Av Johan W Jönsson
Matsgård blev snabbt ett populärt lunchställe i Laholm. I samband med vägbygget tappades dock många stamgäster och ägarparet Roland Koschinski och Christina Eberhardson valde att pausa sin restaurang. Nu är det dock öppet igen – som glasscafé. Dessutom driver de nu även golfrestaurangen på Laholms Golfklubb.
I augusti i fjol väckte Roland och Christina liv i Matsgård. Den vällagade lunchen i vacker miljö blev snabbt ett uppskattat inslag bland hungriga laholmare. Men sedan kom vägarbetet.
– Det påverkade oss jättemycket. Många av våra stammisar uteblev. Det blev svårt att hitta hit genom bakvägen via Laholm. Vi kände oss tvingade att semipausa, säger Roland.
I mitten av juni öppnade dock Matsgård igen (stängt måndagar) med annan inriktning. Lagom till sommaren och till att väg 24 öppnar. Nu serveras det glass i stora lass samt lättare lunch.
– Jag har alltid tyckt att Matsgård passar som ett trädgårdscafé. Folk gillar att sitta här. De tycker att det är fint. Sedan är det något vi kör under sommaren. I höst blir det annat, säger Christina.
Christina Eberhardsson räcker över en glass till en kund som behöver svalka i sommarvärmen. Christina tycker att Matsgård passar perfekt som glasscafé. Foto: Johan W Jönsson
I matväg erbjuds rätter som sallader, rimmad lax och smörrebröd under helgtid. På vardagar blir det även lagad lunch. När det gäller glassen snackar vi inte bara vanlig kulglass i våffla.
– Vi erbjuder klassiska glassdesserter som peach melba, banana split och schwarzwaldbägare. Roland har kokat egen körsbärssås, egen hallonsås och vi har gjort chokladsås, säger Christina.
Vid årsskiftet tog de även över driften av restaurangen på Laholms GK. Styrelsen där var och åt på Matsgård flera gånger, blev förtjusta i maten och ställde frågan till den erfarna kocken.
– Jag har erfarenhet av att driva golfrestaurang sedan tidigare, det är nära vår verksamhet här, så varför inte? Vi har gästen i centrum och serverar husman med internationell touch, säger Roland.
Banana split en är av gassdesserterna som erbjuds. Foto: Mg
Utöver en husman per dag serveras veckans fisk, någon sallad, fredagsgrill och helgens special. Att bjuda på grillat till lunch på fredagar beskrivs redan som en succé av Roland.
På Mallorca drev han framgångsrikt en golfrestaurang på Capdepera golf som utsetts till den andra bästa i Europa. Utöver restaurangen ansvarar Roland även för kiosken på banan.
– Tidigare var den obemannad med röda pølser i vattenbad och kallt kaffe. Så kunde vi inte ha det. Nu är kiosken bemannad och det serveras goda korvar och mackor, säger Roland.
Den nya golfrestaurangen på Laholms Golfklubb heter Table 19. Golfklubben går bättre än på flera år. Roland och Christina har fått till sig att en del i det är den goda maten som serveras.
– Totalt engagerar vi tio sommarjobbare på Matsgård och Table 19. Det tycker vi känns fint. Att vi kan göra något bra för samhället och får se ungdomarna växa med uppgiften, avslutar Roland.
Det finns något både för den hungriga och sötsugna. Foto: Johan W Jönsson
En schwarzwaldbägare kanske kan smaka? Foto: Matsgård