Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-06-05 KL. 14:40

Gamla brukslokaler myllrar av liv

Av Carina Nilsson

Familjeföretaget Thims fastighets AB köpte de gamla brukslokalerna i Thimsfors 2014. Då fanns det en hyresgäst. Nu flyttar medicinteknikbolaget Bactiguard in ett laboratorium och diskussioner pågår med ytterligare ett företag som vill hyra.
– Går det i lås så har vi verksamhet i alla delar av lokalerna, säger delägaren Fredrik Svensson.

Gamla brukslokaler myllrar av liv
På bruksområdet finns flera företag som jobbar med återvinning, men också tjänsteföretag och ett helt nytt laboratorium som medicinteknikbolaget Bactiguard bygger. Foto: Carina Nilsson

2006 upphörde verksamheten vid pappersbruket i Timsfors efter att man tillverkat pappersmassa där i 110 års tid.

2014 kom Fredrik Svenssons familj in som ägare med det nystartade bolaget Thims fastighets AB.

– Det är ett systerbolag till Timsfors bil- och traktortjänst som min pappa startade. Han började med en traktor och ett plogskär men när företaget utvecklades behövdes det mer plats för bland annat återvinning av olika slag, säger Fredrik Svensson som är delägare.

Fredrik Svensson är delägare i bolaget som köpte de gamla brukslokalerna för tio år sedan. Snart är hela området fyllt med ny verksamhet. Foto: Privat

Efter hand har de också hyrt ut till både tjänsteföretag, företag i återvinningsbranschen och till företag som behöver lagringsplats. Bactiguard bygger ett helt nytt laboratorium i ett av husen, vilket LT berättade om nyligen.

– Det finns 17 företag här nu, och diskussioner pågår med ytterligare ett företag som återvinner plast. Om det går som tänkt så har vi fyllt alla våra lokaler, säger Fredrik Svensson.

Sammanlagt finns det nu verksamhet på 13 000 kvadratmeter under tak, samt en stor yta utomhus.

Återvinningsföretaget TMR finns i området och diskussioner pågår med ett företag som återvinner plast. Foto: Carina Nilsson

– Det finns fortfarande en del ytor på området som man kan utveckla, där vi har lite tankar och idéer om vad man kan göra. Vi har även köpt en kontorsbyggnad i samma område som har stått tom en tid. Så det är inte färdigväxt än i området, säger Fredrik.

Det gamla bruksområdet lever alltså vidare och Fredrik Svensson tror att Timsfors och Markaryd kanske har klarat sig bättre än många andra bruksorter.

– I Markaryd har vi nog Nibe att tacka för mycket, de har varit en motor i den omställningen, säger Fredrik.

För tio år sedan fanns det en hyresgäst i lokalerna, om alt går i lås är alla lokaler snart uthyrda. Foto: Carina Nilsson