. Läsarna får en rakt igenom lokal tidning och annonsörerna behöver inte ens fundera över ifall överskottet av deras annonspengar ytterst hamnar i Stockholm eller Köpenhamn.
 Att ha stora ägare har sina fördelar men att ha ett helt igenom lokalt engagemang betyder mer. Se ovanstående historieskrivning som ett bevis på det. För som en röd tråd genom varje affär och ägarbyte sedan konkursen 2018 har reportrarna och sammanslutningen Laholms Tidnings Vänner löpt. När arkiv försvunnit och tekniska system bytts ut, så har de funnits där som garanter för kontinuitet och lokalt engagemang.

 I våras träffade jag ett gäng riktiga experter på Laholms Tidning i form av tidigare chefredaktörer och chefer: Stellan Sturesson, Björn Hellberg, Lars-Hugo Larsson och Åse Höijer. Vi träffades hemma i Björn och Inger Hellbergs trädgård och jag gick därifrån klokare och med Lars-Hugos slutord i minnet:
– Håll fast vid det lokala, så löser det sig.

Det är jag övertygad om att det gör. Lokalt är det nya svarta och Laholms Tidning har hittat hem.

Tack för den här tiden, alla kära läsare!

Lycka till med en viktig demokratisk uppgift, Joakim och Julia S Ormsmarck!

Jannik Hansen
Avgående chefredaktör Laholms Tidning