Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-02-29 KL. 06:02

Lilla Tjärby Trädgård öppnar i samma regi

Av Johan W Jönsson

Fastigheten låg ute till försäljning och Christina Johansson tog anställning på en plantskola. Men hon ångrade sig och i mitten av mars öppnar hon Lilla Tjärby Trädgård igen.
– Tänk vilken tur att ingen slog till och gjorde en snabb affär. Som jag hade ångrat mig då. Det är ju det här jag vill, säger Christina och skiner upp som en sol.

Lilla Tjärby Trädgård öppnar i samma regi
Christina Johansson är glad och lättad över att det inte blev någon försäljning. Hon har kommit på att det hon vill göra är att driva Lilla Tjärby Trädgård. I mitten av mars slås portarna upp. Foto: Johan W Jönsson

I mitten av februari släppte Christina Johansson nyheten på Lilla Tjärby Trädgårds Facebooksida. Att verksamheten skulle öppna igen togs emot av uteslutande glada tillrop.

– Folk är så snälla! Jag var faktiskt lite nervös när jag lade ut det. Jag tänkte; ”hur kommer det här tas emot?” Kommer folk undra om jag inte är riktigt klok, skrattar Christina.

Hon är mitt uppe i förberedelserna när Laholms Tidning kommer och hälsar på. Trädgårdsbutiken är i princip redo för att kunna öppna och de småblommiga penséerna står redan i full blom.

– Jag hade först tänkt öppna den 1 mars. Men de storblommiga penséerna behöver mer sol. Det har varit en grå och kall vinter. I mitten av mars ska vi dock kunna köra igång.

Det var i maj i fjol som LT skrev om att fastigheten i Lilla Tjärby, där Lilla Tjärby Trädgård huserar, låg ute till försäljning. Det gjorde den dock bara i några månader över sommaren.

– Det var folk här och tittade och det var några som hade ett konkret intresse. Men jag och Henrik (maken Johansson) kände ganska snabbt att vi trots allt inte var färdiga här.

Ni trivs för bra?

– Ja, det är ett fantastiskt ställe att bo och leva på. Vi var och tittade på andra ställen men inget kunde jämföra sig. Så vi hade verkligen tur. Gud vad vi hade ångrat oss om vi sålt.

Christina tog anställning på en plantskola. Det var en bra arbetsplats, menar hon. Men att vara anställd var inte hennes grej. Kanske inte så konstigt efter 20 år som egen företagare.

– Det var väldigt trevligt att få en inblick i hur något annat fungerar. Men jag fick också en insikt i hur jag själv fungerar och vad jag behöver. Och jag behöver nog det här.

De småblommiga penséerna har redan kommit och är i princip salufärdiga när LT är på besök. De storblommiga behöver dock mer värme och främst sol. Foto: Johan W Jönsson

– Jag tänkte att det skulle bli skönt att åka till jobbet, komma hem och vara ledig. Men riktigt så var det inte. Att vara egen är mycket jobb men man bestämmer själv hur man vill ha det.

Kommer sortimentet att skilja sig något från tidigare?

– Det kommer inte att bli mindre av det som har med just odling att göra. Det som minskar är pynt och de lite dyrare sakerna. Åtminstone till en början, sedan får vi se framåt.

I plantskolan blir det ungefär på samma sätt. De stora, dyra träden för fler tusen kronor styck, kommer troligtvis inte att tas hem i år. Om det inte är någon som ber om det.

– Men lite träd och bärbuskar kommer vi ha. Och mycket perenner, så klart. I växthusen blir det i stort sett lika mycket som innan. Så mycket jag får plats med alltså, ler Christina.

Förra sommaren såldes allt, rubb och stubb som fanns i trädgårdsbutiken. Christina tycker bara att det känns skönt att köpa nytt och slippa plocka fram ”hyllvärmare”.

Två av de som varit anställda tidigare kommer tillbaka till Lilla Tjärby Trädgård. En stor trygghet, berättar Christina, som känner sig lyckligt lottad att få in medarbetare med erfarenhet.

Är det här på lång sikt nu?

– Jag är så laddad och pepp på det här! Jag har ett gäng år kvar till pensionen och nu planerar jag att göra detta. Jag har ju kommit på att det är det här jag vill!, avslutar Christina Johansson.

I och med att makarna Johansson blir kvar på samma plats kommer även det uppskattade jordgubbslandet med självplock tillbaka till sommaren.

”Att vi öppnar upp igen har tagits emot så väl bland våra kunder. Det gör mig lycklig och sporrar mig”, säger Christina Johansson som öppnar Lilla Tjärby Trädgård igen. Foto: Johan W Jönsson

Penséerna är lite av Lilla Tjärby Trädgårds adelsmärke. "De är nästan som små ansikten", säger Christina Johansson. Foto: Johan W Jönsson