Klik venligst
KONST 2023-12-15 KL. 06:02

Möller med konstinstallation om övergiven gruva

Av Johan W Jönsson

Av tradition brukar årets sista utställare på Stadshusgalleriet i Laholm vara en yngre konstnär med lokal anknytning som satsat på en högre konstnärlig utbildning. I år är det Tove Möller som är på tillfälligt besök i sin gamla hemstad från Stockholm.
– Det är jätteroligt att få komma hem och göra detta i Laholm. Jag har inte ställt ut här tidigare, säger Tove.

Möller med konstinstallation om övergiven gruva
Tove Möller kommer hem till Laholm från Stockholm för att ställa ut på Stadshusgalleriet. Det blir en unik chans att se en konstinstallation av en dignitet som kommunen normalt inte kan visa. Foto: Johan W Jönsson

Tove är uppväxt i Laholm. Som konstnär är hon verksam under namnet ”tm”. Hon är utbildad på Gerlesborgsskolan och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Konstinstallationen som Tove visar på Stadshusgalleriet heter ”Berganden, horisonten och gruvsjön” och den innehåller såväl skulptur som ljud.

– Det är en rumslig installation som man kommer att få röra sig in i. Det kommer vara en projektion med en animation som jag gjort, berättar Tove.

Hon fick ett stipendium från Konst i Halland och spenderade två veckor på Ricklundgården i Saxnäs. Norr om byn finns en gammal gruvsjö som spelar huvudroll i Toves installation.

– Koppargruvan kallas Stekenjokk och den var verksam i ungefär 20 år. Det stängdes andra halvan av -80-talet. Jag har gjort som en berättelse om den platsen.

I sin konst utgår Tove ofta från olika postindustriella landskap och platser där människor verkat och sedan ”lämnat tillbaka platsen till naturen”. Så även i det här fallet.

– Man har byggt en sjö där gruvan låg. Jag fick träffa personen som jobbade som gruvgeolog när gruvan var igång och han berättade för mig om platsen, säger Tove.

Tove fick efter sin examen ett statligt arbetsstipendium så att hon kan ägna sig halvtid åt sin konst under ett år. Det är inte vem som helst som får det, säger kultursekreterare Thérèse Ehrenborg. Foto: Johan W Jönsson

Hon berättar att den gamla gruvan på ett sätt är giftig. Det som finns där läcker dock inte någonstans. När Tove frågade vad som skulle hända med platsen fick hon ett svar som fastnade.

– Han sa att den ska stå så här nu i evig tid och det tyckte jag var intressant. I mitt konstverk har jag givit sjön som en egen identitet. Den har fått en mun och sjunger en schlager från -60-talet.

Schlagern är Anna-Lena Lövgrens kärlekssång ”Allt är förbi” (”The end of the world”). Lövgren sjunger ”Varför har du lämnat mig?”. Du:et skulle där kunna vara vi människor.

– Jag jobbar ofta med att stoppa in annan populärkultur in i den här typen av berättelser för att hitta sätt att närma mig platserna och för att förstå dem, säger Tove.

För att närma sig koppargruvan från ett annat håll använder sig Tove av kopparrör från en VVS-butik. Hon har även vävt koppartråd av sladdar som hon hittat i soporna.

Tove har gjort en animation av sjön med en mun som sjunger Anna-Lena Lövgrens schlager ”Allt är förbi”. Sången är dock bara en del av ljudlandskapet. Foto: privat

– Allt blir lite teatralt - jag vill komma åt någon form av dramatik. Det blåa draperiet jag använder mig av blir som att komma in till sjön medan det svarta talar om att det ändå inte är där vi är.

Ett svart draperi för fönstret öppnas och stängs automatiskt. På så vis ska man påminnas om att man ändå inte är vid sjön, utan i Laholm. Eller på den plats där installationen finns.

Utställningen öppnar med vernissage lördagen den 16 december klockan 11-14. Utställningen pågår fram till den 26 januari nästa år.

Thérèse Ehrenborg är kultursekretare i Laholms kommun:

– Under vernissagen kommer vi att ha igång ljudet. Efter det får besökarna lyssna i lurar. Galleriet är ju inte avskärmat. Det är inte ofta vi kan ha en sådan här installation. Så ta chansen!, säger hon.

Känner du igen Saxnäs? LT skrev nyligen om det konstpedagogiska projektet mellan Veingeskolan och Saxnäs fjällskola. Stipendiet Tove fått och projektet är sammankopplat.

– Vi har inte haft med det pedagogiska att göra men jag var faktiskt i Saxnäs när skolan där fick ta emot paketet från skolorna i Halland som var med, avslutar Tove Möller.

Tove Möller installerar sin konst på Stadshusgalleriet i Laholm. Foto: Johan W Jönsson

Läs mer:

Elever från norr och söder flätas samman