Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-02-20 KL. 06:04

Gammalt blir som nytt i Pias händer

Av Carina Nilsson

Pia Eriksson har gått flera utbildningar inom återbruk av textil och även lett kurser i ämnet. Men nu har hon tagit steget fullt ut och startat ett eget företag med målsättningen att kunna leva på att ge gamla prylar nytt liv.

Gammalt blir som nytt i Pias händer
Pias idé om att återbruka textil startade med ett lager slipsar som hon bland annat använder till väskor, som dekorativa kantband och till stolsitsar bland annat. Foto: Carina Nilsson

Kläd- och textilindustrin har de senaste åren fått mycket kritik för sin miljöpåverkan. Men kläder, gardiner och tyger som bara ligger i garderoben kan vara en verklig skatt, om man som Pia Eriksson har förmåga att omvandla dem till nya saker.

– Jag jobbade som textillärare och på ett gymnasium med estetisk inriktning under många år. Jag har också hållit kurser i återbruk, men allt det handlade om att jobba med andras människors kreativa processer och att hjälpa dem i sitt skapande, säger Pia Eriksson och fortsätter:

– Nu kände jag att det var dags för mig att bli lite mer ego. Jag ville ägna tid åt mitt eget skapande och min egen kreativa process. Som liten älskade jag syslöjden men det är kanske först nu sedan jag blev lite äldre som jag har förstått hur viktigt det är för mig att få utlopp för mitt eget skapande. Utan den möjligheten mår jag inte bra.

Pia målar också om gamla stolar. Här har hon klätt om sitsen med slipsar inköpta på loppis. Kjolen som Pia bär är sydd av stuvbitar. Foto: Carina Nilsson

Med vuxna barn och en stor villa i Mellbystrand, där Pia bor med sin sambo, fanns det möjlighet att förverkliga drömmen om ett eget företag. Ett par rum har vikts åt Pias skapande och i hennes arbetsrum täcks väggarna av textilier i olika lådor, sorterade efter färg.

– Materialet hittar jag på loppisar och i secondhandbutiker. Jag får också en del till skänks. Men jag köper aldrig något dyrt material då blir det svårt att ta ut en timpeng i företaget, säger Pia.

Två stolar har fått nya sitsar med återbrukade slipsar. Foto: Carina Nilsson

Själva idén till att börja återbruka föddes hos Pia när hon såg att det alltid fanns gott om slipsar när hon besökte loppisar och secondhand- butiker.

– De blev nästan aldrig sålda samtidigt som det är väldigt vackra tyger av fin kvalitet. Så jag började fundera på om jag kunde göra något med alla slipsar, säger Pia.

Pia har sytt sedan hon var liten och älskade textilslöjden. Nu har hon startat ett företag där hon jobbar med att återbruka textil. Foto: Carina Nilsson

Hittills har det blivit både väskor och nya stolklädslar. Slipsarna används också för att sätta dekorativa kanter på olika klädesplagg.

– Det är sällan man hittar två likadana slipsar, men mönstren kan gärna få vara olika så länge man behåller samma färgskala, säger Pia.

Pia resonerar likadant när hon syr om tygbitar till kjolar.

– Jag syr omlottkjolar som är vändbara och håller mig till en och samma färgskala eller stil så att det blir en harmoni. När vi reste till Portugal hade jag en kjol som jag kunde använda som fyra olika, så det är jättebra om man vill resa med lätt packning. När jag syr kläder gäller det också att tänka på vilka material men väljer så att delar av plagget inte fäller i tvätten eller krymper, säger hon.

Pia tillverkar bland annat väskor av gamla slipsar. På väggen hänger en ljusslinga där Pia använt virkade små dukar. Foto: Carina Nilsson

Pia har nu tagit steget till att starta ett eget företag som fått namnet ”Bohemliv”. Målsättningen att kunna leva på det.

– Det är väldigt svårt att prissätta sina saker men materialkostnaden är låg och jag tar ut en timpeng för mitt arbete. På sikt behöver ett företag såklart också generera vinst och jag hoppas att det ska snurra på framöver, säger hon.

Pia har börjat ställa ut på olika hantverksmarknader med sina produkter, hon har ett instagramkonto och hon har dessutom skaffat sig några ambassadörer.

Även trådrullarna är återbruk. Pia sorterar dem efter färg och kollar hållfastheten innan hon använder dem. Foto: Carina Nilsson

– Det är lite olika personer som får bära mina produkter gratis mot att de berättar lite om vad det är och vad jag gör. Dessutom blir jag jätteglad om någon ringer och frågar om de får komma hem till mig. Det finns inget som gör mig så glad som när någon hittar en av mina skapelser och tycker att den passar perfekt för just dem, säger hon.