Av Johan W Jönsson
Äntligen! Nu har Skottorps trädgårdscafé öppnat. En månad senare än beräknat då alla tillstånd inte blev klara i tid. Och det kom mycket gäster under den inledande helgen då stockholmarna Björn Ceder och Amanda Cederblad, som tidigare jobbat på advokatbyrå, slog upp portarna.
– Vi är jättenöjda!, säger Björn.
Skottorps trädgårdscaféfinns i det nyrenoverade orangeriet på Skottorps slott. Tanken var att Björn och Amanda skulle öppna i mitten av maj men slottsägarna hade inte bygglov och allt försenades.
De nya krögarna har inget med just det att göra. Amanda ordnade maten vid ett födelsedagskalas där slottsparet deltog. De ställde frågan och nu har alltså cafét i utkanten av slottsparken öppnat.
– Amanda har varit med i Sveriges mästerkock och fick frågan om att laga mat på en 70-årsfest. Ett par av gästerna där var de som äger slottet och de undrade om vi ville driva caféet, säger Björn.
Ceder och Cederblad åkte och tittade på orangeriet förra sommaren och kände att det var vackert. Vid jul åkte de ner från Stockholm igen och då bestämde de sig för att köra.
Det kom många gäster under de inledande öppningsdagarna. Foto: Johan W Jönsson
– Vi har ingen tidigare koppling hit och har bytt både stad och jobb. Vi jobbade tidigare på advokatbyrå men har alltid haft ett stort matintresse. Man lever bara en gång…
Den utlösande faktorn var att parets son har en ovanlig neurologisk sjukdom. Det gjorde att föräldrarna fick sig en tankeställare och nu valde att fånga en dröm de haft en tid.
– Stockholm finns kvar, juristyrket finns kvar. Nu vill vi göra något som vi verkligen brinner för. Skottorp och Laholm är jättefint och vi har fått ett jättefint bemötande av de boende här.
Konceptet? Fokus ligger på smörrebröd. Såväl klassiska varianter som lite nytänk som till exempel oxfilécarpaccio-smörrebröd. Det finns även bakverk, våfflor, sallad och mjukglass.
Caféet har rättigheter. Det går alltså att ta en öl eller ett glas vin till ett par av de goda smörrebröden som erbjuds. I lokalen bredvid ska det öppnas en konsthall.
Skottorps strädgårdscafé. Foto: Johan W Jönsson
Björn och Amanda vill gärna jobba så lokalt som det går. Halland är ett av landets bästa matlän och det tänker det matintresserade paret dra nytta av när de skapar sina kreationer.
– Ambitionen är att köra det här på heltid. På sommaren blir det jäkligt intensivt. Vi kör även lite catering. Under hösten tänkte vi ha öppet på helgerna och köra mer catering.
Var det jobbigt att ni inte kunde öppna som planerat?
– Förhoppningen var att öppna i mitten av maj. Nu drog det ut lite på tiden. Den tiden har vi använt för att förbereda oss ännu mer. Vi är nya i det här och hade saker att fylla tiden med.
Skottorps trädgårdscafé finns i det nyrenoverade orangeriet. Foto: Johan W Jönsson
Ni verkar ha fått en fin start?
– Ja, det tycker vi att vi fick. Det var bra med folk under de inledande dagarna. Det är så svårt att veta vad man ska förvänta sig men vi är absolut jättenöjda med starten, säger Björn.
Skottorps trädgårdscafé har öppet alla dagar klockan 11-17 (förutom midsommarafton).
Skottorps trädgårdscafé. Foto: Johan W Jönsson
Björn Ceder och Amanda Cederblad med ett par av de smarriga smörrebröd som erbjuds i slottscafét. Foto: Johan W Jönsson